Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για αλλαγές στην ΚΟ, o Νίκος Παππάς στη θέση Φάμελλου / πώς ψήφισαν οι βουλευτές

Με 17 ψήφους πέρασε η εισήγηση Κασσελάκη για αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ, με τα «όχι» να είναι 12 και τα λευκά 4, μετά από μια μαραθώνια και εκρηκτική συνεδρίαση. Εμπλοκή προκλήθηκε από την άρνηση του Σωκράτη Φάμελλου να παραιτηθεί, επικαλούμενος την διαδικασία, ότι δηλαδή πρέπει να του ασκηθεί πρόταση μομφής, ωστόσο υπαναχώρησε, ζητώντας να καταψηφιστεί η εισήγηση Κασσελάκη.

Η ψηφοφορία έγινε ονομαστικά με ανάταση χειρός. Από τους 33 βουλευτές (απουσίαζαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης και ο παραιτηθείς Όθων Ηλιόπουλος) μετείχαν διαδικτυακά ο Βαγγέλης Αποστολάκης που βρίσκεται στις ΗΠΑ και οι Καλλιόπη Βεττα και Θεόφιλος Ξανθοπουλος που νοσούν με κορωνοϊό.

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

Άκριτα ναι

Αυλωνίτης ναι

Βεττα ναι

Γεροβασίλη όχι

Αποστολάκης ναι

Γαβρήλος ναι

Γιαννουλης όχι

Δούρου ναι

Ζαμπαρας παρών

Θρασκιά ναι

Καλαματιανός όχι

Καραμερος παρών

Κασιμάτη ναι

Κεδικογκου όχι

Κοκκαλης ναι

Κόντοτολη όχι

Λινου όχι

Μάλαμα ναι

Μαμουλάκης παρών

Μέικοπουκος ναι

Μπάρκας όχι

Νοτοπουλου όχι

Ξανθόπουλος όχι

Παναγιωτόπουλος όχι

Παπαηλιού παρών

Παππας Ν ναι

Παππας Π ναι

Πουλου ναι

Σαρακιωτης ναι

Τζάκρη ναι

Φαμελλος όχι

Χριστίδου ναι

Ψυχογιός όχι

Η εκρηκτική συνεδρίαση

Αν και υπήρξαν διαφωνίες επί της διαδικασίας, σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε ότι αυτή θα έπρεπε να λήξει σήμερα, με ψηφοφορία επί της εισήγησης του προέδρου. Στενός του συνεργάτης είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφους για το αν οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκοί και απάντησε πως είναι «μια δυναμική διαδικασία».

Οι βουλευτές Γιώργος Καραμέρος και Συμεών Κεδικογλου ζήτησαν νωρίτερα να αναβληθεί η ψηφοφορία. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος φέρεται να σημείωσε πως αν γίνει ψηφοφορία σήμερα «θα διαλυθούμε ή θα διχαστούμε έτι περαιτέρω». Με αυτό το σκεπτικό πρότεινε διακοπή της συνεδρίασης της ΚΟ και συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου με τη σύνθεση που προβλέπει το Καταστατικό και φυσική παρουσία του προέεδρου προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση.

Μετά την ομιλία Κασσελάκη ο Σωκρατης Φάμελλος, κατά την τοποθέτηση του ανέφερε πως «η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια, προσθέτοντας ότι τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις». Έκανε επίσης την παρατήρηση ότι «η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα, επισημαίνοντας, κατά πληροφορίες, ότι η πρόταση για την αντικατάσταση του, αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι, φέρεται να ξεκαθάρισε, ζητώντας να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ, δηλαδή να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον του».

Πάντως, προς στη συνέχεια υπαναχώρησε από την πρόταση να του γίνει μομφή, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία.

Γιατί επέλεξε τον Νίκο Παππά ο Κασσελάκης

Υπενθυμίζεται, ότι στην εισήγησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, πρότεινε τον Νίκο Παππά για πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και τους γιώργο Γαβρήλο, Γιάννη Σαρακιώτη και Νίνα Κασιμάτη, για κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους με αναπληρωματικό το Βασίλη Κόκκαλη. Επίσης πρότεινε την Γιώτα Πούλου για τη θέση της συντονίστριας ΕΠΕΚΕ με την Ραλλία Χρηστίδου να παραμένει αναπληρώτρια συντονίστρια.

Όπως είπε, αλλάζει τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, με τον Νίκο Παππά, για δύο λόγους:

  1. «Επειδή ο Νίκος είναι έγκριτος οικονομολόγος με διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Strathclyde στην Σκωτία. Μάλιστα την διατριβή του την έκανε στις μικροοικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο. Επίσης ο Νίκος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια. Την Οικονομία μας δεν την εκχωρούμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποτύχει στον ιδιωτικό τομέα, ή στον Κωστή Χατζηδάκη, που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Τα ολέθρια αποτελέσματά τους είναι πλέον ορατά ακόμα και στους υποστηρικτές τους.
    Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να απευθυνθούμε στο αληθινό πεδίο της οικονομίας: Του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Του ελεύθερου επαγγελματία. Του αγρότη. Του μισθωτού που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια. Την οικονομία της έρευνας και της καινοτομίας.
  2. Επειδή ο Νίκος είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του Κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χτυπηθεί όσο κανένα άλλο κόμμα για αυτό. Η Νέα Δημοκρατία, μαζί με λίστες Πέτσα και κουρέματα σε δάνεια, έχει χτίσει έναν μηχανισμό που ειδικεύεται στη δολοφονία χαρακτήρα. Κάτι που επιχειρούν λυσσαλέα να πετύχουν με μένα και φυσικά κάτι που έχει βιώσει και ο Νίκος. Χωρίς υπεκφυγές λοιπόν, στέκομαι στο πλευρό του απέναντι σε αυτό το σάπιο σύστημα. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να κερδίσουν. Ούτε πρόκειται να βγούμε ποτέ να δηλώσουμε τη μεταμέλειά μας».

Ένταση Φάμελλου με Αυλωνίτη και σφήνα Γαβρίλου

Νωρίτερα, σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη.

«Εγώ διαφωνούσα με τον Κασσελάκη από την πρώτη εβδομάδα», φέρεται να είπε, ανάμεσα στα άλλα, ο κύριος Φάμελλος. Τότε, «αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί» ανταπάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Αυλωνίτης, «δείχνοντας» πως έπρεπε να είχε παραιτηθεί νωρίτερα ο Σωκράτης Φάμελλος από τη θέση του Προέδρου της ΚΟ.

«Δεν μιλάει κανείς για ανεπάρκεια του Σωκράτη. Όμως, πρέπει να καταλάβει ότι αντλεί τη νομιμοποίηση του από τον εκλεγμένο πρόεδρο» φέρεται να τόνισε, κατά την τοποθέτηση του και ο Βουλευτής Αργολίδας, Γιώργος Γαβρήλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σωκράτης Φάμελλος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟΕΣ τον περασμένο Ιούλιο, όταν τέθηκε θέμα αναβολής του Συνεδρίου του Οκτωβρίου. Επιπλέον, το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου ακουγόταν έντονα σε περίπτωση που άνοιγε κούρσα διαδοχής του σημερινού Προέδρου, μετά από κατάθεση πρότασης μομφής.

Ακρίτα υπέρ Κασσελάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελενα Ακρίτα πήρε το λόγο και κάλεσε τον Σωκρατη Φαμελλο να μην επιμείνει στην στάση του, να θέτει δηλαδή θέμα διαδικασίας μομφής στο πρόσωπο του.

Αιχμηρή τοποθέτηση Νοτοπούλου

Κατά την τοποθέτηση της στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε για απόλυτη υποτίμηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναφερόμενη στον τρόπο σύγκλησής της.

«Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αφήσαμε καρφίτσα να πέσει κάτω από όσα κάνει η ΝΔ, εμείς κάνουμε στην πραγματικότητα και την παραγωγή θέσεων. Η ΚΟ ήταν η μόνη που λειτουργούσε ενωμένη» σημείωσε επίσης η βουλευτής. Μήνες τώρα, η παραγωγή πολιτικού έργου επισκιάζεται μονίμως από την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής», φέρεται να σημείωσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας πως «όλα όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά επιλογές του προέδρου: ΝΑΤΟ ιερή συμμαχία, αντικοινοβουλευτικος λόγος, ευρωεκλογές με πόθεν έσχες».

Έκανε λόγο για συστηματική στοχοποίηση από την ηγετική ομάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αναρτήσεις αόριστης καταδίκης δεν σημαίνουν τίποτα. Για την Πολιτική Γραμματεία, υποστήριξε πως τα κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά ανέχονται τη διαφωνία, ο πρόεδρος κάνει αναρτήσεις και βίντεο περιγράφοντάς μας ως υπονομευτές και μιλά για σχέδιο διαπλοκής, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου.

Αναφερόμενη στους βουλευτές που προτάθηκαν να μπουν προεδρείο, τους κάλεσε να μη δεχτούν για να σωθεί η συνοχή και η αξιοπρέπεια της κοινοβουλευτικής ομάδας.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων