Μετρό Θεσσαλονίκης: Το Σάββατο το πρώτο δρομολόγιο μετά τα αποκαλυπτήρια – Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του / Ο σταθμός Βενιζέλου
Εντυπωσιακές εικόνες προσέφερε η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στον σταθμό “Βενιζέλου” του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Έγιναν, το απόγευμα της Παρασκευής, τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Η τελετή των εγκαινίων της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, για την οποία οι αρχαιολόγοι αντιδρούν και αναρωτιούνται με ανακοίνωσή τους “σε ποιο βωμό θυσιάστηκαν οι αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό της Θεσσαλονίκης”, διεξήχθη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στον σταθμό Βενιζέλου επισκέπτες και επιβάτες θα μπορούν να δουν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα και να «μεταφερθούν» στο εμπορικό κέντρο της πόλης, όπως ήταν στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.
Συνολικά, σε όλη τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του μετρό ήρθαν στο φως περισσότερα από 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα.
Τα αποκαλυπτήρια του σταθμού “Βενιζέλου” του Μετρό Θεσσαλονίκης
Μετρό Θεσσαλονίκης: 17 λεπτά, 13 στάσεις
Το υπόγειο ταξίδι με το μετρό της Θεσσαλονίκης, από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, δηλαδή από τη Νέα Ελβετία μέχρι και τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, θα διαρκεί 17 λεπτά μαζί με τις 13 στάσεις για να διασχίσει τα 9,8 χλμ. της διαδρομής, με τη μέση ωριαία ταχύτητα του κάθε συρμού θα είναι 40 χλμ./ώρα και μέγιστη τα 80 χλμ./ώρα.
Η αναμενόμενη ημερήσια επιβατική κίνηση στο μετρό Θεσσαλονίκης θα ανέρχεται σε περίπου 254.000 επιβάτες, με μεταφορική ικανότητα 18.000 επιβατών ανά ώρα και ανά κατεύθυνση, ενώ με την ενσωμάτωση της επέκτασης προς Καλαμαριά σε ένα χρόνο θα προστεθούν άλλοι 78.000 με 80.000 επιβάτες ημερησίως.
Η χρονική απόσταση μεταξύ των 18 συρμών που θα κινούνται στη γραμμή του μετρό θα είναι αρχικά 3,5 λεπτά και σταδιακά, με την ενσωμάτωση και των άλλων 15 νέων συρμών που θα εξυπηρετούν την επέκταση της Καλαμαριάς με πέντε σταθμούς, αυτή θα μειωθεί στο 1,5 λεπτό. Οι συρμοί είναι κατασκευασμένοι από ανακυκλώσιμα υλικά κατά 92% και σε κάθε έναν από αυτούς, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, θα μπορούν να επιβιβάζονται 465 άτομα (καθημένων και ορθίων).
Καρέ από τον σταθμό “Βενιζέλου” του Μετρό Θεσσαλονίκης
–