Τα μπλε έλατα δεν πρέπει να κόβονται για να στολιστούν οι πλατείες των πόλεων τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Τα δέντρα τα προστατεύουμε με κάθε τρόπο, πόσο μάλλον αυτά, που συνδέονται με αύλειους χώρους ναών, όπως το συγκεκριμένο.
Οι δικαιολογίες στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έπεισαν.
Μετά τον θόρυβο, φυτεύτηκε ένα νέο δενδρύλλιο στη θέση αυτού που κόπηκε.
Το αρχικό ήταν ύψους 12 μέτρων περίπου και χρειάστηκαν 30 χρόνια για να αναπτυχθεί. Το δενδρύλλιο που φυτεύθηκε είναι ύψους 2 μέτρων περίπου και θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να φθάσει στο ύψος αυτού που κόπηκε.
Ο στολισμός του δενδρυλλίου αποτελεί μια κακόγουστη προσπάθεια “συγκάλυψης” του σφάλματος.
Εκ μέρους του αντιδημάρχου δηλώθηκε, πως συνηθίζουν να κόβουν δέντρα από αυλές και άλλα σημεία των οικισμών, αντί για δέντρα από το δάσος. Χωρίς να δηλώνω ειδική στο θέμα, αναλογίζομαι πως α) τα έλατα στα δάση αναγεννώνται με φυσικό τρόπο, ενώ τα αντίστοιχα στις αυλές των σπιτιών και των ναών όχι και β) υπάρχει πάντοτε η εναλλακτική αγοράς δέντρων από το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που διατίθενται σε όλη την Ελλάδα.
Η ετήσια ‘επίθεση’ στα έλατα από τους αύλειους χώρους των εκκλησιών και τις κατοικίες των ανθρώπων, όπως ειπώθηκε, αν μη τι άλλο, δεν συνιστά παράδειγμα προς μίμηση, μάλλον προς αποφυγήν. Η αξία των ιερών χώρων και των ιδιωτικών ιδιοκτησιών θα πρέπει να προστατεύεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, αντί να υφίστανται κακοποίηση από αυτήν.
https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/difere-menu/102516-fyteytike-neo-elato-stin-koumaria?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2LpwDD5MSXck_ZIg9BWDc0ZAVR58Yuywl_mPTQLEhihp0RCKrhxxu-XCo_aem_dlZWFDJPtaO2Jll1ZhCTng
Αναστασία Πάπαρη
Δρ Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος / Urban Designer