Κρατάμε καθημερινά στο χέρι μας τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την καρδιά μας – Ποιοι απειλούνται περισσότερο
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 12,3 ετών, οι ερευνητές διερεύνησαν την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσος, κοπλική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τακτικά το κινητό τους τηλέφωνο αντιμετώπιζαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
«Η χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι πανταχού παρούσα στη σύγχρονη κοινωνία, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας την κατανόηση των πιθανών επιπτώσεών του στην υγεία. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να συμβάλλουν στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, προκαλώντας δυσλειτουργία του άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – επινεφριδίων, φλεγμονώδεις αντιδράσεις και οξειδωτικό στρες», σχολίασε ο δρ. Yanjun Zhang, ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών από το Τμήμα Νεφρολογίας του Νοσοκομείου Nanfang.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Η έρευνα διαπίστωσε, επιπλέον, ότι οι καπνιστές και τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο από αυτή τη συσχέτιση. «Η χρόνια έκθεση στην ακτινοβολία RF-EMF, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και ο διαβήτης, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», εξήγησε ο δρ. Xianhui Qin.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος μελέτης (2006-2010) προηγήθηκε της ευρείας υιοθέτησης των σύγχρονων smartphones, τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον για πολλές δραστηριότητες, πέραν των τηλεφωνικών κλήσεων. Ενώ η μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα, ο δρ. Grubic επισημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, «η διατήρηση υπεύθυνων συνηθειών θα πρέπει να εξετάζεται ως μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την καρδιαγγειακή υγεία. Επομένως, πριν περάσετε ώρες στο smartphone σας, ίσως αξίζει να αναλογιστείτε τον κίνδυνο για την καρδιά σας», συμβουλεύει.
ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ