Βιβλίο Πολιτισμός

Παρουσίαση βιβλίου: Annie Ernaux «Μια γυναίκα» – Εκδόσεις Μεταίχμιο / γράφει η Ελισάβετ Τάρη

«Μια γυναίκα» της Annie Eunaux

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο Μια γυναίκα της Annie Ernaux είναι μια σύντομη, αλλά βαθιά συναισθηματική και ειλικρινής αφήγηση για τη ζωή της μητέρας της, που συνδυάζει τον προσωπικό της πόνο με τη συνείδηση της κοινωνικής αλλαγής. Μια γυναίκα είναι η ιστορία κάθε γυναίκας.

Η Ernaux καταφέρνει να γράψει ένα λιτό αλλά εκρηκτικά γεμάτο κείμενο, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνονται τα θέματα της μνήμης, της ταυτότητας και της κοινωνικής ανέλιξης. Ο τρόπος που αναλύει τη ζωή της μητέρας της, χωρίς να αποκρύπτει αδυναμίες και αντιφάσεις, δημιουργεί μια αμεσότητα που συγκινεί βαθιά.

Η μητέρα της, μια γυναίκα δραστήρια και ανοιχτή απέναντι στον κόσμο, δούλεψε ως εργάτρια πριν ανοίξει το δικό της κατάστημα. Η συγγραφέας σκιαγραφεί τη μεταμόρφωση της μητέρας της,  που μετακινείται από ταπεινές συνθήκες σε μια νέα, μικροαστική ζωή, όπου προσπάθησε να εξασφαλίσει για την κόρη της  καλύτερες προοπτικές και μόρφωση, παλεύοντας ταυτόχρονα με τις δικές της προκαταλήψεις και περιορισμούς. Αγωνιούσε να διατηρήσει τη θέση της στην κοινωνία και πάλεψε για να δώσει στην κόρη της τα όπλα για μια ζωή διαφορετική από τη δική της. Πίστευε ότι «για να ανελιχτείς πρέπει πρώτα να μάθεις».

Η συγγραφέας καλείται να αντιμετωπίσει και τα αντιφατικά αισθήματα που πολλές φορές νιώθει μια κόρη για τη μητέρα της: αγάπη και μίσος, ενοχή, τρυφερότητα, ενόχληση, αλλά κι αυτή τη σιωπηλή προσκόλληση απέναντι σ’ αυτή την ηλικιωμένη γυναίκα που δεν ζει πια. Η ματιά της είναι αυστηρή, αλλά πάντα γεμάτη αγάπη και σεβασμό για τη γυναίκα που την ανέθρεψε και της έδωσε τις ρίζες για να προχωρήσει.

Ένα βιβλίο λιτό και έντονο, που καθηλώνει και μένει στο νου του αναγνώστη πολύ καιρό αφότου το διαβάσει.

Η Annie Ernaux είναι μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 «για το θάρρος και την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας