Θεσσαλονίκη: Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το βιβλίο της Αννέζας Χρηστάκη-Τροχοπούλου “Το κάδρο της οικογένειας”

Στην αίθουσα «Λόγος» στο περίπτερο 12 στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς ‘Έκθεσης Βιβλίου, την Κυριακή 11 Μαΐου στις 1 το μεσημέρι διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της εκπαιδευτικού Αννέζας Χρηστάκη-Τροχοπούλου “Το κάδρο της οικογένειας”. Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας υπέγραψε βιβλία στο περίπτερο του εκδοτικού οίκου «Καλειδοσκόπιο».
Ήταν από τις ελάχιστες εκδηλώσεις της διοργάνωσης (πιο πιθανόν η μοναδική) που υπήρχε και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και έτσι κωφοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις εισηγήσεις των ομιλητριών:
“Κάθε βιβλίο είναι ένα πολυδιάστατο σύμπαν, ένα παράθυρο στον κόσμο, που δίνει στο παιδί την ευκαιρία να κατανοήσει τον εαυτό του και τους άλλους, διευρύνοντας τους ορίζοντές του. Όταν το θέμα φωτίζεται από την κατάλληλη οπτική γωνία, το βιβλίο λειτουργεί και ως καθρέφτης. Κι είναι σημαντικό το παιδί να αναγνωρίσει τον εαυτό του στην αντανάκλασή του, να δει την ζωή του ν αντικατοπτρίζεται τόσο στο κείμενο όσο και στην εικονογράφηση.
Το κάδρο της οικογένειας, είναι ένα εικονοβιβλίο για την κοινωνία μας που αλλάζει, για το τώρα και το μετά, ένα βιβλίο που ανοίγει την πόρτα και αφήνει το μέλλον να μπει, όπως έγραφε ο Graham Green.”
Αλέξα Αποστολάκη, Εκδότρια, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
«Το βιβλίο διαπραγματεύεται με ευαισθησία και ενσυναίσθηση το πολύπλοκο ζήτημα της διαμόρφωσης της προσωπικότητας ενός παιδιού που μεγαλώνει σε μια μονογονεϊκή οικογένεια, την επίδραση του κοινωνικού και πολιτειακού πλαισίου στην ψυχολογική του ενδυνάμωση, και τέλος τον ρόλο της διαφορετικότητας ως παράγοντα κοινωνικής αλλαγής.
Η διαφορετικότητα, από μόνη της, δεν αποτελεί εμπόδιο — αντίθετα, μπορεί να γίνει ευκαιρία για την ανάπτυξη πιο ανθεκτικών, ενσυναισθητικών και ευαισθητοποιημένων ανθρώπων. Όμως, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον περίγυρο: αν λειτουργεί υποστηρικτικά, το παιδί ανθίζει· αν λειτουργεί εχθρικά, το παιδί παλεύει να επιβιώσει.»
Άννα Ασλανίδου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, Ηρωικής Πόλης Νάουσας
«Το βιβλίο της Αννέζας Χρηστάκη-Τροχοπούλου «Το κάδρο της οικογένειας» θίγει με πολλή προσοχή αλλά και χιούμορ και ενσυναίσθηση ένα θέμα πολύ καινούργιο, πρωτοποριακό στο χώρο του παιδικού βιβλίου: τις πολλές και διαφορετικές εκδοχές της οικογένειας που πλέον υπάρχουν και στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Αξιοποιώντας αφηγηματικούς τρόπους μέσα από κείμενο και εικόνα, βοηθά τα παιδιά αναγνώστες να κατανοήσουν ότι το κάθε παιδί μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε μορφή οικογένειας (πυρηνική, μονογονεϊκή, ομόφυλων γονιών, γονιών με αναπηρία, κ.λπ.) και να νιώθει, πέρα από προκαταλήψεις και στερεότυπα, ασφαλές και ευτυχισμένο μέσα σε αυτήν.
Η εικονογράφηση του βιβλίου παίζει ιδιαίτερα λειτουργικό ρόλο και ήδη από το πρώτο ολοσέλιδο σαλόνι, αμέσως με το άνοιγμα του βιβλίου, απεικονίζεται όλη αυτή η πολυμορφία ανθρώπων (χρώματος, ενδυμασίας, φύλου) που αποτελούν μέλη τελικά της πανανθρώπινης οικογένειας. Άλλωστε και η λέξη «κάδρο» στον τίτλο του βιβλίου μας οδηγεί να σκεφτούμε παραστατικά το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας αλλά και το πολύ ιδιαίτερο ή και ιδιωτικό κάδρο της κάθε οικογένειας, μόνο που τελικά όλα αυτά τα κάδρα μαζί συνθέτουν με πλουραλισμό την ομορφιά της διαφοράς και της συμπεριλήψης.»
Μένη Κανατσούλη, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ.
«Διαβάζοντας το βιβλίο, μου δόθηκε η εντύπωση ότι η συγγραφέας, εκπαιδευτικός η ίδια, γράφοντας την ιστορία της σχεδιάζει και προτείνει μια πορεία διδασκαλίας, ένα σχέδιο μαθήματος!
Η δασκάλα της ιστορίας έχει τα χαρακτηριστικά μιας προοδευτικής, δημιουργικής παιδαγωγού. Περιγράφοντάς την, λέει η Αγάπη:
Θέλει να βρίσκουμε λύσεις μαζί με τους φίλους μας. Να δοκιμάζουμε ό,τι σκαρφίζεται η περιέργειά μας. Αν χρειάζεται, να ξαναπροσπαθούμε με άλλο τρόπο. Να κάνουμε λάθη και να τα διορθώνουμε…
Με το θέμα που δίνει στα παιδιά τα εμπνέει να ασχοληθούν με τις εναλλακτικές μορφές οικογένειας και με τις ερωτήσεις της τα βοηθάει να προβληματιστούν, να μάθουν, και αν όχι να αλλάξουν, τουλάχιστον να διευρύνουν τη σκέψη τους σχετικά με το θέμα.»
«Η ρευστότητα και η πολλαπλότητα, για να μην επεκταθώ και στη βία και τη βαρβαρότητα, που χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας κάνει επιτακτική τη συζήτηση για την αποδοχή της διαφορετικής από την δική μας οπτική για την πραγματικότητα. Τα βιβλία προσφέρονται και διαμεσολαβούν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτήν την προσπάθεια και το βιβλίο της Αννέζας είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη προσθήκη.
Τελειώνοντας θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην αποτελεσματική και ευφάνταστη εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη.
Και φυσικά στην για μια ακόμη φορά άψογη δουλειά των εκδόσεων ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ που πραγματικά μας έχουν εθίσει στο ποιοτικό βιβλίο!»
Σούλα Μητακίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ
…………….