Ελλάδα Κοινωνία

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια: Διπλό πύρινο μέτωπο εκτός ελέγχου – Εκκενώθηκαν οικισμοί, τραυματίστηκε πυροσβέστης

Συνεχίζεται η κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/7) σε δασική έκταση στις Πετριές Ευβοίας του δήμου Κύμης Αλιβερίου. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εστιάζουν τις προσπάθειες τους ανάμεσα στους οικισμούς Πετριές και Κριεζά καθώς και νότια του οικισμού Πετριές, προς τον κάμπο του Δύστου, με την εικόνα ωστόσο να είναι βελτιωμένη σε σχέση με νωρίτερα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης σημείωσε ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 3 και 17 λεπτά σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές, έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, χρειάστηκε να εκδοθούν 4 μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς, Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής. Επίσης, δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αυτή τη στιγμή το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημείωσε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς. Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει «στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη».

Η πυρκαγιά νωρίτερα πήρε επικίνδυνες προεκτάσεις, καθώς ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ένα νέο μέτωπο με κατεύθυνση προς τον κάμπο του Δύστου.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να την σταματήσουν κατά μήκος της εθνικής οδού, όμως η φωτιά πέρασε και ανέπτυξε μεγάλο μέτωπο μέσα στον κάμπο του Δύστου. Σύμφωνα με το evima κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης, έπαθε εγκαύματα ένας πυροσβέστης ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κ.Υ. Αλιβερίου.

Το άλλο μέτωπο της φωτιάς κινείται με γρήγορους ρυθμούς από τις Πετριές προς τα Κριέζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, νωρίτερα στις φλόγες τυλίχθηκε φορητή – κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου. Το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

Λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα, έφτασε νέο μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής:

Νωρίτερα, μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της νότιας Ευβοίας και ειδικότερα των Κριεζών, το οποίο αναφέρει πως αν βρίσκεστε στα Κριεζά απομακρυνθείτε προς τα Λέπουρα και Βέλος και αν βρίσκεστε στα Κόσκινα απομακρυνθείτε προς τους Ζάρακες και τα Μεσοχώρια.

Λίγα λεπτά αργότερα, καλούνταν να εκκενώσουν από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους.

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής για την φωτιά το οποίο αναφέρει, «παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο evima.gr, πως «η φωτιά είναι μια ανάσα από τα σπίτια μας. Βλέπουμε τις φλόγες. Πρέπει να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα».

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει διακόψει προσωρινά την κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων. Καλεί μάλιστα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις εντολές των τροχονόμων.

Στις παρακάτω φωτογραφίες δείτε πως απεικονίζεται το μέτωπο της φωτιάς από τον Ωρωπό.

Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Ωρωπού με σκοπό να καθησυχάσει τους πολίτες λόγω των πυκνών καπνών που έχουν «σκεπάσει» την περιοχή.

«Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ωρωπού ενημερώνει και καθησυχάζει τους πολίτες πως λόγω πυρκαγιάς στην Εύβοια (Πετριές) και των βορειοανατολικών ανέμων μεταφέρεται καπνός σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Καλάμου. Ο καπνός δεν προέρχεται από περιστατικό στην επικράτεια του Δήμου Ωρωπού», αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου.

 topontiki.gr

 ——–

 

banner-article

Ροη ειδήσεων