Άρθρα Κόσμος Πολιτική

“Τουρκικά μέτρα και σταθμά” / γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Επισήμως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να βαδίζουν στον δρόμο της προσέγγισης και στο παρασκήνιο οι ετοιμασίες για μια ακόμη συνάντηση των Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προς το τέλος του μήνα κορυφώνονται.

Επί της ουσίας, ωστόσο, τίποτε μέχρι στιγμής δεν φανερώνει πως η Τουρκία έχει εγκαταλείψει έστω και στο ελάχιστο τις πάγιες θέσεις της, έτσι ώστε να καθιστούν τον όποιο ελληνοτουρκικό διάλογο παραγωγικό και ελπιδοφόρο. Εκτός κι αν η ελληνική κυβέρνηση στις μυστικές συνομιλίες (ως προς το περιεχόμενό τους συνομιλίες που χειρίζεται η εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός Εξωτερικών και έμπιστη του Μητσοτάκη) έχει ήδη μετακινηθεί από τις ελληνικές κόκκινες γραμμές…

Οι αξιώσεις

Οι πάγιες τουρκικές θέσεις είναι γνωστές, αλλά καλό είναι να τις υπενθυμίζουμε:

  • Απειλή πολέμου αν η Ελλάδα επεκτείνει όπως έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
  • Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αδιευκρίνιστη κυριαρχία (γκρίζες ζώνες).
  • Τα ελληνικά νησιά κατά μήκος των τουρκικών ακτών θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν , διαφορετικά αίρεται ο όρος υπό τον οποίο ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα.
  • Αυτά τα νησιά δεν έχουν δικαιώματα σε ΑΟΖ πέρα από το όριο των 6 μιλίων των χωρικών τους υδάτων.
  • Υπάρχει (καταπιεσμένη) τουρκική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και στα Δωδεκάνησα (Ρόδο, Κω).

Αυτές είναι, συνοπτικά, οι τουρκικές θέσεις / αξιώσεις οι οποίες υποστηρίζονται συνεχώς με λόγια (δηλώσεις) και πράξεις (στρατιωτικές ασκήσεις κ.λπ.) από την τουρκική ηγεσία.

Συντήρηση της μισαλλοδοξίας

Την ίδια ώρα και παράλληλα με την (επικοινωνιακή) καλλιέργεια του κλίματος προσέγγισης μέσω και των μυστικών συνομιλιών της έμπιστης του πρωθυπουργού υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα:

  • Προχώρησε στην αναδιάταξη των μονάδων του στρατού απέναντι από τα ελληνικά νησιά με αποβατικό προσανατολισμό.
  •  Ενέταξε στα σχολικά βιβλία το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας στις νέες γενιές (κατά παράβαση παλαιότερων συμφωνημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης) προβάλλοντας (από την τουρκική σκοπιά) αιματοβαμμένες πτυχές της ελληνοτουρκικής ιστορίας.
  • Προχώρησε πρόσφατα σε μια παραγωγή video που θα ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία με όλες τις ελληνικές αγριότητες σε βάρος των Τούρκων, ξεκινώντας από την άλωση της Τριπολιτσάς…

Ενοχλούν τα αυτονόητα

Και ενώ αυτή είναι η γενική κατεύθυνση των τουρκικών κινήσεων (να υπενθυμίσουμε εδώ και την εμφάνιση τουρκικών πλοίων στα 6,5 μίλια από την Κάσσο για να υποδηλώσουν ότι θα πρέπει να πάρουμε τουρκική άδεια για όποιες εργασίες σε δυνάμει ελληνική ΑΟΖ), η Άγκυρα ενοχλήθηκε από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος είπε από το Καστελλόριζο ότι το νησί, όπως όλα τα νησιά, έχουν ΑΟΖ και δεν επικάθονται απλώς στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως λέει η Τουρκία

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ όχι μόνο σχολίασε / απέρριψε τις δηλώσεις / τοποθετήσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, αλλά μέσω αυτών των δηλώσεων προσπάθησε να «φιτιλιάσει» την κυβέρνηση και να αναμειχθεί στην όποια εσωτερική ελληνική πολιτική συζήτηση γύρω από τα ελληνοτουρκικά. Ας δούμε την… επιχειρηματολογία του εκπροσώπου του ΑΚΡ:

«…όπως γνωρίζετε, είπε ο Τσελίκ, «ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μια σειρά από μηνύματα που αποδίδουν σημασία στον διάλογο. […] Ωστόσο, ενώ προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτήν την προσέγγιση, το λόμπι του χάους στην Ελλάδα και ορισμένα ριζοσπαστικά στοιχεία στην Ελλάδα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σαμποτάρουν αυτήν την εξομάλυνση και αυτόν τον διάλογο. Εδώ, όπως γνωρίζετε, ένας προβοκάτορας Έλληνας υπουργός Άμυνας, ο Δένδιας, τον οποίο τον γνωρίζουμε και από την προηγούμενη θητεία του, προέβη και πάλι σε δηλώσεις που ξεπέρασαν τα όρια. Τελευταία, πήγε στο Καστελλόριζο, το οποίο απέχει δύο χιλιόμετρα από τις ακτές μας, και από εκεί έκανε λόγο για το πώς θα επεκτείνουν τους εξοπλισμούς στην ανατολική Μεσόγειο και στοχοποίησε την Τουρκία. Βέβαια, τώρα εδώ το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το εξής: Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση ή ο Δένδιας; Ο Δένδιας λέει πράγματα που έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση που επιδεικνύει ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός. Εδώ, αυτή η δήλωση του Δένδια είναι μια δήλωση που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τον διάλογο και προσπαθεί να σαμποτάρει όλες τις διαδικασίες διαλόγου, στοχοποιώντας την Τουρκία. Αλλά εδώ, στοχοποιώντας την Τουρκία στην πραγματικότητα κάνει ακριβώς το αντίθετο. Στοχοποιεί την προσέγγιση του Μητσοτάκη προς την Τουρκία, η οποία είναι η μείωση των εντάσεων, η συνέχιση της εξομάλυνσης, η συνέχιση του διαλόγου. Στοχοποιεί την πρωθυπουργία του Μητσοτάκη και τη βούληση που εκφράζει ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός. Διότι δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση τα λόγια του Δένδια να φτάσουν σε εμάς χωρίς να πνιγούν στα νερά του Αιγαίου (…). Όταν όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός του έχει κάνει διαφορετικές δηλώσεις, είναι σαν να λέει κάτι εναντίον του δικού του πρωθυπουργού μέσω της Τουρκίας. Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις εσωτερικές πολιτικές φιλοδοξίες των ανθρώπων, όπως του Δένδια. Το είδαμε και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης υπουργίας του, αλλά το γεγονός ότι το εκφράζει μέσω της Τουρκίας είναι πλέον ένα πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση».

Ως επίλογος, δύο ερωτήσεις:

  • Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε στον Τσελίκ καλύπτοντας τον Δένδια, που απλώς είπε την επίσημη ελληνική θέση, δηλαδή ότι και το Καστελλόριζο έχει ΑΟΖ; Μήπως έχει αλλάξει η ελληνική θέση και δεν την ξέρει ο Δένδιας;
  • Δεδομένων των τουρκικών θέσεων που συνοπτικά παραθέσαμε πιο πάνω, τι ακριβώς συζητά η υφυπουργός Εξωτερικών στον «κρυφό» ελληνοτουρκικό διάλογο;

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων