ART Γράμματα & Τέχνες Εικαστικά Πολιτισμός

Viktor Horiaiev: Ο Ουκρανός Klimt του σήμερα

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Viktor Horiaiev ονομάζεται “The Artist with the Golden Brush” ή “Ukrainian Klimt”, γιατί και το πινέλο του είναι χρυσό και οι πίνακές του θυμίζουν τον Γκούσταβ Κλιμτ. Η αίσθηση του χρυσού που αναδίδουν τα έργα του είναι τόσο έντονη , που οι επωνυμίες τού ταιριάζουν.

Γεννημένος το 1966 στην Ουκρανία ο Horiaiev ενσωματώνει ένα πλήθος επιρροών από την εποχή του Ραφαήλ μέχρι και την Αρτ Νουβώ με τις επιδράσεις της όχι μόνο στη ζωγραφική αλλά και στη γλυπτική και στη διακόσμηση. Και ειδικά η τελευταία, η διακόσμηση, εισβάλλει στα έργα του με κάθε λεπτομέρεια με τη χρήση πολυποίκιλων υλικών.

Υλικά όπως κεραμικά, δέρμα, ξύλο, ημιπολύτιμοι λίθοι, ελεφαντόδοντο, χρησιμοποιούνται σε πολλά από τα έργα του, προκαλώντας  με τις φιγούρες που αποδίδονται μιαν άλλη εντύπωση, που θυμίζει παλιές τεχνοτροπίες, όπως για παράδειγμα αυτήν των Αζτέκων.

Η γυναικεία μορφή σφραγίζει το έργο του ως κυρίαρχη επιλογή. Γυναίκες μυστηριώδεις οι περισσότερες, με διακοσμήσεις χρυσού, αλλά παράλληλα οι αντρικές φιγούρες δεν λείπουν, με χαρακτηριστικά από τη μυθολογία για παράδειγμα, (καταπληκτικό το προφίλ ενός μπλε Ίκαρου με φόντο το κίτρινο του ήλιου),  ή την Ιστορία.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως έχει ενσωματώσει όλες τις τεχνικές και τα κινήματα στη δική του καλλιτεχνική γραφή, κατακτώντας το προσωπικό του στυλ.

Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από  εκθέσεις του όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Γερμανία,  τη Γαλλία και την Κίνα, με έργα του να βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

……………………

……………………………………..

 

banner-article

Ροη ειδήσεων