Πολιτισμός

Το ΚΚΕ για τον θάνατο του ποιητή και πεζογράφου Πρόδρομου Χ. Μάρκογλου

 Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλληπητήρια για τον θάνατο του Πρόδρομου Χ. Μάρκογλου, που έφυγε από τη ζωή στις 10 Σεπτέμβρη, στην οικογένεια του και στους οικείους του.

Ο Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, ήταν ένας ιδιαίτερα σημαντικός ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1935 και τα παιδικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από τις μνήμες της Κατοχής και της ΕΑΜικής Αντίστασης. Το 1944 ακρωτηριάστηκε στο χέρι από χειροβομβίδα που πέταξε Γερμανός στρατιώτης κατά την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων. Εργάστηκε ως λογιστής σε καπνεμπορικές εταιρίες. Από το 1971 ζούσε στη Θεσσαλονίκη με τα γράμματα της οποίας συνδέθηκε στενά αν και το έργο του είναι διαποτισμένο από το χώρο της γενέτειρας Καβάλας.

Η ποίησή του από το 1958 ως το 2010 βρίσκεται συγκεντρωμένη στη συλλογή «Έσχατη υπόσχεση». Ειδικά τα ποιήματα της δεκαετίας 1960 είναι συχνά εμπνευσμένα από την κατάσταση και τους αγώνες των καπνεργατών, γενικά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, όντας παράλληλα βαθιά αισθαντική και στοχαστική. Παράλληλα από το 1980, δημοσίευσε πεζά έργα, εκ των οποίων δυο συλλογές διηγημάτων, δυο νουβέλες και ένα μυθιστόρημα. Σε πολλά πεζά του μεταφέρει διεισδυτικά στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της δεκαετίας του 1940, μέσα από μια απέριττη και άμεση γραφή. Το πνευματικό βάθος, η κοινωνικοπολιτική ευαισθησία και το ασύγκριτο ήθος διέκριναν τον Πρόδρομο Μάρκογλου ο θάνατος του οποίου αποτελεί μεγάλη απώλεια για τα γράμματα της Μακεδονίας και όλης της χώρας.

Το Γραφείο Τύπου

της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

banner-article

Ροη ειδήσεων