Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Βέροια – ΕφΑ Ημαθίας: Ζωντανεύοντας μνήμες από το παλιό Καρναβάλι στην αυλή και τον οντά σπιτιών μιας άλλης εποχής…

Σε μέρες σαν αυτές που ζούμε, όπου τα πάντα τρέχουν με άλλους ρυθμούς και η παράδοση πάει να γίνει απλά φολκλόρ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας μάς ξαναγύρισε χρόνια πίσω με την αποκριάτικη φετινή  της εκδήλωση στην αυλή και στα παλιά σπίτια που στεγάζεται η Υπηρεσία! Ευχάριστη έκπληξη! Μα γιατί εκεί;

Από τη μια ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τους χώρους, όπου στεγάζονται τόσοι άνθρωποι, αφιερωμένοι σε μια Επιστήμη που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, κι από την άλλη να ξαναζήσουμε εικόνες από το Καρναβάλι του χθες, με τραγούδια και χορούς πολύ μακριά από τις επιρροές του σήμερα.

Στην αυλή των παλιών σπιτιών περίμεναν οι οικοδεσπότες με τους πρώτους καλεσμένους να κάθονται κιόλας στον κήπο. Το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας με την πρόεδρό του Βέτα Γεωργάκαρου ήταν ήδη εκεί, όταν μπαίναμε με μια μασκοφορεμένη ομάδα από την “Κυριώτισσας Ουτοπία”, ανθρώπους που σέβονται την παράδοση και την κρατούν ζωντανή με κάθε τρόπο στην πόλη.

Η μουσική από την πρώτη στιγμή καλεί σε χορό με πρώτον τον Αργύρη Μπουρντένα της “Ουτοπίας!”. Όχι δεν πρόκειται για labada, είναι παραδοσιακά ελληνικά!

Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφ. Α. Γεωργία Στρατούλη με τη μάσκα της και η Μαρία Χειμωνοπούλου με τον Γιάννη Γραικό μάς υποδέχονται, προτείνοντας κάτι απρόσμενο, μια ξενάγηση στα σπιτάκια εκείνης της εποχής, που καθρεφτίζουν την Παλιά Βέροια.

Χτισμένα σε μέρος του ελληνιστικού τείχους του 4ου π.Χ. αιώνα, παραπέμπουν στην Αρχιτεκτονική της εποχής της Τουρκοκρατίας.

Από το ένα κτήριο, όπου στεγάζεται η Υπηρεσία με τους ανθρώπους της, (αέρας προσεγμένης αισθητικής), περνάμε στο άλλο κτήριο με την ξύλινη σκάλα του, που οδηγεί στον παλιό οντά!

Η πόρτα, σκαλιστή, εκπληκτική δουλειά από πραγματικό καλλιτέχνη, οδηγεί στον οντά, όπου το παλιό τζάκι και οι τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν καθώς έφυγαν τα επιχρίσματα που τις έκρυβαν, σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Η Κωνσταντινούπολη, αγαπημένο θέμα της εποχής, φυτικοί διάκοσμοι, η μισάντρα με τα μυστικά της και γύρω από το τραπέζι σε ημικύκλιο οι θέσεις των καλεσμένων. Στο τραπέζι τσίπουρο και κρασί σε παλιό δίσκο, με το απαραίτητο λουκούμι.

Η Προϊσταμένη,  άμεση και αληθινή, αφαιρώντας οποιαδήποτε απόσταση ανάμεσα σ’ αυτήν και τους επισκέπτες, δείχνει από τα στενά παράθυρα τη Βέροια και το Βυζαντινό Μουσείο, που είναι ακριβώς κάτω από τον οντά, τον παλιό υδρόμυλο του Μάρκου, που χτίστηκε το 1911. Μάρτυρας πόσων γεγονότων έγινε αυτό το επιβλητικό κτήριο, θυμίζοντας την παλιά εύρωστη Βέροια!

Η κουβέντα τώρα παίρνει τον χαρακτήρα της ημέρας. Οι γλώσσες λύνονται. Τα μέλη της “Ουτοπίας” εκ των πραγμάτων δεν μπορούν παρά να πρωταγωνιστούν.

Η Μαίρη Τσίγκα αφηγείται σκωπτική ιστορία από τα παιδικά της χρόνια, ο Αργύρης Μπουρντένας τραγουδά με τη γνωστή του  ικανότητα να ταυτίζεται με τους παλιούς λαϊκούς ανθρώπους. “Λισσάβω”, “Φροσω Ρήνα”… Τραγούδια του έρωτα, που καθώς δεν ήταν και εύκολο να τον έχεις εκείνην την εποχή, ο σεβντάς του, (ωραία λέξη!), μεγάλωνε και ξεσπούσε ιδιαίτερα στο Καρναβάλι, που όλα ήταν πιο χαλαρά! “Βασιλική, τον έρωτα πολύ βαριά τον πήρες…” Ο κόσμος ζητά το τραγούδι και το τραγουδά.

Νιώθοντας όχι ξένοι, αλλά ενταγμένοι σε κάτι που μας ανήκει, γιατί όλοι μαζί την κατοικήσαμε και την ζήσαμε αυτήν την πόλη, κατεβαίνουμε τα ξύλινα σκαλοπάτια του οντά με μια ζεστασιά πρωτόγνωρη, ζεστασιά μιας  επικοινωνίας που μας έχει λείψει.

Φωτογραφίες faretra.info

…………………………

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ