Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική για τη νομιμότητα της απαρτίας – Ένσταση από Τζάκρη, αρνήθηκε έλεγχο της λίστας των παρόντων το προεδρείο

 Την άρνηση του προεδρείου της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε η Θεοδώρα Τζάκρη όταν ζήτησε να ελεγχθεί ο κατάλογος των παρόντων προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία εκ μέρους της πλευράς Κασσελάκη.

«Λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο. Για δύο λόγους! Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επί του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκαίρως κατατεθεί σας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί από το 50% +1 του συν όλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ούτε μια ψήφο λιγότερη. Ζητώ λοιπόν λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν θέλει η συντρόφισσα Τζάκρη να πάρει τον λόγο να πάρει κάρτα και να διαπιστευθεί», απάντησε σκωπτικά η Όλγα Γεροβασίλη.

«Αυτοί που προσπάθησαν αυτό σήμερα (σ.σ. να σπάσουν την απαρτία και να ματαιώσουν τη συνεδρίαση) δεν γνωρίζουν, δεν έμαθαν και δεν θα μάθουν ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον γι’ αυτόν, παρά μόνο για το σακάκι του Κασσελάκη, που θα τον βγάλουν και πρόεδρο. Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να πάρει τον λόγο χωρίς να έχει γραφτεί ομιλήτρια και χωρίς να έχει διαπιστευθεί ως παρούσα διότι είναι στους απόντες που προσπαθούσαν να μην έχει απαρτία το όργανο.  Η Όλγα Γεροβασίλη ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε να διαπιστευθεί ως παρούσα και να πάρει την κάρτα της για να λάβει το λόγο», ανέφεραν πηγές του προεδρείου, σχολιάζοντας το αίτημα της Θοδώρας Τζάκρη.

Με καθυστέρηση τριών ωρών άρχισε η συνεδρίαση

Χρειάστηκε να περάσουν τρεις ολόκληρες ώρες από την επίσημη ώρα έναρξης, να μεταφερθούν την τελευταία στιγμή μέλη από διάφορες περιοχές της χώρας και να συμβούν πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη για την ομάδα των 87 και τους συμμάχους της, απαρτία της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασίσει τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα ηγεσίας του κόμματος.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 εν μέσω έντασης, καταγγελιών για τεχνάσματα, όπως καταγγέλλει η κασσελακική πτέρυγα, η οποία απέχει από τη διαδικασία, μη θέλοντας να νομιμοποιήσει, όπως λέει μία ειλημμένη απόφαση από την πλευρά των «87» και με τη σύμφωνη γνώμη ουσιαστικά στελεχών κοντά στον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά.

Μαντζουράνης: «Δε σέβονται τα όργανα και τις δημοκρατικές διαδικασίες»

Σε δηλώσεις του στις κάμερες εκ μέρους του οργάνου ο Γιάννης Μαντζουράνης σημείωσε ότι «απαρτία υπάρχει και έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο η παρουσία μελών εντός της αιθούσης και η άρνηση να λάβουν καρτελάκια, δείχνει ότι δε σέβονται τα όργανα και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Αναλυτικά η δήλωση Μαντζουράνη:

«Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει κανονικά πάρα τις απεγνωσμένες προσπάθειας κάποιων μελών να δημιουργήσουν πρόβλημα… Απαρτία υπάρχει και έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο η παρουσία πολλών μελών εκτός αιθούσης χωρίς να παίρνουν κάρτα και κάνοντας δηλώσεις δείχνει ότι περιφρονούν την δημοκρατική λειτουργεί του κόμματος, εμποδίζουν την κανονική λειτουργία του ανώτατου οργάνου που είναι η ΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε οποία προσπάθεια περιφρόνησης των δημοκρατικών διαδικασιών οφείλει να αυτοπροστατευθει και θα αυτοπροστατευθεί με τις αποφάσεις που θα λάβει».

Πηγές της πλειοψηφίας σχολίαζαν: «Απαρτία σημειώθηκε στην ΚΕ και η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κανονικά, παρά την αποτυχημένη προσπάθεια της πλευράς Κασσελάκη να τη σαμποτάρει απέχοντας από αυτή.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας από το γεγονός ότι μέλη της ΚΕ, που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρέθηκαν στην συνεδρίαση, δεν παίρνουν σκοπίμως την κάρτα τους και δεν δηλώνουν την παρουσία τους.

Πρωτοφανή πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με το σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος.

Η δημοκρατία, όμως, έχει κανόνες και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξέρει να αυτοπροστατεύεται από όσους επιχειρούν τη διάλυση και την απαξίωση του».

Γιαννούλης: Το ψέμα έχει πολύ κοντά ποδάρια

«Τελικά όπως φαίνεται τα SMS των υποστηρικτών του @skasselakis και των οδηγιών για το τι θα κάνουν οι μέσα και οι έξω και άλλα εξόχως αρνητικά δεν ήταν και τόσο προβοκάτσια. Επιβεβαιώνονται λέξη λέξη Βήμα Βήμα για να μην ξεκινούσε η συνεδρίαση της ΚΕ του @syriza_gr . Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλες κουβέντες μη λες όπως λέει ο λαός μας. Και κυρίως το ψέμα έχει πολύ κοντά ποδάρια», έγραψε σε ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter) ο Χρήστος Γιαννούλης.

«Τα μέλη δεν νομιμοποιούν την εκτροπή» δήλωσε η Τζάκρη

Τη μη επίτευξη απαρτίας μιάμιση ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης κατήγγειλε σε on camera δήλωσή της η Θεοδώρα Τζάκρη, κάνοντας λόγο για «εκτροπή».

«Μιάμιση ώρα μετά δεν υπάρχει απαρτία. Και καλούν τα μέλη της Κ.Ε. να προσέλθουν που αρνούνται να νομιμοποιήσουν την εκτροπή. Η γραμματέας και οι 87 μεταθέτουν διαρκώς την ώρα έναρξης και καλούν διαρκώς μέλη να προσέλθουν τα οποί όμως αρνούνται να έρθουν για να νομιμοποιήσουν την εκτροπή. Τι άλλο να γίνει; Το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Σ. Κασσελάκη», δήλωσε.

Στις κάμερες έκανε δήλωση και ο Θανάσης Οικονόμου, καταγγέλλοντας ότι η πλειοψηφία έχει προσμετρήσει στις παρουσίες τον ίδιο όπως και το μέλος της ΚΕ Βασίλη Μπεχράκη, ενώ βρίσκονται στο χώρο για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους στο χώρο της συνεδρίασης και ουδέποτε έλαβαν καρτελάκι για να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση.

Εν ολίγοις, κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι επιχειρεί με τεχνητό τρόπο και μεθόδευση να συμπληρώσει την απαρτία προκειμένου να ληφθούν τα διοικητικά μέτρα σε βάρος του Κασσελάκη, «που έχουν προαποφασίσει».

Θύμιος Γεωργόπουλος: «Επικαιροποιημένο» επαναφέρει το αίτημα παραπομπής Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Επανέρχεται το αίτημα για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αυτή τη φορά με πρόταση που κατέθεσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος, στην Κεντρική Επιτροπή.

Μετά την «αρχειοθέτηση» του αιτήματος Μουμουλίδη από την Επιτροπή Δεοντολογίας τις προηγούμενες μέρες, ο Θύμιος Γεωργόπουλος ουσιαστικά επικαιροποιεί το αίτημα συμπεριλαμβάνοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Γεωργόπουλος επικαλείται δε, 20 λόγους, τους 17 που είχε επικαλεσθεί σε αντίστοιχο υπόμνημα ο Θέμης Μουμουλίδης συν άλλους τρεις:

  • Το εξώδικο Κασσελάκη.
  • Τη συνέντευξη του τέως προέδρου στον ΑΝΤ1
  • Τη σημερινή προσπάθεια οι αντιπρόσωποι του Στέφανου Κασσελάκη να υπονομεύσουν τη λειτουργία του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Ένταση και μικροεπεισόδια με το… καλημέρα

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το πρωί υπήρξαν επεισόδια και οξείες αντιπαραθέσεις στην τεχνική γραμματεία της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής όταν στελέχη της κασσελακικής πτέρυγας ζήτησαν να μάθουν ποιοι και ποιες πήραν τα καρτελάκια συμμετοχής, ώστε να τσεκαριστεί εάν είναι όντως μέλη του οργάνου.

Ωστόσο υπήρξε άρνηση της πλειοψηφίας, ενώ δεν επιτράπηκε καμία ταυτοποίηση στοιχείων.

Η κασσελακική πλευρά κατήγγειλε ότι «στήνεται» μαϊμού απαρτία στην κεντρική επιτροπή, με παράνομη είσοδο μη μελών του οργάνου στη συνεδρίαση, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη μιας απόφασης αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελακη από την εκλογική διαδικασία.

Μάλιστα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για να μεταφερθούν κάποια μέλη από το… Βόλο, την τελευταία στιγμή. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι κουβαλάνε μέλη και από τη Θεσσαλονίκη!

Πάντως λίγο μετά τις 13:00 η αίθουσα ήταν σχεδόν άδεια, όπως δείχνουν οι παρακάτω φωτογραφίες:

 topontiki.gr

 —

banner-article

Ροη ειδήσεων