Βέροια Θέματα Παιδείας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας: Να, γιατί η απεργία της 23ης Οκτωβρίου είναι μονόδρομος.

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 21/10 το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας ενόψει της απεργίας της 23ης Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας  Χατζησάββας Παναγιώτης, με παρόντες την Αντιπρόεδρο Ελένη Γκόγκα και το μέλος του Συλλόγου Γιάννη Τσεχελίδη, αρχικά τόνισε πως η απεργία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας την προσεχή Τετάρτη έρχεται σε συνέχεια σειράς κινητοποιήσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα της υπογραφής των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων συναδέλφων και για το καυτό θέμα των συγχωνεύσεων για το οποίο από κοινού γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν δύο συγκεντρώσεις και κατέθεσαν ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να κλείσουν την Τετάρτη τα σχολεία, να αδειάσουν τις τάξεις και να γεμίσουν την Πλατεία Δημαρχείου στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα της απεργίας, αρχής γενομένης από τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων 20% στους μισθούς των εκπαιδευτικών.  Τονίστηκε πως οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού ο μισθός του νεοδιόριστου είναι 776 €, κάτω και από τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, ο μισθός των αναπληρωτών είναι 953 € για όσους μήνες εργαστούν αλλά και ο μέσος μισθός ενός εκπαιδευτικού με 15 χρόνια υπηρεσίας δεν ξεπερνά τα 1.050 €.  Και αν σκεφτούμε πως με αυτά τα λεφτά πρέπει να πληρώσουν νοίκια (που έχουν φτάσει στα ύψη), στεγαστικά δάνεια, να σπουδάσουν παιδιά αλλά και την ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα, καταλαβαίνετε πως τίθεται θέμα επιβίωσης. Υπενθύμισε τις ντροπιαστικές εικόνες με εκπαιδευτικούς να κοιμούνται σε αυτοκίνητα και κάμπινγκ. Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ επεσήμανε εμφατικά πως οι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει από την αρχή της κρίσης πάνω από 6 μισθούς και αν σε αυτά συνυπολογίσουμε την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας (13ου και 14ου μισθού), η συνολική ετήσια μείωση είναι πάνω από 42%. Αν προσθέσουμε και το πάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016  2017, η μείωση προσεγγίζει το 45%. Για αυτό ζητάμε 20% αυξήσεις στους μισθούς, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού  και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αίτημα της εξίσωσης του ωραρίου των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια σχολεία με το ωράριο των υπόλοιπων εκπαιδευτικών καθώς και στην εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών με των υπόλοιπων εκπαιδευτικών αλλά και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης των όρων διαβίωσης των εκπαιδευτικών (στέγαση, μετακίνηση). Τόνισε πως οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες νηπιαγωγοί εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας, αφού δεν μπορούν ούτε τουαλέτα να πάνε!

Κατόπιν ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας αναφέρθηκε στο αίτημα της μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών, οι οποίοι καλύπτουν κάθε χρόνο πάγιες ανάγκες αλλά και στην κάλυψη όλων των κενών, τα οποία όπως είπε μετά και την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών ανέρχονται σε πάνω από 60, που αφορούν παράλληλες στηρίξεις, δηλαδή το πιο ευαίσθητο κομμάτι του μαθητικού πληθυσμού που έχει ανάγκη πρόσθετη στήριξη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις συγχωνεύσεις των τμημάτων τονίζοντας πως γονείς και εκπαιδευτικοί ζητάμε από κοινού να παρθούν πίσω όλες οι συγχωνεύσεις, γιατί οδηγούν σε πολυπληθή τμήματα. Γίνεται, δηλαδή, πάστωμα των παιδιών σε 25άρια ως και 30άρια τμήματα στη Β/θμια εκπαίδευση. Τόνισε, ακόμα το αίτημα της μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, το οποίο έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στις διώξεις και στα πειθαρχικά στα οποία σέρνει το ΥΠΑΙΘΑ απεργούς συναδέλφους, οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα καθώς όπως τόνισε με έμφαση συμμετέχουν στις συλλογικές μας αποφάσεις, στην Απεργία-Αποχή που είναι καθόλα νόμιμη και δεν έχει προσφύγει κανένας στα δικαστήρια. Κάλεσε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μη φοβηθούν αλλά να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα για να μην περάσει η αξιολόγηση, που δεν έρχεται να λύσει κανένα πρόβλημα αλλά οδηγεί σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας έκανε ειδική αναφορά στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, τους οποίους όπως τόνισε η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ τους κρατούν σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας. Επεσήμανε πως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους νεοδιόριστούς του 2020, τόνισε πως κυβέρνηση, ΥΠΑΙΘΑ και ΔΙ.Π.Ε. δε σέβονται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και κάλεσε τη ΔΙ.Π.Ε. Ημαθίας να βάλει ένα τέλος στο καθεστώς της εργασιακής ομηρείας των νεοδιόριστων και να υπογράψει άμεσα τις διαπιστωτικές πράξεις όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Σημείωσε, ακόμα, πως οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να σιωπούμε και να κρύβουμε από τα παιδιά μας ότι η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από αιματηρούς πολέμους στην καρδιά της ανατολικής Ευρώπης, στην αιματοβαμμένη Παλαιστίνη, σε όλη τη Μέση Ανατολή. Δεν μπορούμε να αποσιωπούμε πως εκατομμύρια λαών βομβαρδίζονται, γίνονται πρόσφυγες, σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία γίνονται στάχτη για τα συμφέροντα των αγορών, για το μοίρασμα των δρόμων της ενέργειας.

Τέλος, αναφέρθηκε στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχει επιφέρει στα σχολεία η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, τονίζοντας πως αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για σταδιακή απόσυρση της Πολιτείας από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τις σχολικές μονάδες, στην προώθηση δηλαδή του «σχολείου της αγοράς», το οποίο θα είναι στην καλύτερη περίπτωση υποχρηματοδοτούμενο και οι εκπαιδευτικοί θα αναγκάζονται να ψάχνουν χορηγούς ή να κοιτάζουν τους γονείς στην τσέπη. Τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών.

…………………………

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας