Ελλάδα Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα διαβιβαστικά της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τους δύο πρώην υπουργούς και τους 11 βουλευτές της Ν.Δ.

Αναλυτικά τα όσα περιλαμβάνουν τα διαβιβαστικά για τους εμπλεκόμενους γαλάζιους υπουργούς και βουλευτές.

Στη Βουλή ανακοινώθηκαν τα δύο διαβιβαστικά των δύο δικογραφιών για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν σε δύο πρώην γαλάζιους υπουργούς και σε 11 βουλευτές.

Πρόκειται για τις δικογραφίες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που προκάλεσαν ντόμινο πολιτικών εξελίξεων και επίσπευσαν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε τελικά σήμερα.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε από τον β’ αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιώργο Γεωργαντά, η διαβίβαση στη Βουλή, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο 3126 του 2003 περί «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών», της από 30/4/2026, ποινικής δικογραφίας, που αφορά στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παναγιώτη Λιβανό και στην πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

Για ηθική αυτουργία σε απιστία οι Λιβανός και Αραμπατζή

Σύμφωνα με τα διαβιβαστικά, στο πλαίσιο της ποινικής δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προέκυψαν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με:

  1. τον τέως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπυρίδωνα-Παναγιώτη Λιβανό και
  2. την τέως υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, «για την αξιόποινη πράξη της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση [. . .] η οποία φέρεται τελεσθείσα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στην Αθήνα κατά το έτος 2021», τα οποία υποβλήθηκαν «χωρίς καμία αξιολόγηση».

Η δεύτερη δικογραφία για τους 11 βουλευτές

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο διαβιβαστικό της δεύτερης ποινικής δικογραφίας (κατά βουλευτών) που υποβλήθηκε από τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Διονύσιο Μουζάκη περιλαμβάνονται τα ονόματα των 1) Αικατερίνης Παπακώστα του Δημητρίου, 2) Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέα, 3) Ιωάννη Κεφαλογιάννη του Αχιλλέα, 4) Παναγιώτη Μηταράκη του Αντωνίου, 5) Κωνσταντίνου Τσιάρα του Αλέξανδρου, 6) Κωνσταντίνου Σκρέκα του Θεοδώρου, 7) Δημητρίου Βαρτζόπουλου του Χρυσοστόμου, 8) Μάξιμου Σενετάκη του Γεωργίου, 9) Βασιλείου Βασιλειάδη του Νικολάου, 10) Χρήστου Μπούκωρου του Γεωργίου, 11) Θεόφιλου Λεονταρίδη του Χρήστου, υπό την ιδιότητά τους ως βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι θα παραχθούν αντίγραφα της δικογραφίας, όσα και οι κοινοβουλευτικές ομάδες (συν ένα για τους ανεξάρτητους βουλευτές) τα οποία θα βρίσκονται στην αίθουσα 168 του α’ ορόφου του Μεγάρου για την επισκόπησή τους, χωρίς αναπαραγωγή αντιγράφων και λήψη φωτογραφιών.

Τα διαβιβαστικά

Τα 28 CD της δικογραφίας

O Νικήτας Κακλαμάνης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους  πως η δικογραφία για τους 11 βουλευτές περιέχει – εκτός του έγχαρτου υλικού, 14 CD, ενώ άλλα 14 CD περιέχει η δικογραφία για τους δύο πρώην υπουργούς. Προκειμένου να δοθεί πρόσβαση στο υλικό, τα CD θα πρέπει να μεταγραφούν σε σκληρό δίσκο.

Για τους 11 βουλευτές προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος παραγραφής, απόψε το βράδυ ή το αργότερο αύριο θα σταλεί η  πρόσκληση Γεωργαντά στα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας με έτοιμα τα αντίτυπα της δικογραφίας. Αμέσως μετά του Θωμά, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για τις άρσεις ασυλίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι έστειλε επιστολή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να απαντήσει ποια μέρα από τις 16 και 17 Απριλίου επιθυμεί να διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο αρχηγών, για το θέμα των υποκλοπών. Μέχρι χθες, δεν μας είχαν απαντήσει είπε ο κ. Κακλαμάνης.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας