Έρευνα προκαλεί κίνδυνο για τη ζωή στη Γη – Οι επιστήμονες ζητούν να σταματήσει επειγόντως
Κορυφαίοι επιστήμονες ζητούν να σταματήσει άμεσα η έρευνα για τα «μικρόβια-καθρέπτες» καθώς ανησυχούν ότι οι συνθετικοί οργανισμοί θα προκαλούσαν «άνευ προηγουμένου κίνδυνο» για τη ζωή στη Γη.
Κορυφαίοι επιστήμονες στον κόσμο ζήτησαν να σταματήσει η έρευνα για τη δημιουργία μικροβίων «καθρεπτικής ζωής» εν μέσω ανησυχιών ότι οι συνθετικοί οργανισμοί θα παρουσίαζαν έναν «άνευ προηγουμένου κίνδυνο» για τη ζωή στη Γη, θέτοντας τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά σε κίνδυνο θανατηφόρων λοιμώξεων.
«Η απειλή για την οποία μιλάμε είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο καθηγητής Βον Κούπερ, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Τα βακτήρια-καθρέφτης πιθανότατα θα απέφευγαν πολλές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, των ζώων και των φυτών και σε κάθε περίπτωση θα προκαλούσαν θανατηφόρες λοιμώξεις που θα εξαπλώνονταν χωρίς έλεγχο».
Πολλά μόρια για τη ζωή μπορούν να υπάρχουν σε δύο ξεχωριστές μορφές, το καθένα ως καθρέφτης του άλλου. Το DNA όλων των ζωντανών οργανισμών αποτελείται από «δεξιόχειρα» νουκλεοτίδια, ενώ οι πρωτεΐνες, τα δομικά στοιχεία των κυττάρων, αποτελούνται από «αριστερόχειρα» αμινοξέα. Γιατί η φύση λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο είναι ασαφές: η ζωή θα μπορούσε να είχε επιλέξει αριστερόχειρα DNA και δεξιόχειρες πρωτεΐνες.
Το έργο έχει μεγάλη γοητεία και πολλές πιθανές εφαρμογές. Τα μόρια-καθρέφτες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε θεραπείες για χρόνιες και δύσκολα θεραπεύσιμες ασθένειες, ενώ τα μικρόβια-καθρέφτες θα μπορούσαν να κάνουν εγκαταστάσεις βιοπαραγωγής, οι οποίες χρησιμοποιούν σφάλματα για την παραγωγή χημικών, πιο ανθεκτικές στη μόλυνση.
Η Δρ Kate Adamala, συνθετική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και συν-συγγραφέας της έκθεσης, εργαζόταν για ένα κύτταρο-καθρέφτη, αλλά άλλαξε πορεία πέρυσι αφού μελέτησε λεπτομερώς τους κινδύνους. «Δεν πρέπει να κάνουμε ζωή-καθρέφτη», είπε. «Έχουμε χρόνο για συζήτηση. Και αυτό προσπαθούσαμε να κάνουμε με αυτό το χαρτί, για να ξεκινήσουμε μια παγκόσμια συζήτηση».
Ο καθηγητής Paul Freemont στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση, την αποκάλεσε «εξαιρετικό παράδειγμα υπεύθυνης έρευνας και καινοτομίας». «Ενώ οι συγγραφείς επισημαίνουν ξεκάθαρα την ανάγκη για μια ανοιχτή και διαφανή συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη αντικατοπτρισμένων ζωντανών οργανισμών, υπάρχει επίσης ανάγκη να εντοπιστούν οι υποσχόμενες και θετικές χρήσεις της κατοπτρικής χημείας σε βιολογικά συστήματα, αν και σε περιορισμένο και ίσως μελλοντικό ρυθμιζόμενο τρόπο», είπε.