Άρθρα Κόσμος

“Πόλεμος χωρίς ορατό τέλος” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

Το ίδιο το «ανίκητο» Ισραήλ έχει ήδη δεχτεί δεκάδες σοβαρά πυραυλικά χτυπήματα σε κτίρια και υποδομές, μεταξύ των οποίων και το… πολιτικό γραφείο του Νετανιάχου – με την πολυδιαφημισμένη του αεράμυνα να αποδεικνύεται σουρωτήρι από τη δεύτερη κιόλας μέρα!

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά να υποσχέθηκε πως η επιχείρηση στο Ιράν θα ολοκληρωθεί αστραπιαία, όμως το μέτωπο τον διέψευσε και τώρα μιλά για «πόλεμο για όσο χρειαστεί», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης! ● Δεκάδες σοβαρά πλήγματα στο Ισραήλ από Ιράν και Λίβανο, απάντησε με άγριους βομβαρδισμούς το Τελ Αβίβ

Η «ομίχλη του πολέμου» που επικράτησε την πρώτη μέρα της απρόκλητης και παράνομης αμερικανο-ισραηλινής επιδρομής κατά του Ιράν σταδιακά αραιώνει και η πρώτη σαφής εικόνα από τα εκατέρωθεν πλήγματα είναι τρομακτική, καθώς η σύγκρουση επεκτείνεται ταχύτατα και σε άλλα μέτωπα της περιοχής, από τα διυλιστήρια της Aramco στη Σαουδική Αραβία μέχρι τη Βηρυτό και τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις προβλέψεις ότι το αεροπορικό και πυραυλικό «blitz-krieg» που υποσχέθηκε ο Τραμπ υπήρχε τελικά μόνο στη φαντασία του και ότι αυτό που κατάφερε είναι το ξέσπασμα μιας γενικευμένης περιφερειακής σύρραξης φθοράς, χωρίς ορατό τέλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραμπ έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία, αφού πρώτα υποστήριξε ότι «Τους τσακίζουμε! Νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά. Είναι πολύ ισχυρό. Εχουμε τον καλύτερο στρατό στον κόσμο και τον χρησιμοποιούμε», στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι «πάντα πίστευα ότι θα ήταν τέσσερις εβδομάδες». «Και είμαστε λίγο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα»! Στην πραγματικότητα, ο ίδιος είχε μιλήσει για πόλεμο 3-4 ημερών, ενώ ακόμα και προχθές είχε πει στο Axios ότι «έχει πολλές εξόδους από αυτόν τον πόλεμο» και μπορεί να τον τελειώσει όποτε θέλει…

Χτες, λοιπόν, ο Τραμπ άλλαξε τροπάρι και είπε ξεκάθαρα πως, αν και δεν «θέλει να τον δει να διαρκεί πολύ», ο πόλεμος θα κρατήσει «όσο χρειαστεί» και ότι το «μεγάλο κύμα» επιθέσεων εναντίον του Ιράν δεν έχει έρθει ακόμη: «Δεν έχουμε καν αρχίσει να τους χτυπάμε σκληρά. Το μεγάλο κύμα δεν έχει καν συμβεί. Το μεγάλο κύμα έρχεται σύντομα», είπε ο Τραμπ. Είπε επίσης ότι «έχουμε τη δυνατότητα να πάμε και ακόμα παραπέρα» – κάτι που αμφισβητείται έντονα από τους στρατιωτικούς ειδικούς. Το κυριότερο: ο Τραμπ είπε για πρώτη φορά, σε συνέντευξή του στη New York Post του παλιόφιλου Μέρντοχ, ότι δεν θα διστάσει να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράν «αν αυτό χρειαστεί», προσθέτοντας ότι η προοπτική αυτή… δεν «τον αγχώνει»!

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι αυτή ήταν «η τελευταία και καλύτερη ευκαιρία μας να χτυπήσουμε» και ότι το Ιράν αρνήθηκε να σταματήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, κάτι που ξέρουμε από τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν πως είναι ένα ακόμα καραμπινάτο ψέμα: οι Ιρανοί μεσολαβητές είχαν δεσμευτεί για σημαντικές υποχωρήσεις στον τελευταίο γύρο συνομιλιών, αλλά οι Αμερικανοί αξιοποίησαν τη διπλωματία ως μαφιόζικο τέχνασμα για να δολοφονήσουν μπαμπέσικα την ομάδα λήψης αποφάσεων υπό τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, που συγκεντρώθηκε γι’ αυτό τον σκοπό! Είπε ακόμα ότι έχει ήδη τρεις καλούς υποψηφίους (!) για να διαλέξει ανάμεσά τους τον επόμενο ηγέτη του Ιράν, ενώ επανέλαβε ότι οι Πέρσες τον… παρακαλάνε ήδη για ειρήνη – κάτι που φυσικά διαψεύστηκε, και μάλιστα γραπτώς από τον ίδιο τον ουσιαστικό υπηρεσιακό ηγέτη της χώρας, τον Αλί Λαριτζανί.

Η πραγματικότητα φυσικά είναι πολύ διαφορετική – ολόκληρη η περιοχή φλέγεται από τα ιρανικά αντίποινα. Χτες, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη εκτοξεύσει περισσότερα από 700 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και εκατοντάδες πυραύλους και έχουν πλήξει με αυτά «60 στρατηγικούς στόχους και 500 στρατιωτικούς στόχους της Αμερικής και του σιωνιστικού καθεστώτος». Ετσι είναι: έχουν χτυπηθεί αμερικανικές βάσεις, εγκαταστάσεις και αποθήκες σε έντεκα χώρες –ανάμεσά τους το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν και φυσικά η Σαουδική Αραβία, όπου χτες ένα drone πυρπόλησε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Aramco, το Ρας Τανούρα κοντά στο Νταμάμ, που έκλεισε προσωρινά–, ενώ μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν στο Αμπου Ντάμπι και την Ντόχα.

Από τη σύγχυση που έχει προκληθεί άρχισαν και τα ατυχήματα: τουλάχιστον τρία αμερικανικά αεροσκάφη F-15 καταρρίφθηκαν από φίλια πυρά στο Κουβέιτ (!), αν και όλα τα μέλη του πληρώματος επέζησαν. Και βέβαια –το σημαντικότερο– τα στενά του Ορμούζ έχουν ουσιαστικά σφραγιστεί, ενώ πέντε πλοία –ανάμεσά τους ένα βρετανικό και ένα ελληνικών συμφερόντων– ανέφεραν ότι έχουν υποστεί ζημιές από «ορφανά» –προφανώς ιρανικά– drones.

Το ίδιο το «ανίκητο» Ισραήλ έχει ήδη δεχτεί δεκάδες σοβαρά πυραυλικά χτυπήματα σε κτίρια και υποδομές, μεταξύ των οποίων και το… πολιτικό γραφείο του Νετανιάχου – με την πολυδιαφημισμένη του αεράμυνα να αποδεικνύεται σουρωτήρι από τη δεύτερη κιόλας μέρα!

Στο «παιχνίδι» μπήκε ήδη και ο Λίβανος, από όπου εκτοξεύτηκαν χτες το πρωί ρουκέτες εναντίον στόχων στο βόρειο Ισραήλ. Σε αντίποινα, οι σιωνιστές βομβάρδισαν άγρια τη Βηρυτό και δεκάδες οικισμούς στον νότιο Λίβανο, όπου τουλάχιστον 52 άνθρωποι –ανάμεσά τους και αρκετά κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ– έχουν σκοτωθεί και 149 έχουν τραυματιστεί, με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ να απειλεί τον διάδοχο του δολοφονημένου Νασράλα, τον Ναΐμ Κάσεμ, πως «θα βρεθεί σύντομα μαζί του στα βάθη της κόλασης». Ηδη πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για νέα χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο, με την εκπρόσωπο του IDF Εφι Ντεφρίν να δηλώνει ότι έχουν κινητοποιηθεί περίπου 100.000 έφεδροι (και) γι’ αυτό τον σκοπό. Και το μόνο βέβαιο είναι πως η έτσι κι αλλιώς διάτρητη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τινάχτηκε και πάλι στον αέρα.

Οσο για το ίδιο το Ιράν, Αμερικανοί και Ισραηλινοί έχουν πλήξει εκατοντάδες στόχους, περιλαμβανομένων και πολλών στο κέντρο της Τεχεράνης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 555 ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο. Από αυτούς, οι 160 περίπου είναι μικρά παιδιά που δολοφονήθηκαν σε δύο σχολεία, ενώ οι Ιρανοί καταγγέλλουν επίθεση και σε ένα ακόμα νοσοκομείο. Χτες έγινε γνωστό ότι υπέκυψε στα τραύματά της και η 79χρονη σύζυγος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, που τραυματίστηκε μέσα στο βομβαρδισμένο προεδρικό μέγαρο της Τεχεράνης.

 efsyn.gr 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας