Πολιτισμός

Πέθανε ο σπουδαίος άνθρωπος του θεάτρου Βασίλης Παπαβασιλείου

Ο κορυφαίος αυτός δάσκαλος του θεάτρου, Βασίλης Παπαβασιλείου, δεν είναι πια κοντά μας. Άφησε την τελευταία του πνοή νωρίς το πρωί της Παρασκευής (6/6), έπειτα από πολύμηνη περιπέτεια με την υγεία του και νοσηλεία στη ΜΕΘ

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Παπαβασιλείου ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς του θεάτρου, με μια πορεία γεμάτη έργα που κατέθεσαν τη σοφία του, την ευαισθησία του και τη ριζοσπαστικότητά του.

Ο κορυφαίος αυτός δάσκαλος του θεάτρου άφησε την τελευταία του πνοή νωρίς το πρωί της Παρασκευής (6/6), έπειτα από πολύμηνη περιπέτεια με την υγεία του και νοσηλεία στη ΜΕΘ.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Παπαβασιλείου

“Εγώ ξέρετε, έγινα ηθοποιός γιατί δεν μπορούσα να γίνω πολιτικός. Και έγινα σκηνοθέτης επειδή δεν μπορούσα να γίνω συγγραφέας. Δηλαδή δύο κλίσεις που ναυάγησαν και οδήγησαν σε μία τρίτη. Καλό κάνουν και τα ναυάγια μερικές φορές” ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που έδωσε πριν έναν περίπου χρόνο στο NEWS 24/

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Γεννημένος το 1949 στη Θεσσαλονίκη, αρχικά σπούδασε Ιατρική, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε αυτή την πορεία για να ακολουθήσει την τέχνη της υποκριτικής, σπουδάζοντας στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Στην ερώτηση δεν μετάνιωσε που δεν έγινε γιατρός, απάντησε πως “Όχι, γιατί κάνω μια δουλειά ευτυχώς που έχει ιαματική φιλοδοξία. Πολλές φορές σκέφτομαι “είπα όχι στην ιατρική ευθέως. Αλλά μήπως αυτό το όχι περιέκλειε εν δυνάμει μια κατάφαση με άλλο πρόσωπο;”

Η σκηνοθετική του πορεία, γεμάτη τόλμη και πολιτική οξυδέρκεια, περιλαμβάνει πάνω από 30 παραστάσεις, με έργα από τους μεγαλύτερους κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς, όπως Σοφοκλή, Σαίξπηρ, Πιραντέλλο, Μποστ και Αναγνωστάκη. Παράλληλα, υπήρξε αφοσιωμένος μεταφραστής θεατρικών και λογοτεχνικών έργων, φέρνοντας στο προσκήνιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η καλλιτεχνική του συνεισφορά αποτυπώθηκε σε θεατρικά έργα που υπήρξαν πραγματικά ανατρεπτικά για την εποχή τους, όπως τα «Τους Ζυγούς Λύσατε», «Relax… Mynotis», «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή…», «Ο Τυχοδιώκτης» και «Η Ελένη».

Τα έργα του, με τη σφιχτή πολιτική διάσταση και το ευφυές χιούμορ, κατάφεραν να συγκλονίσουν το κοινό και να προκαλέσουν προβληματισμό.

Η αναγνώριση της δουλειάς του υπήρξε μεγάλη. Τιμήθηκε με διακρίσεις από τον Δήμο Αθηναίων, την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, ενώ το 2018 ανακηρύχθηκε Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών από τον Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας.

Δίδαξε το θέατρο με πάθος και γνώση, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στις γενιές καλλιτεχνών που ακολούθησαν.

news247.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων