Άρθρα Πολιτική

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ – Πορεία προς το Συνέδριο με ατελείωτες και σφοδρές αναταράξεις Μαρία Μητσοπούλου

Μέρα με τη μέρα πορεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη και μια επιφανειακή ηρεμία για τα προσχήματα ώστε να βγει το υπόλοιπο του καλοκαιριού αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Καθημερινά ενισχύεται το ερώτημα πώς θα φτάσει το κόμμα στο συνέδριο, σε δύο μήνες από τώρα και κυρίως αν θα φτάσουν μέχρι εκεί όλα τα στελέχη, με τους διαφωνούντες πάντως να έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αποχώρησής τους.

Λίγες μόνο μέρες μετά την εσωκομματική αναταραχή που προκάλεσε η αποχώρηση Δραγασάκη, χθες ήταν άλλη μια επεισοδιακή μέρα, που έδειξε ότι το χάσμα βαθαίνει όλο και περισσότερο και η μίνιμουμ συνεννόηση μεταξύ ηγεσίας και διαφωνούντων μάλλον δεν είναι δυνατή.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) τινάχτηκε στον αέρα μετά από μια σειρά ζητήματα που τέθηκαν από στελέχη τα οποία πυροδότησαν την έκρηξη Κασσελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΟΕΣ δε συμμετείχε από την αρχή στη χθεσινή συνεδρίαση η οποία έγινε διαδικτυακά. Ωστόσο, έχοντας προφανώς πληροφορηθεί τα ζητήματα που τέθηκαν, κυρίως από «διαφωνούντες», συνδέθηκε με την τηλεδιάσκεψη και κάποια στιγμή παρενέβη διαμηνύοντας με έντονο τρόπο «σ’ όποιον αρέσει, σε όποιον δεν αρέσει να φύγει». Ακολούθησε η αποχώρηση της Όλγας Γεροβασίλη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμπεριφορά Κασσελάκη και ακολούθησαν και τα υπόλοιπα 7 στελέχη της μειοψηφίας, με τον Νίκο Παππά στο μεταξύ να ζητά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει – κάτι που δεν έγινε- ώστε να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

Το βασικό ζήτημα που τέθηκε και φαίνεται πως ήταν ο κύριος λόγος που πυροδότησε την έκρηξη Κασσελάκη, ήταν αυτό της διεξαγωγής του συνεδρίου παράλληλα με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα το θέμα αυτό έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος δεν ανήκει στην μειοψηφία, αλλά και η Όλγα Γεροβασίλη. Τα στελέχη αυτά ουσιαστικά πρότειναν να εξεταστεί εκ νέου η ημερομηνία του Συνεδρίου με το σκεπτικό ότι αυτό συμπίπτει με τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, ένα πολιτικό γεγονός δηλαδή άλλου κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζεται όρισε ημερομηνία των δύο γύρων εσωκομματικών εκλογών στην ΚΠΕ της 30ης Ιουνίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ οριστικοποίησε τις ημερομηνίες του συνεδρίου του, μια εβδομάδα μετά, στις 6 Ιουλίου.

Επίσης, από τα 8 στελέχη της μειοψηφίας που συμμετέχουν στο 31μελές όργανο τέθηκε το θέμα ότι δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί οι προτάσεις του προέδρου για τις καταστατικές αλλαγές σε κάποιο εισηγητικό κείμενο, και πως δεν υπάρχει πλαίσιο προσυνεδριακού διαλόγου μέχρι τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου οπότε θα γίνει η τελευταία ΚΕ πριν το Συνέδριο, μετά την οποία ουσιαστικά ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος. Για τον προσυνεδριακό διάλογο που τυπικά ξεκινά μετά την ΚΕ του Σεπτεμβρίου σημείωσαν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι «ασφυκτικά».

Προσπάθεια κατευνασμού μετά την έκρηξη

Μετά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την καταγραφή του επεισοδίου στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του που σε πρώτο πλάνο απαντούσε στο «Πρώτο θέμα» – με το οποίο εκδηλώθηκε νέα κόντρα χθες κατά την διάρκεια της ημέρας για το θέμα της Attica Bank – σημείωνε μεταξύ άλλων «μια χαρά είμαστε με την Όλγα. Μην ανησυχείτε».

Ακολούθησε λίγο αργότερα διαρροή από τα «κεντρικά», σύμφωνα με την οποία «Όλοι πρέπει να σεβόμαστε και να υλοποιούμε τις αποφάσεις των οργάνων, άρα και της ΚΕ που αποφάσισε ότι το συνέδριο θα γίνει 4-6 Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ετεροπροσδιορίζεται ούτε συναρτά τις κομματικές του διαδικασίες σε σχέση με άλλα κόμματα». Επίσης, ανέφεραν πως «μετά την διακοπή της γραμματείας της ΚΟΕΣ που θα επαναληφθεί την Παρασκευή  ο Στ. Κασσελάκης μίλησε με μέλη της και με την Όλγα Γεροβασίλη και με την Κατερίνα Νοτοπούλου και άλλα στελέχη».

Με άλλα λόγια φαίνεται να υπήρξε μια προσπάθεια κατευνασμού με στόχο να πειστούν τα στελέχη της μειοψηφίας να επιστρέψουν στην συνεδρίαση, η οποία αποφασίστηκε να συνεχιστεί την Παρασκευή. Πάντως, είναι πολύ πιθανό να απουσιάσει τελικά η Όλγα Γεροβασίλη, «όχι για λόγους πολιτικούς, για άλλους» όπως διαμηνύεται από το περιβάλλον της.

Στο ερώτημα γιατί τέθηκε τώρα το ζήτημα περί της παράλληλης διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, και δεν υπήρξε ένσταση στην Κεντρική Επιτροπή, στέλεχος της μειοψηφίας εξηγούσε στο topontiki.gr ότι «διατυπώθηκε ένας προβληματισμός, μία σκέψη, δεν τέθηκε επιθετικά. Εγώ δεν ήθελα να αποχωρήσω αλλά μετά από αυτή την εμπρηστική παρέμβαση δε μπορούσα να μείνω. Δεν είναι δυνατόν η ηγεσία σε μια διαφωνία να απαντάει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε».

Ανοιχτή αμφισβήτηση από Γιάννη Μουζάλα

Όμως δεν ήταν αυτό το μόνο επεισόδιο το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε τηλεοπτική εκπομπή (Attica tv) ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ουσιαστικά αμφισβήτησε ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη και έθεσε θέμα ηγεσίας, λέγοντας πως θεωρεί ότι πρέπει οι αλλαγές στο Συνέδριο προϋποθέτουν και αλλαγή προσώπου. Σημείωσε ότι ο ίδιος στήριξε τον Κασσελάκη ωστόσο πλέον «μετρήθηκε και αποδείχθηκε ελλιπής», ενώ του καταλόγισε ότι είναι «διχαστικός», «δεν προσπαθεί να συνθέσει» και βάθυνε την κρίση την οποία παρέλαβε.

Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι «δολοφονεί πολιτικά» με σκοπό «να εξασθενίσει τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του, να αλλάξει τον προοδευτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λέω τον αριστερό, αλλάζοντας την ιστορία του και να καταδείξει ότι όποιος διαφωνεί, δεν το κάνει γιατί έχει πολιτικούς λόγους, αλλά επειδή έχασε ένα μισθό, έχει οικονομικά συμφέροντα, είναι ταπεινός, είναι λίγο τρελός».

Αφορμή για την τοποθέτησή του στάθηκε η αποχώρηση Δραγασάκη την οποία κλήθηκε να σχολιάσει. Σημείωσε ότι η παραίτησή του κάνει φτωχότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως «ακόμη φτωχότερο κάνει αυτόν το χώρο ο τρόπος που αντιμετώπισε η τωρινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την αποχώρηση του κυρίου Δραγασάκη. Είναι αδιανόητο ο κύριος Κασσελάκης να προσπαθεί να πει για τον κύριο Δραγασάκη ότι η Αριστερά δεν είναι τύποι, είναι τρόπος ζωής. Δηλαδή, για το όνομα του θεού! Κάποιος να τον προστατέψει από αυτά τα οποία λέει».

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μουζάλας αν και στο παρελθόν ήταν στην επιρροή του Νίκου Παππά, είναι μεταξύ των 87 στελεχών που υπέγραψαν κείμενο κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη εν όψει της ΚΕ της 6ης Ιουλίου.

Συνάντηση Κασσελάκη – Στουρνάρα στις 12 με την Attica Bank στο επίκεντρο

Στο μεταξύ, σήμερα, με φόντο την εξελισσόμενη συζήτηση στη Βουλή για την συμφωνία της Attica Bank, ο Στέφανος Κασσελάκης στις 12 το μεσημέρι έχει συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στα γραφεία της τράπεζας. Την συνάντηση την ζήτησε η Κουμουνδούρου και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκθέσει στον Διοικητή της ΤτΕ τις απόψεις του για τις στρεβλώσεις που σχετίζονται με την συνένωση της Αttica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η συνάντηση έγινε γνωστή εν μέσω της διαδικτυακής κόντρας Κασσελάκη με το «Πρώτο Θέμα» για την Attica Bank, μετά από σχετικό δημοσίευμα στην ενημερωτική ιστοσελίδα. Από την Κουμουνδούρου μιλούν για «σκληρή μετωπική σύγκρουση με το σχήμα διαπλοκής που στηρίζει το σύστημα Μητσοτάκη», στην οποία «προχωρά ακάθεκτος ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος φέρεται  αποφασισμένος να φτάσει το σκάνδαλό Attica Bank μέχρι τέλους, «χωρίς να υποκύπτει στις επιθέσεις που ενορχηστρώνονται εναντίον του». Ως ενδεικτικές της «αποφασιστικότητας» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν τις αναρτήσεις με τις απαντήσεις στο «Πρώτο θέμα» το οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε «διατεταγμένη υπηρεσία».

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας