Αποστομωτική απάντηση Φίτσο στην Κάγια Κάλας για την επίσκεψή του στη Μόσχα

Τη σφοδρή αντίδραση του Σλοβάκου πρωθυπουργού προκάλεσαν οι δηλώσεις της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. κατά της επίσκεψής του στη Μόσχα
Πληρωμένη απάντηση μέσω επιστολής-χείμαρρο στην επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάγια Κάλας, που έχει μπερδέψει το ρόλο της αρχηγού της ευρω-ενωσιακής διπλωματίας με αυτόν μίας… «υπουργού Πολέμου» έδωσε απόψε, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, από τη Μόσχα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.
Η επιστολή με σημερινή ημερομηνία (9 Μαΐου 2025) συνιστά αποστομωτική απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις της Κάγια Κάλας σε βάρος του Φίτσο επειδή ο τελευταίος αγνόησε τις «συμβουλές» της και επέλεξε να μεταβεί στη Μόσχα και να συμμετάσχει στους επίσημους εορτασμούς της κυβέρνησης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την Αντιφασιστική Νίκη έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε αυτή την επιστολή ο Φίτσο κατηγορεί ουσιαστικά την Κάγια Κάλας πως υπερβαίνει τις δυνατότητες εξουσίας που της δίνει το αξίωμά της και της υπενθυμίζει πως απευθύνεται στον εκλεγμένο πρωθυπουργό χώρας.
Επιπλέον την κατηγορεί ευθέως πως υπονομεύει τον διπλωματικό διάλογο, εγείροντας ερωτήματα για την πολεμοκάπηλη προσέγγιση της Ε.Ε. στην εξωτερική πολιτική.
Η επιστολή του Ρόμπερτ Φίτσο
Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:
«Αγαπητή Κάγια, για μία ακόμη φορά σημειώνω τις δηλώσεις σου προς εμέ σε σχέση με την σημερινή επίσκεψη στη Μόσχα και την συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ισχυρίζεστε πως εγώ δεν είμαι, τάχα, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ή κάνετε ανάλογα βαθιά γεωπολιτικές δηλώσεις.
Πρώτον, είμαι στη Μόσχα για να αποτίνω φόρο τιμής στους πάνω από 60.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που σκοτώθηκαν ενώ απελευθέρωσαν τη Σλοβακία. Δεν βλέπω τι ρόλο παίζουν αυτοί οι γενναίοι άνθρωποι με τη σημερινή διεθνή κατάσταση.
Δεύτερον, ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχετε απολύτως καμία εξουσία να ασκείτε κριτική στον κυρίαρχο Πρωθυπουργό μίας κυρίαρχης χώρας που προσεγγίζει εποικοδομητικά όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Τρίτον, διαφωνώ με την πολιτική ενός νέου «Σιδερούν Παραπέτασμα», για το οποίο εντατικά πασχίζεται.
Τέταρτον, σας ρωτώ: Πώς μπορεί η διπλωματία και η Εξωτερική Πολιτική να διεξαχθούν εάν οι πολιτικοί δεν συναντούν και δεν εμπλέκονται σε απαραίτητο φυσιολογικό διάλογο για θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις;».
Με σεβασμό, Ρόμπερτ Φίτσο».