Ελλάδα Κοινωνία

Φωτιά στην Αττική: Σε πολλές ενεργές εστίες η μάχη τη Πυροσβεστικής / Καταστράφηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες σε Βριλήσσια, Πεντέλη, Χαλάνδρι

Πολλές εστίες φωτιάς και όχι μέτωπο αντιμετωπίζει πλέον η Πυροσβεστική στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στο Βαρνάβα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος Γιάννη Βαθρακογιάννη.

Οι εστίες αυτές εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του όρους Πεντέλης και της Λίμνης του Μαραθώνα, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάνν

Εν τω μεταξύ, ήχησε εκ νέου το 112 στους κατοίκους του Βρανά Μαραθώνα να κατευθυνθούν προς Νέα Μάκρη.

Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι φωτιά στην Αττική, που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Βαρνάβα κατέκαψε περισσότερα από 100 χιλιάδες στρέμματα. Η μόνη σοβαρή ελπίδα είναι πλέον να πέσουν οι άνεμοι και να διευκολυνθεί το έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για μια αγνοούμενη γυναίκα στο Πάτημα Χαλανδρίου, ενώ στην Πεντέλη απειλήθηκαν εκ νέου οι εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου και οι πυροσβέστες έσωσαν μόλις την τελευταία στιγμή τη Μονή.

Νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας, ζητήθηκε μέσω του 112 να εκκενωθεί από τους κατοίκους η περιοχή Δέση στον Γέρακα.

Περισσότερα από 10 σπίτια έχουν καεί στον Κρασσά ενώ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις διασπούν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στον Γέρακα, όπου οι φλόγες έχουν φτάσει στην οδό Κλεισθένους, έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της περιοχής.

Διαδοχικές εκρήξεις ακούστηκαν στα Βριλήσσια – Εργοστάσιο τυλίχθηκε στις φλόγες

Απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή των Βριλησσίων. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν ήταν τόσο έντονες που έκαναν πυροσβέστες και όσους άλλους ήταν στο σημείο να απομακρυνθούν.

«Συνεχόμενες οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις»

«Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι» ανέφερε στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Καταστράφηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες σε Βριλήσσια, Πεντέλη, Χαλάνδρι

Στάχτη έγιναν σπίτια και επιχειρήσεις σε Πεντέλη, Βριλήσσια και Χαλάνδρι, από όπου πέρασαν τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη Βορειοανατολική Αττική για δεύτερο 24ωρο.

Βοήθεια από την ΕΕ

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε μέσω του «Χ»: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς μάχεται με καταστροφικές πυρκαγιές.

Η ΕΕ στέλνει υποστήριξη από τον στόλο της rescEU: δύο αεροπλάνα από την Ιταλία και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία. Επίσης, αναπτύσσονται πυροσβεστικά συνεργεία από την Τσεχία και τη Ρουμανία. Αυτή είναι η Αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε μέσω του «Χ»: «Σε απάντηση στην ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (UCPM) από την Ελλάδα, για τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, η ΕΕ κινητοποιεί δύο αεροπλάνα από τον στόλο rescEU από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από το rescEU από τη Γαλλία και επίγειες ομάδες πυρόσβεσης από τη Ρουμανία και την Τσεχία».

 Στην οδό Κλεισθένους στον Γέρακα έφτασε η φωτιά

Στον κεντρικότερο δρόμο του Γέρακα έφτασαν οι φλόγες με την πύρινη λαίλαπα να μεταφέρεται ταχύτατα στον αστικό ιστό.

Την ίδια ώρα, φωτιά πήρε εργοστάσιο ξυλείας στην περιοχή, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες. Ο κόσμος παραμένει στο σημείο παρέχοντας βοήθεια στους εθελοντές και την πυροσβεστική ενώ τα σπίτι είναι πολύ κοντά.

Δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα απλοί πολίτες κρατούν χέρι-χέρι τη μάνικα στην κατάσβεση επιχείρησης.

Νεαροί εθελοντες-πολίτες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπάθησαν ηρωικά να περάσουν τη μάνικα πιο κοντά εντός επιχείρησης με οικοδομικά υλικά που παραδόθηκε στις φλόγες εντός 15 μόνο λεπτών. Από τα εύφλεκτα υλικά εντός της επιχείρησης ακούγονταν εκρήξεις.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα με μήνυμα του 112 εκκενώθηκε η περιοχή Δέση στον Γέρακα.

Δορυφορικές εικόνες του Meteo αποτυπώνουν πώς εξαπλώθηκε το πύρινο μέτωπο

Με δύο εικόνες που παρουσιάζουν τη ραγδαία επέκταση της φωτιάς από το βράδυ της Κυριακής (11/8) ως το μεσημέρι της Δευτέρας (12/8), το Meteo καταγράφει την ανεξέλεγκτη πορεία της στη βορειοανατολική Αττική.

Δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00, Εικόνα 1) και το μεσημέρι (13:00, Εικόνα 2) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα αποκαλύπτει τη μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους – βορειοανατολικούς ανέμους και τη μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοσή της, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

 –

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας