Άρθρα Κόσμος

“Τώρα ψάχνουν τα αίτια της προαναγγελθείσας συντριβής στη Γερμανία” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Τα αντιφασιστικά πανό δυστυχώς δεν αρκούν για να κόψουν τη φόρα του ακροδεξιού AfD | Bodo Marks/dpa via AP
Το πόσο… ειρηνιστής μπορεί να είναι βέβαια ένας σεσημασμένος φασίστας σαν τον 52χρονο ηγέτη και θριαμβευτή του AfD στη Θουριγγία, Μπγερν Χέκε, μένει να φανεί
Ο Σολτς δηλώνει σχετική ικανοποίηση για τα ποσοστά του SPD επιχειρώντας να ρίξει τις ευθύνες για τον ακροδεξιό θρίαμβο σε Θουριγγία – Σαξονία στους εταίρους του, αλλά είναι αμφίβολο αν η απονομιμοποιημένη κυβέρνησή του θα αντέξει μέχρι τις εκλογές του 2025.

Σοκ και δέος στη Γερμανία από το «πικρό», όπως το αποκάλεσε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αποτέλεσμα των πολιτειακών εκλογών σε Θουριγγία και Σαξονία. Εκλογών που εξελίχθηκαν σε θρίαμβο για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αλλά και τη νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ και ταυτόχρονα σε κόλαφο για τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και τους δύο εταίρους τους στον μετέωρο πλέον κυβερνητικό συνασπισμό, που τιμωρείται πρωτίστως για την οικονομική κρίση, τη ραγδαία αποβιομηχάνιση και την επίμονη του στην «τυφλή» στήριξη του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία κόμματα μαζί (SPD, Πράσινοι, FDP) δεν συγκεντρώνουν ούτε 15% της ψήφου!

Μετά τον εκλογικό σεισμό της Κυριακής πλήθος δημοσιεύματα και αναλύσεις στον γερμανικό και τον διεθνή Τύπο μιλούν για οριστική αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη Γερμανία και επιχειρούν να αναλύσουν τα αίτια της (προαναγγελθείσας, ας μη γελιόμαστε) συντριβής. Και το κεντρικό συμπέρασμα των περισσότερων πολιτικών παρατηρητών είναι πως ο πραγματικός θριαμβευτής των εκλογών είναι η… ειρήνη ή σωστότερα η επίκλησή της: οι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας επιβράβευσαν με την ψήφο τους το εξτρεμιστικό ακροδεξιό κόμμα AfD και την υβριδική «συντηρητική Αριστερά» της Βάγκενκνεχτ, όπως την αποκαλεί σε εκτενές δημοσίευμά της η Monde Diplomatique, πρωτίστως διότι αυτά τα δύο κόμματα τάχθηκαν σαφώς κατά της εξαιρετικά δαπανηρής συμμετοχής της χώρας τους στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, αλλά και ενάντια στα πολεμοχαρή σχέδια των κυβερνώντων για τεράστιες επενδύσεις στην πολεμική βιομηχανία με σκοπό τον μαζικό επανεξοπλισμό.

Το πόσο… ειρηνιστής μπορεί να είναι βέβαια ένας σεσημασμένος φασίστας σαν τον 52χρονο ηγέτη και θριαμβευτή του AfD στη Θουριγγία, Μπγερν Χέκε, μένει να φανεί: ο Χέκε άλλωστε, παρά τις διαψεύσεις του, έχει μακρά προϊστορία ρατσιστικών δηλώσεων και χρήσης ναζιστικών σλόγκαν, όπως το «Ολα για τη Γερμανία!» των SA του Ερνστ Ρομ, ενώ κατηγορείται για «υπόγειες» σχέσεις με γνωστούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές αλλά και την παράνομη ρατσιστική οργάνωση NSU. Πολλοί πιστεύουν μάλιστα -ακόμα και μέσα στο AfD- ότι επί χρόνια αρθρογραφούσε με το ψευδώνυμο Landolf Ladig εξυμνώντας το χιτλερικό καθεστώς. Κι όμως αυτός ο καθόλα αντιδημοκράτης και επικίνδυνος πολιτικός πήρε χθες σχεδόν 33% των ψήφων στη Θουριγγία, το τελευταίο «οχυρό» της Αριστεράς στη Γερμανία, και μάλιστα με αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με παλαιότερες εκλογές!

Ο κύριος υπεύθυνος για τον θρίαμβο της Ακροδεξιάς, ο Σολτς, προσπάθησε βέβαια για άλλη μία φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των επικριτών του, δηλώνοντας… «σχετική ικανοποίηση» (!) για τα ποσοστά του SPD και επιχειρώντας να ρίξει την ευθύνη για τον καταποντισμό στους εταίρους του. «Κάναμε μια καλή και ξεκάθαρη προεκλογική εκστρατεία και άξιζε τον κόπο, γιατί δεν επιβεβαιώθηκαν οι ζοφερές προβλέψεις» είπε ο τραγικός Σολτς, που κατάφερε να πάρει… 7,3% στη Σαξονία! Συμπλήρωσε δε πως «το AfD βλάπτει τη Γερμανία. Αποδυναμώνει την οικονομία και καταστρέφει τη φήμη της χώρας μας» και επισήμανε ότι «όλα τα δημοκρατικά κόμματα καλούνται τώρα να σχηματίσουν σταθερές κυβερνήσεις χωρίς ακροδεξιούς».

Η αλήθεια είναι όμως πως όσο ανησυχητική κι αν είναι η ραγδαία άνοδος του AfD αλλά και η εντυπωσιακή «πρεμιέρα» της πρωτοεμφανιζόμενης Συμμαχίας Βάγκενκνεχτ για το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο κανείς δεν δικαιούται να μιλάει για αιφνιδιασμό: οι περισσότεροι αναλυτές έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κορύφωση της λαϊκής δυσαρέσκειας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά ο «τρικολόρ» συνασπισμός δεν έκανε τίποτε για να αλλάξει την κατάσταση. Και σε έναν χρόνο η Γερμανία έχει ομοσπονδιακές εκλογές.

Θα αντέξει άραγε η εμφανώς απονομιμοποιημένη κυβέρνηση Σολτς ώς τότε ή θα έχουμε πρόωρες κάλπες; Όπως γράφει το Bloomberg, «το νέο βαρύ πλήγμα για τη βαθιά αντιδημοφιλή κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές» και «να αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν ο Σολτς είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές τον επόμενο Σεπτέμβριο».

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων