Αθλητικά Ελλάδα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ξέσπασε ο Καραλής μετά το μετάλλιο, «έχω βιώσει ρατσισμό, κατάθλιψη, πρώτη φορά κλαίω από χαρά» – Από το μπούλινγκ στην καταξίωση

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει ο Εμμανουήλ Καραλής μετά την τεράστια και ιστορική επιτυχία του να κερδίσει το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στο επί κοντώ με άλμα 5.90 μέτρα χθες βράδυ στο Παρίσι.

Η επιτυχία και η χαρά του, μαζί με τα ανάλογα συναισθήματα και την περηφάνεια όλων (σχεδόν), των Ελλήνων είναι ικανά να αντισταθμίσουν (κάνοντας μακρινό παρελθόν) όλες τις δυσκολίες και το ρατσιστικό μπούλινγκ που βίωσε ο 24χρονος αθλητής, αλλά όχι και να ξεχαστούν εντελώς.

Ο Καραλής είχε εξομολογηθεί κι άλλες φορές όσα έχει βιώσει ως παιδί σε μία κοινωνία με ρατσιστική συμπεριφορά – βιώματα που τον οδήγησαν ακόμα και στην κατάθλιψη – λόγω του χρώματος του δέρματός του. Είχε ξεσπάσει σε κλάματα σε μία παλαιότερη συνέντευξή του, συγκλονίζοντας τους πάντες. Αλλά αυτή τη φορά, χθες βράδυ, τα δάκρυα που κύλησαν στο πρόσωπό του, ήταν για χαρά. «Πρώτη φορά κλαίω από χαρά» έλεγε στους Έλληνες συναθλητές του στο Ολυμπιακό Χωριό.

«Δεν το έχω πιστέψει. Είμαι πολύ κουρασμένος γιατί μίλησα σε πάρα πολλά Μέσα. Είναι κάτι που θα συνειδητοποιήσω όσο περνούν οι μέρες. Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένος και πάρα πολύ ευγνώμων που κατάφερα να πάρω το μετάλλιο έχοντας γύρω μου ανθρώπους που με αγαπούν και με στηρίζουν. Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο, έχω θυσιάσει πάρα πολλά, έχω δουλέψει πολύ σκληρά, είναι κάτι που άξιζα και το να το καταφέρνω είναι κάτι ονειρικό. Όταν έχεις ένα όνειρο και το εκπληρώνεις είναι λίγο κάπως, θες λίγες μέρες για να το συνειδητοποιήσεις ότι έγινε. Πρώτη φορά κλαίω από δάκρυα χαράς. Ήρθε ο Λευτέρης (Πετρούνιας) να με δει, ήταν πολύ σημαντικό να βλέπω ένα είδωλο να με παρακολουθεί. Ήταν η οικογένειά μου, αγκαλιές, φιλιά… Ήταν κάτι που θα μείνει στη μνήμη μου για όλη μου τη ζωή», δήλωσε ο Χάλκινος Ολυμπιονίκης, φτάνοντας στο Χωριό.

«ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩΩ» έγραψε σε ανάρτησή του στο Instagram ο Εμμανουήλ Καραλής στον λογαριασμό του στο Instagram, ανεβάζοντας τρεις φωτογραφίες με τους συγγενείς και συνεργάτες του, μετά από το άλμα στα 5.90μ., που του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του άλματος επί κοντώ.

Πρόκειται για το 6ο ως τώρα μετάλλιο που κατακτά η χώρα μας στο Παρίσι και το 31ο μετάλλιο που παίρνει ο ελληνικός στίβος στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και 128ο συνολικά.

Ο Καραλής πέρασε με την πρώτη και με άνεση τα 5.50μ., 5.70μ., 5.80μ., 5.85μ., 5.90μ. Δοκίμασε στα 5,95μ, αλλά σε μια μνημειώδη κίνηση τακτικής, άφησε το ύψος, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους 4 βασικούς αντιπάλους του για το χάλκινο. Απέτυχαν όλοι κι έτσι ο «Μανόλο» εξασφάλισε την τρίτη θέση, αφού μπροστά του βρίσκονταν ήδη οι Ντουπλάντις, Κέντρικς.

Ο Σουηδός παγκόσμιος ρέκορντμαν δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει το back to back στα Χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια με 6 μέτρα και 25 εκατοστά, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, «συντρίβοντας» παράλληλα και το Ολυμπιακό ρεκόρ του Τιάγκο Μπράζ (Βραζιλία) με 6,03 από το 2016 στο Ρίο.

Η τελική οκτάδα στο Άλμα Επί Κοντώ:

  1. Αρμάντ Ντουπλάντις (Σουηδία) 6,25 – παγκόσμιο ρεκόρ
  2. Σαμ Κέντρικς (ΗΠΑ) 5,95
  3. Εμμανουήλ Καραλής (Ελλάδα) 5,90
  4. Τζον Ομπιένα (Φιλιππίνες) 5,90
  5. Ερσού Σασμά (Τουρκία) 5,85
  6. Κέρτις Μάρσαλ (Αυστραλία) 5,85
  7. Μποκάϊ Χουάνγκ (Κίνα) 5,80
  8. Σόντρε Γκούτορμσεν (Νορβηγία) 5,80

Ποιος είναι ο Μανόλο

Ο Εμμανουήλ Καραλής αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά μέλη της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον «Μανόλο», όπως είναι το παρατσούκλι του, πέρα από ένα εξαιρετικό αθλητή, να αποτελεί ένα άνθρωπο κόσμημα, ο οποίος φροντίζει συνεχώς να είναι χαρούμενος και να σκορπά τη θετική του ενέργεια σε όλους.

Ο Καραλής είχε εξομολογηθεί κι άλλες φορές όσα έχει βιώσει ως παιδί σε μία κοινωνία με ρατσιστική συμπεριφορά – βιώματα που τον οδήγησαν ακόμα και στην κατάθλιψη – λόγω του χρώματος του δέρματός του.

Είχε ξεσπάσει σε κλάματα σε μία παλαιότερη συνέντευξή του, συγκλονίζοντας τους πάντες.

Αλλά αυτή τη φορά, χθες βράδυ, τα δάκρυα που κύλησαν στο πρόσωπό του, ήταν για χαρά. “Πρώτη φορά κλαίω από χαρά” έλεγε στους Έλληνες συναθλητές του στο Ολυμπιακό χωριό.

«Δεν το έχω πιστέψει. Είμαι πολύ κουρασμένος γιατί μίλησα σε πάρα πολλά Μέσα. Είναι κάτι που θα συνειδητοποιήσω όσο περνούν οι μέρες. Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένος και πάρα πολύ ευγνώμων που κατάφερα να πάρω το μετάλλιο έχοντας γύρω μου ανθρώπους που με αγαπούν και με στηρίζουν. Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο, έχω θυσιάσει πάρα πολλά, έχω δουλέψει πολύ σκληρά, είναι κάτι που άξιζα και το να το καταφέρνω είναι κάτι ονειρικό. Όταν έχεις ένα όνειρο και το εκπληρώνεις είναι λίγο κάπως, θες λίγες μέρες για να το συνειδητοποιήσεις ότι έγινε. Πρώτη φορά κλαίω από δάκρυα χαράς. Ήρθε ο Λευτέρης (Πετρούνιας) να με δει, ήταν πολύ σημαντικό να βλέπω ένα είδωλο να με παρακολουθεί. Ήταν η οικογένειά μου, αγκαλιές, φιλιά… Ήταν κάτι που θα μείνει στη μνήμη μου για όλη μου τη ζωή», δήλωσε ο Χάλκινος Ολυμπιονίκης, φτάνοντας στο Χωριό.

Λίγο νωρίτερα, σε δηλώσεις του, εξέφρασε τη χαρά του, αλλά θυμήθηκε και όσα είχε περάσει.

«Τώρα που ηρέμησα, σκέφτομαι ό,τι έχω περάσει ως αθλητής, ως άνθρωπος. Τις δυσκολίες, την κατάθλιψη, τον ρατσισμό, τους τραυματισμούς. Μπορώ να πω ότι όλα αυτά με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι τώρα. Δυνατό, με αυτοπεποίθηση, ένας τρίτος ολυμπιονίκης. Δεν είμαι ειδικός, ξεπερνάω στιγμές, θα έχω κι άλλες καλές και κακές. Είμαι 24.

Αυτό που θέλω να πω στα νέα παιδιά, είναι να πιστεύουν στα όνειρά τους. Είναι πάρα πολύ δύσκολος αυτός ο κόσμος, αλλά με επιμονή και με υπομονή, με πίστη στον εαυτό σου, θα κάνεις πράγματα.

Θέλω να ευχαριστιέμαι τον αγώνα, θέλω να μπαίνω με την καρδιά μου και με την ψυχή μου. Ήθελα ένα μετάλλιο, το είχα πει στην οικογένειά μου. Το πίστευα και όταν βλέπεις γύρω σου τους ανθρώπους σου να πιστεύουν σε εσένα, όλα γίνονται αληθινά. Τα κατάφερα, έβαλα τα κλάμματα με τους γονείς μου, τους ευχαρίστησα για την πίστη και για την ενέργεια που μου έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το έχω καταλάβει ακόμα, δεν έχω καταλάβει τι έχω κάνει, μόλις πάω στο Ολυμπιακό Χωριό θα μου το δώσουν να το καταλάβω.

Ήθελα να αφήσω το 5.95, είπα να πάω όλα για όλα, να προσπαθήσω στα έξι μέτρα. Όταν μου είπαν ότι ήμουν τρίτος, συγκινήθηκα, αλλά έπρεπε να κάνω τα άλματα για το ασημένιο μετάλλιο. Θέλω να βλέπω τα έξι μέτρα, θα το κάνω σύντομα, φέτος ή του χρόνου. Είναι στα άμεσα πλάνα μου και των προπονητών μου. Αυτό το μετάλλιο μου δίνει κίνητρο για ακόμη περισσότερα. Αν πηδήξεις έξι μέτρα, μπαίνεις στο Πάνθεον. Είναι κάτι ιστορικό. Είμαι έτοιμος. Ξέρω ότι θα το κάνω, είμαι 100% σίγουρος. Όλα είναι θέμα χρόνου, ενέργειας, συνθηκών, να είναι όλα καλά.
Ευχαριστώ όλους πάρα πολύ. Όχι μόνο για εμένα, για όλους τους αθλητές που είμαστε πάνω από 100 στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να φτάσεις εδώ, να είμαστε όλοι οι Έλληνες ένα. Να συνεχίσετε να υποστηρίζετε τις προσπάθειες των αθλητών, αναμένουμε κι άλλα μετάλλια. Η αγάπη που έχω λάβει από τον κόσμο δεν υπάρχει, τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλο.

Το παιδί-θαύμα

Στα 24 του χρόνια, ο Καραλής θεωρείται παιδί θαύμα, με τον ίδιο να έχει στην κατοχή του το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ, αφού έχει καταφέρει να σημειώσει άλμα στα 5,93μ, έχοντας θέσει ως στόχο να ξεπεράσει τα 6μ, μια επίδοση που δεν αποκλείεται να καταφέρει να σημειώσει στο άμεσο μέλλον. Το είπε άλλωστε στις δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του χάλκινου Ολυμπιακού μεταλλίου: είναι θέμα χρόνου!

Ο Εμμανουήλ Καραλής έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα, με τον πατέρα του να είναι από τον Πύργο Ηλείας, ενώ η μητέρα του από την Ουγκάντα. Μάλιστα έχει και μια δίδυμη αδερφή, την Αγγελική. Παράλληλα εκτός από τον αθλητισμό αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι ο «Μανόλο» διαθέτει τη δική του σειρά ρούχων και σπουδάζει marketing.

Ωστόσο πίσω από τις εξαιρετικές του επιδόσεις στον στίβο, αλλά και τον πολύ χαρούμενο χαρακτήρα του, κρύβεται μια αρκετά δύσκολη και επίπονη ιστορία, από την οποία ο Καραλής βγήκε νικητής.

Η περιπέτεια με την κατάθλιψη

Το 2022 ο Εμμανουήλ Καραλής αποφάσισε να αποσυρθεί προσωρινά από τα γήπεδα, προκειμένου να δώσει μια δική του προσωπική μάχη.

Τον Αύγουστο του 2022 ο «Μανόλο» με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο instagram, γνωστοποίησε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία θέλει να ξεπεράσει.

«Μετά από έναν τραυματισμό που είχα κατά τη διάρκεια της σεζόν του κλειστού στίβου, ακολούθησε μια σειρά περιστατικών τα οποία κατάφεραν να μειώσουν πλήρως το ηθικό μου.

Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού που με έκανε να βυθιστώ στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς ο “κακός” Μανόλο κυριάρχησε και ανέλαβε.

Αναγκάστηκα να συνεχίσω τη σεζόν και να προσπαθώ να είμαι θετικός και να απολαμβάνω κάθε αγώνα όπως κάνω αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και ακινητοποιημένος. Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος.

Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ. Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου» ανέφερε σε ένα συγκινητικό μήνυμα.

Ωστόσο ο Καραλής δεν το έβαλε κάτω. Με την στήριξη της οικογένειας του, κατάφερε να υπερβει το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα, με τον ίδιο να βγαίνει αλώβητος και πιο δυνατός από όλη αυτή την περιπέτεια.

Κι αυτό ήταν το πρώτο που είπε στις δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του μεταλλίου: μην τα παρατάτε! Ένα παιδί που δέχτηκε ρατσιστικές επιθέσεις για το χρώμα του δέρματός του, για τα μαλλιά του, για τον τρόπο του. Ένα παιδί που βυθίστηκε στην κατάθλιψη. Ένα παιδί που δεν τα παράτησε…

Η φιλία με τον Μίλτο Τεντόγλου

Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι καλός φίλος με τον Μίλτο Τεντόγλου. Οι δυο αθλητές μένουν στο ίδιο δωμάτιο στο Ολυμπιακό χωριό και έχουν εξαιρετικές σχέσεις. Αρκετές φορές μάλιστα ο ένας ανεβάζει φωτογραφίες και video με τον άλλο, έχοντας δημιουργήσει ένα τρομερό δίδυμο.

Άλλωστε μπορεί να αγωνίζονται σε άλλο αγώνισμα, ωστόσο και οι δυο είναι αθλητές στίβου με τα κοινά τους ενδιαφέροντα να είναι αρκετά.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας