ART Εικαστικά Πολιτισμός

Γαλλία / Jean-Humbert Savoldelli: Όταν οι κάθετες και οι οριζόντιες παίζουν με το χρώμα

Περνώντας από τον υπερρεαλισμό στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό ο Jean-Humbert Savoldelli, σύγχρονος Γάλλος ζωγράφος, αναζητά τους δικούς του δρόμους για να εντάξει τον άνθρωπο του καιρού μας.

Η ζωγραφική του, ενώ μοιάζει με αυστηρή επιλογή της ένταξης του σύγχρονου ανθρώπου στον κόσμο, στην ουσία ίσως εκφράζει την αγωνία του να τον αποσπάσει από τα δεσμά του και να τον απελευθερώσει.

Γι αυτό χαρακτήρισαν τη ζωγραφική του “πύλη για ονειροπόληση”.

Ξεκινώντας από τη μελέτη της διακοσμητικής ζωγραφικής και παίρνοντας όλη τη γνώση που θα του φανεί χρήσιμη αργότερα, ώστε η πειθαρχία της να του προσδώσει αρετές μόνιμες στην απόδοση του συνόλου, επιδίδεται σε μια απόδοση του κόσμου και της ανθρώπινης φιγούρας  σε συμπόρευση.

Ο άνθρωπος του Savoldelli, (είτε αποδίδεται ως σύνολο, ως μάζα, είτε ως μονάδα), προχωρεί στον κόσμο που του έχουν φτιάξει συνειδητοποιώντας τα όριά του.

Θαρρείς πως θέλει να ξεφύγει από ένα σύνολο κάθετων και οριζόντιων γραμμών που τον εγκλωβίζουν, αλλά συνειδητοποιώντας την αδυναμία του παραμένει στα σύγχρονα κλουβιά του.

Μια μητέρα με το παιδί της, ένα ήλιος χλωμός μέσα σε καταιγισμό οριζοντίων και καθέτων, λεωφόροι των πολλών και μοναξιά, αλλά και φυγή μέσα από ένα χρώμα, που άλλοτε πάλλεται στις πιο λεπτές αποχρώσεις και άλλοτε έχει τις εκρήξεις και τις αντιθέσεις του.

Αυστηρή πειθαρχία στη γραμμή, παιχνίδι ουσίας με το χρώμα αποτελούν ένα σύνολο που αιχμαλωτίζει το μάτι και αποτελεί αφορμή για αναζητήσεις στον ζωγραφικό καμβά του.

………………….

banner-article

Ροη ειδήσεων