Πολιτισμός

Εξαιρετικά πλούσιο το τριμηνιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ

2014-10-09-Politismos-programma-oct-dek-kepa5

Συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών, εφ’ όλης της ύλης

2014-10-09-politismos-kepa-syn-typouΜε αφορμή την παρουσίαση του Προγράμματος Εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι σχετική συνέντευξη Τύπου στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών Βέροιας.
Το πάνελ της συνέντευξης πλαισίωσαν ο νέος Πρόεδρος της Επιχείρησης Γιώργος Σοφιανίδης, ο Διευθυντής Γιάννης Καμπούρης, ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. και του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Μανόλης Ξυνάδας και η Υπεύθυνη Προγραμματισμού της ΚΕΠΑ Νανά Καραγιαννίδου.

2014-10-09-politismos-kepa-syn-typou5ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
Ο νέος Πρόεδρος της ΚΕΠΑ αφού μίλησε για την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε ότι το πρόγραμμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον έχοντας ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και τα «…Θέατρο, κινηματογράφος μουσική κάθε τύπου από έντεχνη μέχρι και κλασική είναι μόνο κάποια δείγματα της πλούσιας θεματολογίας του Προγράμματος, ενώ οι ανοιχτές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, στην αγορά, παρουσιάζουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον…», είπε σχετικά.

Μάλιστα ανέφερε ότι οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες της ΚΕΠΑ απέσπασαν και τα εύσημα του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, που μίλησε για τόνωση της τοπικής αγοράς.
Αναφέρθηκε ακόμη σε σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε, συνεργασίες της ΚΕΠΑ με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής κλπ.

2014-10-09-politismos-kepa-syn-typou2ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ
Το Πρόγραμμα δείχνει τη δυνατότητα της ΚΕΠΑ να σχεδιάσει και φιλοξενήσει κάποια σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα, αξιοπρεπή όπως τα χαρακτήρισε, για τα τοπικά δεδομένα αλλά και για τις παρούσες συνθήκες της εποχής. «Να μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή που δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς τον πολιτισμό και μάλιστα κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ένα πλαίσιο αυτοπεριορισμού στο καβούκι τους. Λέμε όχι σε αυτή τη λογική. Όταν κλείσουμε μια πόρτα στον πολιτισμό ανοίγουμε μια άλλη πόρτα στην οπισθοδρόμηση και εμείς δε θέλουμε να πάμε προς τα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κέντρο Πολιτισμού, είπε πως σήμερα στη Βέροια, δικαιώνεται ένα παλιό όνειρο. «Ξεχνάμε ότι η Ιστορία συνεχίζει να δημιουργείται και σήμερα, ό, τι συμβαίνει σήμερα θα είναι Ιστορία στο αύριο», τόνισε. «…Και μέσα από αυτό το σκεπτικό, ό,τι αρχειακό υλικό προκύπτει στην Ιστορία του τόπου πρέπει να διαφυλαχθεί, και αυτός είναι ο ρόλος του Κέντρου…».

Με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος της ΚΕΠΑ, με τίτλο «Βέροια 1900 – 1975», που θα πραγματοποιηθεί επίσημα στο Χώρο Τεχνών στις 15 Οκτωβρίου στις 19.00.
Μια δουλειά για την οποία είπε πως ανταποκρίνεται μεν στις προσδοκίες της ΚΕΠΑ αλλά μέσα από την παρουσίαση θα φανεί και το κατά πόσο ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες της Βέροιας.

2014-10-09-politismos-kepa-syn-typou4ΜΑΝΟΛΗΣ ΞΥΝΑΔΑΣ
Στο Κέντρο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρός του Μανόλης Ξυνάδας αρχικά, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες με σκοπό να συμβάλει στη διάσωση της τοπικής Ιστορίας, μέσω της διάσωσης αρχειακού υλικού, το οποίο θα ψηφιοποιηθεί και θα ανεβαίνει σταδιακά στην ψηφιακή πλατφόρμα veriahistoy.gr.

Ακόμη το Κέντρο έχει αναλάβει και την έκδοση του προαναφερθέντος λευκώματος. «Είναι μια έκδοση που θα τη χαρακτήριζα από τις ελάχιστες που κυκλοφορούν πανελληνίως για μια πόλη και εκδίδεται από φορείς αυτής της πόλης, και αναφέρομαι στην ΚΕΠΑ…», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί σταθμό στην επιστημονική του πορεία, καθώς δεν ήταν εύκολο από τη στιγμή που έφτασε στα χέρια του το συγκεντρωμένο υλικό, να οριστικοποιήσει την απόφασή του για τη σύνθεση του λευκώματος. «Μέσα σ΄αυτό υπάρχουν πάνω από 600 φωτογραφίες που σχετίζονται με διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής της Βέροιας», πρόσθεσε.

2014-10-09-politismos-kepa-syn-typou3ΝΑΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
Η Υπεύθυνη Προγραμματισμού της ΚΕΠΑ μίλησε αναλυτικότερα για το φάσμα των εκδηλώσεων του τριμήνου που ακολουθεί και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις εκδηλώσεις – σταθμούς αυτού του τριμήνου.
«Οι εκδηλώσεις μας είναι πολλές και ποικίλες και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, μέσα από συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικά διήμερα, παιδικές παραστάσεις κ.α. Αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία μας με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τέσσερις παραστάσεις που είναι ενταγμένες στο θεσμό «Ευριπίδεια» και στο ΕΣΠΑ, συνολικού κόστους, πάνω από 10000 ευρώ. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι με ανοιχτή είσοδο προς το κοινό.

Η μια πραγματοποιήθηκε στο Άλσος το καλοκαίρι και οι δύο θα πραγματοποιηθούν σε Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Γεωργίου και Βεργίνας και η τέταρτη το Δεκέμβριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Εστίασε ακόμη στο Γκαλά Χριστουγέννων της Vienna Classica Orchestra, το Δεκέμβριο, μια εκδήλωση που, όπως τόνισε, φιλοξενείται στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και την απαρτίζει μια 30μελής ορχήστρα Βιεννέζων μουσικών.

Μίλησε επίσης για την εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μιας εκδήλωσης που, όπως είπε, γίνεται με αφορμή τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Βέροιας αλλά για τεχνικούς λόγους θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου, με ελεύθερη επίσης είσοδο για το κοινό.

Τέλος μίλησε για τον «Καρυοθραύστη» και τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας, στις 31 Οκτωβρίου, μια παράσταση που ανεβαίνει μόνο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στη Βέροια, και με εισιτήριο 30 ευρώ , τη στιγμή που στη Θεσσαλονίκη έχει 80.
«Έχουν προπωληθεί πάνω από τα μισά εισιτήρια ήδη», ανέφερε η κ. Καραγιαννίδου χαρακτηριστικά.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας