Θέματα Παιδείας Κοινωνία Σχόλια

Η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή στη Βουλή: “Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ομιλούν στο κοινό μόνο κατόπιν αδείας” / Ή δεν δικαιούνται δια να ομιλούν!

«Όταν μιλάει κάποιος εκπαιδευτικός στο κοινό πρέπει να υπάρχει αυτή η άδεια. Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί εάν ο διευθυντής ή ο σύλλογος διδασκόντων έδωσαν την απαιτούμενη άδεια. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται»

Όχι, αυτή η φράση δεν διατυπώθηκε την περίοδο της εφτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο σε συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, ύστερα από ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή για δίωξη δασκάλας, που “δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις” και ανήκει στην  υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή! “Δεν δικαιούστε δια να ομιλήτε”!

Δηλαδή ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να ομιλεί δημόσια, εκτός, βέβαια, αν επαινεί την κυβερνητική πολιτική. Τότε φυσικά και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ή κατά την υπουργό, μπορούν να… ομιλούν κατόπιν αδείας και εφόσον φυσικά έχει λογοκριθεί ο λόγος τους! Δηλαδή αν ένας εκπαιδευτικός θέλει να δημοσιεύσει ένα άρθρο πρέπει να το εγκρίνει – λογοκρίνει ο Διευθυντής ή θα πρέπει να περάσει από συνεδρίαση συλλόγου για τον ίδιο λόγο!

Το σιωπητήριο, οι απειλές, η τρομοκρατία, οι διώξεις στους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται, αδιαφορώντας  ακόμη  και γι αυτήν τη δημοκρατικοφάνεια, είναι γιατί δια πυρός και σιδήρου και με οποιοδήποτε κόστος, θέλουν να περάσουν την πολιτική που υπαγορεύεται από ΟΟΣΑ και ΕΕ και βάζει βόμβα στα θεμέλια της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Πού όμως στηρίζεται ο ισχυρισμός αυτός της υπουργού; Το σύνταγμα χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες; Ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι να ομιλούν δημόσια; Σε ποια δημοκρατία συμβαίνει αυτό;

Είναι αυτονόητο. Θέλουν να επιδείξουν πρόσωπο υποταγής στους προστάτες, για να διατηρήσουν την εύνοιά τους και να κρατηθούν στην εξουσία. Λαϊκή υποστήριξη έτσι κι αλλιώς δεν έχουν. Και αυτό, άσχετα με το τι δηλώνουν, το γνωρίζουν πολύ καλά. Η γενική δυσαρέσκεια είναι διάχυτη παντού.

Γυρνάμε αιώνες πίσω! Μπορεί να υπάρξει πραγματική Εκπαίδευση με τον εκπαιδευτικό στο γύψο, χωρίς ελεύθερα να διατυπώνει άποψη;

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί!

Η… “εκπαίδευση” που αυτοί επιδιώκουν είναι να διαμορφώνει πολίτες χωρίς σκέψη, υπάκουους υπηκόους  από τη μία και από την άλλη καλά σχολεία για τα δικά τους παιδιά, ώστε να είναι… άξιοι αύριο να κυβερνήσουν. Έτσι, θα διαιωνίζεται το καθεστώς της αδικίας και της άγριας εκμετάλλευσης

Όμως, παρά την παραπληροφόρηση, τις διώξεις και την τρομοκρατία, οι εκπαιδευτικοί αντιστέκονται και έχουν τη υποστήριξη της κοινωνίας για μια σύγχρονη  εκπαίδευση υψηλού επιπέδου που θα αφορά και θα δίνει σ’ όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες.

ΥΓ. Θερμούς συμπαραστάτες στο… έργο τους έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία διευθυντών, προϊσταμένων και αξιολογητών, που ασκούν διώξεις επί διώξεων, στην προσπάθειά τους  να τρομοκρατήσουν τους εκπαιδευτικούς και να φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης  αυτών που τους επέλεξαν. Ξεχνούν προφανώς ότι πρωτίστως είναι παιδαγωγοί κι όχι κυβερνητικοί υπάλληλοι.

Δημήτρης Τσιμούρας, φυσικός 

—————————

Μπορείτε να διαβάσετε τη δήλωση αυτή έκανε στη Βουλή στις 15 Φεβρουαρίου  η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή σχετικά με τη δίωξη της δασκάλας του Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών.

Ο διάλογος από τα πρακτικά της Βουλής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.

Συνεχίζουμε με την τρίτη με αριθμό 502/10-2-2025 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ» κ. Ιωάννη Δελή προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: «Να σταματήσει τώρα η πειθαρχική δίωξη της δασκάλας του …. Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, ……………………………….».

Θα παρακαλούσα να μην αναφερθεί το όνομα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Σύμφωνοι.

/…./

Ζ. Μακρή: Σε ό,τι αφορά τη δέσμευσή μου να απαντήσω, όπως έχω υποχρέωση για την εκπαιδευτικό, θέλω να σας πω ότι οι εκπαιδευτικοί πράγματι μπορούν να μιλούν αλλά πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του σχολείου και του συλλόγου διδασκόντων.

Γ. Δελής: Σοβαρά;

Ζ. Μακρή: Ναι. Αυτός είναι ο νόμος. Σας ενοχλεί. Θα σας ενοχλούσε όμως αν οι δηλώσεις κάποιου εκπαιδευτικού ή κάποιας εκπαιδευτικού ήταν διαφορετικές από αυτά που πιστεύετε και θέλετε εσείς.

Γ. Δελής: Πρέπει να ρωτάνε εσάς πρώτα, δηλαδή, πριν μιλήσουν; Τι ακούμε!

Ζ. Μακρή: Και θα ερχόσασταν εδώ με ερώτηση για να ψέξετε το Υπουργείο -και ορθά- γιατί αφήσαμε εκπαιδευτικό, άνδρα ή γυναίκα, να κάνει δηλώσεις οι οποίες ήταν αντίθετες με αυτά που εσείς θέλετε. Λοιπόν, ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί εάν ο διευθυντής ή ο σύλλογος διδασκόντων έδωσαν την απαιτούμενη άδεια. Όταν μιλάει κάποιος εκπαιδευτικός στο κοινό πρέπει να υπάρχει αυτή η άδεια. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.

Γ. Δελής: Σοβαρά τώρα; Είναι δυνατόν να λέτε αυτά τα πράγματα;

Ζ. Μακρή: Αυτό ισχύει. Είναι γνωστό στους εκπαιδευτικούς, μην επιμένετε…

Γ. Δελής: Δεν μπορεί ένας δάσκαλος να βγει και να μιλήσει;

Ζ. Μακρή: Να σας πω κάτι; Καταγράφεται η διαφωνία σας, καταγράφεται πάντοτε η διαφωνία σας σε οτιδήποτε γίνεται σύμφωνα με το νόμο, με τις διατάξεις…

Γ. Δελής: Ακούτε τι λέτε;

Ζ. Μακρή: Μην με διακόπτετε τώρα. Είπατε ό,τι είχατε να πείτε, ας πω κι εγώ. Την καταγράφουμε τη διαφωνία σας, την γνωρίζουμε, αυτό δεν αλλάζει τη διάθεση του Υπουργείου μας να εφαρμόζει το νόμο.

Οι εκπαιδευτικοί μας, λοιπόν, οφείλουν και σε αυτό να συμμορφώνονται. Εάν διαπιστωθεί ότι δε συμμορφώνονται, θα υπάρχουν άλλες αποφάσεις. Εάν διαπιστωθεί. Δεν επεμβαίνουμε, δεν ανακαλούμε τα έγγραφα, δεν είναι δική μας δουλειά ο πειθαρχικός έλεγχος. Είναι, όμως, δουλειά των εκπαιδευτικών να εφαρμόζουν τον νόμο.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ