Βέροια Εκδηλώσεις Θέατρο

ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας / Παιδική Σκηνή: “Ο ΜικροΜέγας” του Βολταίρου / Πρεμιέρα, Κυριακή 13 Οκτωβρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ

 ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024 – 2025

«Ο ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΣ» του Βολταίρου

ΑΝΤΩΝΙΑΔΕΙΟΣ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Πρεμιέρα: Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 στις 11:30 π.μ.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας ανοίγει την θεατρική σεζόν 2024-2025 με την πρεμιέρα της Παιδικής Σκηνής του και το έργο Μικρομέγας του Βολταίρου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Χριστέλας Γκιζέλη.

Λίγα λόγια για το έργο

     Πρόκειται για ένα πρωτότυπο κείμενο, εμπνευσμένο από το κλασσικό διήγημα του Βολταίρου. Ένα έργο γεμάτο φιλοσοφικούς στοχασμούς, που συγχρόνως  μας αφηγείται ένα πρώιμο ταξίδι μέσα στο σύμπαν, καθώς γράφτηκε μόλις το 1750!

      Ο κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο Μικρομέγας, ένας γιγάντιος κάτοικος του πλανήτη Σείριου, που παίρνει τη μεγάλη απόφαση να αφήσει τον πλανήτη του για να ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες στη σφαίρα του σύμπαντος και να κατανοήσει τα ακατανόητα. Με συνοδοιπόρο έναν μικροσκοπικό νέο φίλο από τον πλανήτη Κρόνο,  αναρωτιούνται παρέα ταξιδεύοντας από πλανήτη σε πλανήτη στο γαλαξία, έως ότου φτάνουν και στη γη.

      Η παρατήρησή τους στον πλανήτη, στον  άνθρωπο και σε όλα τα   πλάσματα που κατοικούν σε αυτόν , μας αποκαλύπτει τη μεγαλοσύνη και τη μικρότητα, που είναι κρυμμένη σε όλους και σε όλα και που καθόλου δεν σχετίζεται με τα πραγματικά μεγέθη και διαστάσεις που βλέπουμε γύρω μας. Ο Μικρομέγας, μικρός και μέγας, μέγας και μικρός, μιλά για πνεύμα και φαντασία με εξυπνάδα και ευαισθησία!

      Η απόδοση του κειμένου απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, τα ανοιχτά ερωτήματα του έργου όμως, απευθύνονται στους ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

     Ο Μικρομέγας, μικρός και μέγας, μέγας και μικρός, μας μιλά για πνεύμα και φαντασία με εξυπνάδα και ευαισθησία!

     Με τα ίδια συναρπαστικά μέσα που διαθέτει το παιδικό μυαλό, το έργο μας αποκαλύπτεται σταδιακά ενώ αποτυπώνεται σχεδόν, σε μια μικρογραφία. Ένας χώρος αφελής και χειροποίητος- μια γαλαξιακή υπαίθρια κατασκευή- από όλα εκείνα τα ευτελή αντικείμενα και παιχνίδια, που ένα παιδί μπορεί να αναγνωρίσει αμέσως για να τα θέσει στην υπηρεσία της φαντασίας του.

        Σε ένα δωμάτιο παιδικό, μια μπάλα, ένα σχοινί και μία κούκλα, γίνονται κόσμος ολόκληρος στα χέρια του και αρκούν για να καταστρώσει το τολμηρό του σχέδιο. Η αφέλεια, η βαθιά του παρατήρηση και η απορία, τα πιο ισχυρά του μέσα για να οργανώσει το παιχνίδι του, είναι και τα μέσα των ηθοποιών σε τούτο το παιχνίδι.

        Ορμώμενη από την σκέψη αυτή για τη λαμπρότητα και την τρυφερότητα αυτών των παιδικών στιγμών, και μέσα σε μία τέτοια μικρογραφία, προσεγγίζεται η συνάντηση των ηθοποιών με το έργο του Μικρομέγα – για το απέραντο και το μεγάλο, το ταυτοχρόνως πολύ μικρό – επιχειρώντας τη διαμόρφωση ενός σύμπαντος. Εκείνου που παρατηρεί και παρατηρείται ταυτόχρονα, όπως υπέροχα μπορεί να κάνει ένα παιδί, την ίδια ακριβώς στιγμή.

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο/ Σκηνοθεσία/ Σκηνικά/ Κοστούμια: Χριστέλα Γκιζέλη

Μουσική: Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Επιμέλεια κίνησης: Καλλιόπη Σίμου

Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος

Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Καροτσέρης

Εικαστικό αφίσας/ Επιμέλεια σκηνικού πατώματος: Δαμιανός Οικονομίδης

Φωτογραφίες/ Βίντεο/ Μοντάζ: Παύλος Τσανακτσίδης

Στήσιμο προγράμματος/ αφίσας: Γιάννης Γαλιάτσος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαίρη Αηδονίδου

Παραγωγή/ Οργάνωση παραγωγής/ Προβολή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

Τους ρόλους ερμηνεύουν (αλφαβητικά)

Λάζαρος Γιαννακόπουλος

Νίκος Νικολαΐδης

Μελίνα Σιδηροπούλου

INFO

Πρεμιέρα: Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Ώρα: 11:30 π.μ.

Διάρκεια: 50’

Χώρος: Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Τιμή Εισιτηρίου: 6€ (κανονικό), 5€ ( ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, άνεργοι, άνω των 67, φοιτητές, παιδιά κάτω των 18, μαθητές των εργαστηρίων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας), 4€ (ομαδικό 10+ ατόμων)

Προπώληση: Γραφεία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Παύλου Μελά και Μπιζανίου, 3ος όροφος Χώρου Τεχνών Δ. Βέροιας) | καθημερινές (εκτός αργιών) 08:00 – 14:00 και Σάββατο 09:00 – 14:00 | t:2331078140 – 146

* Από 14/10/2024 έως 31/01/2025

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία (νηπιαγωγεία και δημοτικά), ώρα: 10:00 π.μ.

Στο τέλος της παράστασης θα αποστέλλεται στις διευθύνσεις των σχολείων υλικό για αναστοχασμό μέσα στην τάξη πάνω σε θέματα που θίγει η παράσταση.

Για τα σχολεία με δύσκολη πρόσβαση στην πόλη της Βέροιας υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς της παράστασης στο χώρο του εκάστοτε σχολείου, ή σε σκηνή του πλησιέστερου δήμου κατόπιν συνεννόησης.

H Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας επιχορηγείται με προγραμματική σύμβαση από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Βέροιας.

banner-article

Ροη ειδήσεων