ΕφΑ Ημαθίας – Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας: Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης “Φως στο σκοτάδι”, με αφορμή νέο ταφικό εύρημα
Με τον ευρηματικό και εντυπωσιακό τίτλο “Φως στο σκοτάδι”, εγκαινιάστηκε σήμερα το μεσημέρι από την ΕφΑ Ημαθίας , στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, περιοδική έκθεση, με αφορμή νέο ταφικό εύρημα.
Ο τίτλος συνδέει το παρόν με το παρελθόν της Βέροιας, αλλά και τη ζωή με το θάνατο, καθώς τα ευρήματα του Κάτω Κόσμου, χάρη στην παρουσία της Αρχαιολογικής Επιστήμης γίνονται οδοδείκτες για τη ζωή των ανθρώπων, που έζησαν εδώ πριν χιλιάδες χρόνια.
Στα εγκαίνια της Έκθεσης παρόντες ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων και ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης με αντιδημάρχους του, με παρουσία, βέβαια, αρχαιολόγων και πολιτών της Βέροιας.
Η Αν. Προϊσταμένη της ΕφΑ Γεωργία Στρατούλη προλογίζοντας εξήγησε πως το νέο εύρημα προέρχεται από λαξευτό θαλαμωτό τάφο του 2ου π.Χ. που ήρθε στο φως από τις εργασίες για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στην περιοχή της Κυψέλης.
Από τα κτερίσματα που διασώθηκαν ένας μακεδονικός αμφορέας, ένας αρυτήρας (χύτρα), ένα μικρό λυχνάρι, που ήταν μέσα στον αρυτήρα και ένα σκυφίδιο με χάλκινο νόμισμα αποτέλεσαν την αφορμή, για να πραγματοποιηθεί η έκθεση, που θα ξαναθυμίσει στους κατοίκους της πόλης το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν της.
Με σύμβολο το λυχνάρι να συνοδεύει τους νεκρούς σαν μια ψευδαίσθηση φωτός και ζωής μέσα στο αιώνιο σκοτάδι, η κ. Στρατούλη φώτισε για μια ακόμη φορά με τον πρόλογό της την οικονομική δύναμη της πόλης, αφού τέτοια και ακριβότερα, βέβαια, κτερίσματα που συλήθηκαν, αποδείκνυαν την ακμή της πόλης και την ευρωστία της κοινωνικής ελίτ της.
Ο αρχαιολόγος Γιάννης Γραικός, που προχώρησε και στην επιστημονική τεκμηρίωση των ευρημάτων, έκανε στη συνέχεια την ξενάγηση ξεκινώντας από τον χάρτη της πόλης και τη θέση του τάφου, όπου η enaon EDA, Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων, τον εντόπισε σκάβοντας.
Οδηγώντας το κοινό της έκθεσης στη γυάλινη προθήκη των νέων ευρημάτων, προχώρησε στη συνέχεια στην έκθεση παλιότερων ευρημάτων σε γυάλινες προθήκες με πολύ περισσότερα εκθέματα μεγαλύτερου αισθητικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Κοσμήματα, λίγα, αλλά χαρακτηριστικά της εποχής τους, γυναικεία ειδώλια με κομμώσεις ή καπέλα, που παρέπεμπαν κι αυτά στη μόδα της εποχής, πυξίδες (μπιζουτιέρες), που συνόδευαν τις αριστοκράτισσες νεκρές, η Αφροδίτη σε διάφορες απεικονίσεις, καθώς και η αναπαράσταση της φτερωτής ψυχής, δημιούργησαν την ανάλογη ατμόσφαιρα, ώστε να αναλογιστεί κανείς, όχι μόνο τον δρόμο που συνδέει τη ζωή με τον θάνατο αλλά και τον άλλο δρόμο, αυτόν που συνδέει το παρελθόν με το παρόν της πόλης, ένα παρελθόν που “κοιμάται” κάτω από τα κτίσματα της σημερινής Βέροιας.
Διάρκεια έκθεσης: 9.12. 2024 – 31.5. 2025
……………………Φωτογραφίες: faretra.info
…………………….