Ο ρωσικός πύραυλος… «Φουντούκι» αλλάζει τις ισορροπίες του τρόμου / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας
Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον στρατιωτικών στόχων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των στόχων μας, και σε περίπτωση κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών θα απαντήσουμε το ίδιο αποφασιστικά και με τον ίδιο τρόπο
Γιώργος Τσιάρας
Ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα για φρένο στη συνεχή κλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης έστειλε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μία μέρα μετά τη συμπλήρωση χιλίων ημερών πολέμου. Αυτή τη φορά ο «τσάρος» δεν περιορίστηκε στις φραστικές απειλές, αλλά φρόντισε ώστε το τηλεοπτικό διάγγελμά του να αποκτήσει πρόσθετο ειδικό βάρος, εξαπολύοντας λίγες ώρες νωρίτερα ένα όπλο που ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί – και μακάρι να μην ξαναδεί ποτέ σε δράση…
Το όπλο που χτύπησε το Ντνιπροπετρόφσκ, και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις του γιγαντιαίου εργοστασίου κατασκευής κινητήρων για πυραύλους «Yuzhmash», είναι ένας πρακτικά ακατάρριπτος νέος βαλλιστικος πύραυλος τύπου «Orezhnik» (Φουντούκι, στα ρωσικά). Πρόκειται για πύραυλο μέσου βεληνεκούς (Intermediate Range Ballistic Missile, IRBM) και όχι διηπειρωτικό (ICBM), όπως υποστήριξε αρχικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έσπευσαν να αντιγράψουν τρομολαγνικά όλα σχεδόν τα δυτικά (και ελληνικά) ΜΜΕ.
Ένα ψέμα που αναγνωρίστηκε αργότερα από το αμερικανικό Πεντάγωνο αλλά και τις ουκρανικές υπηρεσίες, που εκτίμησαν τελικά πως εκτοξεύτηκε από απόσταση «μόλις» 800 χιλιομέτρων.
Πρόκειται για παραλλαγή του επίσης υπερσύγχρονου RS-26 «Rubezh», που ανάλογα με το φορτίο έχει βεληνεκές 1.000-3.000 χιλιομέτρων. Οπως κι εκείνος, εκτοξεύεται από κινητή πλατφόρμα και είναι σχεδιασμένος να πλήττει τον στόχο του με έξι ανεξάρτητες συμβατικές (ή πυρηνικές) κεφαλές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η κάθε κεφαλή (ή «όχημα επανεισόδου», reentry vehicle, όπως αποκαλείται στην τεχνική γλώσσα) ακολουθεί δική της διαδρομή και όταν φτάσει στον στόχο έχει αναπτύξει ταχύτητα σχεδόν 15.000 χιλιομέτρων την ώρα ή 10 Μαχ, με αποτέλεσμα να προκαλεί τεράστια καταστροφή –αντίστοιχη, λένε, με δύο κιλοτόνους ΤΝΤ- ακόμη και μόνο με την κινητική ενέργειά της.
Το «ζουμί» είναι πως, όπως δείχνουν τα λιγοστά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει από το Ντνίπρο, αλλά και οι διαρροές σε τοπικά ουκρανικά μέσα, ένας μοναδικός «δοκιμαστικός» αλλά… εξάσφαιρος πύραυλος φέρεται να κατέστρεψε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα πολεμικά εργοστάσια της Ουκρανίας.
Και ο καθένας καταλαβαίνει τις συνδηλώσεις του νέου πλήγματος: η Ρωσία όχι μόνο είναι σε θέση να απαντήσει σε κάθε κλιμάκωση από πλευράς της Δύσης, αλλά παράλληλα διαθέτει και «άσους στο μανίκι», τους οποίους μάλιστα μπορεί να μοιραστεί και με τους φίλους της ή, σωστότερα, με τους εχθρούς των εχθρών της, αν πιεστεί!
Η ειρωνεία μάλιστα είναι πως η εξέλιξη του συγκεκριμένου τύπου πυραύλου είχε «παγώσει» για χρόνια λόγω της συνθήκης για τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF), αλλά… αποψύχθηκε μετά την προσχηματική μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν το 2019, δηλαδή επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ – ένα «λάθος» που ο Πούτιν «θύμισε» με νόημα στο χθεσινό βαρυσήμαντο διάγγελμά του καταπέλτη για τη Δύση, που θα μπορούσε να συνοψιστεί σε τέσσερις λέξεις: Σταματήστε να μας υποτιμάτε!
Ο «τσάρος» ήταν συγκρατημένα απειλητικός, αλλά και καυστικός. Είπε συγκεκριμένα ότι μετά τα μεγάλου βεληνεκούς πλήγματα με ATACMS και Storm Shadow από την Ουκρανία στο Κουρσκ και το Μπριάνσκ «η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία, που προκλήθηκε από τη Δύση, απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα» και τόνισε πως οι επιθέσεις όχι μόνον απέτυχαν, αλλά και «δεν είναι ικανές να επηρεάσουν την πορεία των εχθροπραξιών… Τα στρατεύματά μας προελαύνουν με επιτυχία σε όλη τη γραμμή μάχης».
Όσο για την πρώτη «δοκιμαστική» χρήση του πρώτου Oreshnik, είπε πως ήταν «απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία» και προειδοποίησε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς «θα αποφασιστεί από εμάς ανάλογα με τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους […] με βάση τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας […] Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον στρατιωτικών στόχων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των στόχων μας, και σε περίπτωση κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών θα απαντήσουμε το ίδιο αποφασιστικά και με τον ίδιο τρόπο. Συνιστώ στις κυρίαρχες ελίτ εκείνων των χωρών που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα στρατιωτικά τους σώματα εναντίον της Ρωσίας, να το σκεφτούν σοβαρά»…