Βέροια Εικαστικά Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Βέροια – Μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου: “Αρσενίου μνήμη… 50 χρόνια από την κοίμησή του” – Μια υποβλητική έκθεση φωτογραφίας

Έτσι κι αλλιώς το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στη Βέροια αποτελεί πόλο έλξης  με την εκπληκτική θέση στην οποία βρίσκεται, πάνω από τα νερά του Αλιάκμονα και την υποβλητική του ατμόσφαιρα. Σε όλα αυτά προστέθηκε σήμερα και μια  εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας, ιδέα και προσφορά του συλλέκτη Στέργιου Ζυγουλιάνου.

Αφορμή για την έκθεση αποτέλεσε το μνημόσυνο των 50 χρόνων από το θάνατο του Μοναχού Αρσενίου, στυλοβάτη της Μονής.

Παρόντες στα εγκαίνια της Έκθεσης ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕΦΑ Γεωργία Στρατούλη, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι συλλόγων.

Ποιος ήταν, όμως, ο Αρσένιος; Ο Ηγούμενος της Μονής Γέροντας Πορφύριος μίλησε γι’ αυτόν αναδεικνύοντας όχι μόνο τη γλυκύτητα του χαρακτήρα του, όχι μόνο την ακούραστη διάθεσή του να υπηρετεί σχεδόν  μοναχός του τις ανάγκες της Μονής, αλλά και τη διάθεσή του να μαθαίνει σε παιδιά γράμματα ή στην Κατοχή να βοηθά τον κόσμο να επιβιώσει.

Χειρόγραφά του  με ποικίλο περιεχόμενο στη Βιβλιοθήκη της Μονής φωτίζουν την Ιστορία της και ακόμη περισσότερο την προσωπικότητά του, που όλη της  η στόχευση ήταν η ουσία του Χριστιανισμού, η Αγάπη.

“Οι λέγοντες πως θα σωθούν δίχως αγάπης του πλησίον, απατώνται” γράφει σε χειρόγραφό του ο Αρσένιος.

Η προσωπικότητα του Αρσενίου αναδείχτηκε όχι μόνο από τον λόγο του Ηγουμένου, αλλά κι από την εικόνα, τη φωτογραφία!

Η έκθεση του  Στέργιου Ζυγουλιάνου, συλλέκτη παλιών φωτογραφιών της Βέροιας, που ουσιαστικά γράφουν την Ιστορία της μέσα από την εικόνα, (έργο που η αξία του δεν έχει ίσως κατανοηθεί και εκτιμηθεί ανάλογα ακόμα), βρήκε τον κατάλληλο χώρο για να αναδειχθεί.

Ο ίδιος προλογίζοντας ανέφερε πως η ιδέα του να στηθεί η έκθεση έγινε άμεσα αποδεκτή και πως το υλικό του, όπως αποδείχτηκε, ήταν ικανό, για να την στηρίξει.

Ο Μητροπολίτης, πέρα από  τον θαυμασμό και τον έπαινο για την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζει το Μοναστήρι, προβλήματα που εγκυμονούν κινδύνους καταστροφής του, με τον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη  να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να δηλώνει πως ο Δήμος θα φροντίσει γι’ αυτό, όσο το επιτρέπουν, βέβαια, οι δυνάμεις του, αφού είναι γνωστό και το  έντονο ενδιαφέρον του για τον θρησκευτικό τουρισμό.

Η Γεωργία Στρατούλη, αφού αναφέρθηκε στους δεσμούς που τη συνδέουν με το Μοναστήρι, τόνισε ότι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία υπάρχουν μελέτες για την αναστήλωσή του και ότι μ’ αυτό το θέμα ασχολείται η ίδια και οι συνεργάτες της.

Στο εσωτερικό της σπηλιάς της Μονής, με διάσπαρτα κεριά και καντήλια να τρεμοπαίζει το φως τους υποβλητικά, δημιουργώντας κλίμα μυσταγωγίας, ο Μοναχός Αρσένιος πήρε τη θέση που του έπρεπε όχι μόνο μέσα από τον θεολογικό του ρόλο αλλά και μέσα από την Τέχνη.

Το χρώμα των βράχων, η αίσθηση της τραχύτητάς τους και το μαυρόασπρο των φωτογραφιών συμπορεύτηκαν αισθητικά νικώντας το χρόνο.

Ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής και πρόσκληση σε γεύμα από τον Ηγούμενο όλων των παρευρισκομένων με φασουλονταβά, που ετοίμασαν οι μοναχοί.

Μια έκθεση που αξίζει να δει το κοινό της Ημαθίας, μια κατάθεση υψηλής αισθητικής και ιστορικής συνέπειας, με την επιμέλεια του Στέργιου Ζυγουλιάνου και της Γιάννας Πιλιτσίδου.

………….

Far

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………………

……………………………

banner-article

Ροη ειδήσεων