Εκπαιδευτικοί για συνδικαλιστικές διώξεις: Καθεστώς τρομοκρατίας – Συνεχής υποβάθμιση και τεράστια κενά στα σχολεία

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να θέσει εκπαιδευτικό σε αργία με ενδεχόμενη απόλυσή του, με αφορμή τη συνδικαλιστική του δράση, τη στιγμή που πάνω από 1.500 εκπαιδευτικοί παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια, καθώς συμμετείχαν σε απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης.
Εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο topontiki.gr, κατήγγειλαν το υπουργείο Παιδείας για τη στάση του και τόνισαν ότι οι συγκεκριμένες διώξεις δείχνουν την πρόθεσή του να παγιωθεί ένα καθεστώς «τρομοκρατίας» στα σχολεία.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν «μετά τη συνεχή υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης στον κρατικό προϋπολογισμό και την πολιτική επιλογή της απόσυρσης των ευθυνών της κυβέρνησης από τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης από τη μία και τη μεταφορά της ευθύνης των λειτουργικών δαπανών από την άλλη, δίνεται τώρα και η χαριστική βολή οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες σχολικές μονάδες».
Η Ντίνα Ρέππα, μέλος της επιτροπής αγώνα του ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», ανέφερε ότι «εκτός από τα 1.500 περιστατικά, υπάρχουν και καμία 40αρια καθαιρέσεις διευθυντών και προϊσταμένων σε διάφορα σχολεία ανά την Ελλάδα, επειδή αντιδρούν στην αξιολόγηση».
Παράλληλα, η κ. Ρέππα τόνισε ότι «δεν αντιδρούμε χωρίς λόγο στην αξιολόγηση. Πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου, υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας, με κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων».
«Τα λεφτά της σχολικής επιχορήγησης τα χειρίζεται ο εκάστοτε δήμος και αυτός είναι που αποφασίζει πώς θα κατανεμηθούν. Οι περισσότεροι δήμοι κατήργησαν τις σχολικές επιτροπές», υπογράμμισε.
Επιπλέον, μίλησε για ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, σχολεία δύο ταχυτήτων με αφορμή και τη δημιουργία των Ωνασείων, αλλά και τεράστια κενά στις σχολικές μονάδες.
Όσον αφορά τις διώξεις εκπαιδευτικών, τόνισε πως με το παραμικρό περιστατικό κηρύσσεται ΕΔΕ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις συναδέρφων που τιμωρήθηκαν επειδή μίλησαν για τα κενά που υπάρχουν στην παράλληλη στήριξη μαθητών.
Τέλος, μίλησε ακόμη και για περίπτωση σχολείου που είναι επικίνδυνο να μεταβαίνουν οι μαθητές, καθώς είναι τόσα πολλά τα κενά, που οι καθηγητές δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των παιδιών.
«Υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όσα μετέφερε στο topontiki.gr η Δινοπούλου Βαγγελίτσα, δασκάλα στα Άνω Λιόσια, νεοδιόριστη του 2021, σε βάρος της οποίας εκκρεμεί πειθαρχικό συμβούλιο για τη συμμετοχή της στην απεργία-αποχή για την αξιόλογηση.
Όπως είπε «μέχρι στιγμής δουλεύω κανονικά. Κανονικά πρώτα έπρεπε να περάσω ΕΔΕ, αλλά την παρέκαμψαν. Το υπουργείο προχώρησε σε μια επίδειξη αυταρχισμού. Παραπέμπονται άνθρωποι χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως υπάρχει κλίμα «τρομοκρατίας» στα σχολεία, ενώ εστίασε στην πίεση που ασκεί το υπουργείο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα ανεχτεί αντίστοιχες δράσεις.
«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη. Οι εκπαιδευτικοί διώκονται με μένος. Τα κενά στα σχολεία είναι δεκάδες, οι ελλείψεις σε καθηγητές είναι τεράστιες και το υπουργείο κυνηγά εμάς, αντί να σκύψει πάνω από τα προβλήματα», είπε η κ. Δινοπούλου.
«Ο κόσμος είναι μαζί μας, γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι από άλλους κλάδους. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Πολλοί συνάδερφοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια. Μας έχουν κηρύξει την απεργία παράνομη πάνω από 16 φορές», κατέληξε.
–