ART Γράμματα & Τέχνες Εικαστικά Πολιτισμός

Ελεάννα Μαρτίνου. Από την ομορφιά της φύσης στην κραυγή της αγωνίας της σήμερα

Η ζωγραφική της Ελεάννας Μαρτίνου δεν είναι στείρα καταγραφή της ομορφιάς, που γοητεύει το μάτι. Είναι κραυγή αγωνίας για την ομορφιά που χάνεται σ’ έναν κόσμο, όπου το άστυ κυριαρχεί με κατασκευές υλικές, πνευματικές και ψυχικές, σαρώνοντας τα πάντα.

Γι’ αυτό και ο κόσμος της ισορροπεί ανάμεσα σ’ αυτήν την ομορφιά που πάει να χαθεί και στην καταγγελία το νέου που με τις συνάψεις του, είτε εγκεφαλικές είτε διαδικτυακές, οδηγεί στο άγνωστο και ίσως στο επικίνδυνο.

Αν παρατηρήσει κανείς πρώτα της έργα θα δει μια γραφή δυνατή, ρωμαλέα αλλά και τρυφερή, και προπαντός αναγνώσιμη. Η εξέλιξη δείχνει ένα κόσμο που καταγράφεται με πάλη χρωμάτων και γραμμών, όπου η φύση ή το σύμπαν δεν εμπεριέχουν την ανθρώπινη μορφή παρά μόνο ως απειλή της ομορφιάς και της υγείας της φύσης.

Ένα από τα εμβληματικότερα έργα της είναι αυτό με τις ανεμογεννήτριες που πληγώνουν τα βουνά.

Είναι μια τέχνη διαμαρτυρίας.

Έχοντας αποφοιτήσει από το Ωδείο Αθηνών, (κλασικές σπουδές πιάνου), και από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στη συνέχεια, είναι φανερό πως η Μουσική την ακολουθεί και στη ζωγραφική και στα μικρά γλυπτά της. Το συναίσθημα, είτε φανερό, είτε καλά κρυμμένο, τα σημαδεύει.

Η ίδια δηλώνει:

“Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ονειρεύομαι. Ο κόσμος της φαντασίας μοιάζει πιο δελεαστικός και πιο αληθινός από τον πραγματικό. Ξεκίνησα να ζωγραφίζω για να κατασκευάζω κόσμους όπως μου αρέσουν, για να χάνω το χρόνο μέσα στη διαδικασία, για να συλλέγω υλικά για το προσωπικό μου εργαστήριο. Στα ζωγραφικά έργα δουλεύω με μελάνι, ακουαρέλα, λάδι και μικτές τεχνικές. Με απασχολεί η οργάνωση του χάους και το δίκτυο. Οι δισδιάστατες εικόνες αποτελούν προσχέδια για τρισδιάστατες εγκαταστάσεις, κρατώντας την αυτονομία τους. Αυτή την περίοδο με απασχολεί ιδιαίτερα η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Αποτελούμε όλοι μας μια αλυσίδα. Η δομή είναι ίδια στα εγκεφαλικά κύτταρα, στο δίκτυο του υπολογιστή, στις αεροφωτογραφίες μητροπόλεων, αλλά και σε εικόνες δικτύου στο μικροσκόπιο. Όλα συνδέονται ρυθμικά σε μία ροή.”

Και  αλλού προσθέτει:

“Έως τώρα, με τους συναδέλφους καλλιτέχνες παλεύουμε μόνοι μας σε ένα ξεχαρβαλωμένο σύστημα, κάνοντας ο καθένας όσο μπορεί καλύτερα το κέφι του. Οι πιο θαρραλέοι και επίμονοι, θα συνεχίσουν να συμπορεύονται στο χώρο.”

Με εκθέσεις ομαδικές και ατομικές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό η Μαρτίνου θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην σύγχρονη ζωγραφική του τόπου.

…………………

………………………….

banner-article

Ροη ειδήσεων