Βέροια Περιβάλλον Ρεπορτάζ

Υγειονομικός συναγερμός στην Βέροια από τον βιολογικό καθαρισμό

Επί δέκα χρόνια η περιοχή ρυπαίνεται από τα λύματα που καταλήγουν στον ποταμό Αλιάκμονα – Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου

Στον Αλιάκμονα καταλήγουν όλα τα ανεπεξέργαστα λύματα στην Βέροια λόγω της μη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, δημιουργώντας μια υγειονομική βόμβα για την πόλη των 60.000 κατοίκων. Από την ημέρα που καταργήθηκε η γραμμή επεξεργασίας της βιολογικής ιλύς, όλη η λάσπη καταλήγει στο ποτάμι ανεπεξέργαστη. Ο βιολογικός καθαρισμός της Βέροιας έχει πλέον μετατραπεί στον μεγαλύτερο ρυπαντή του νομού Ημαθίας και παρά τις προσπάθειες των περιβαλλοντικών ομάδων της περιοχής έως και σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το θέμα έχει πολλάκις καταγγελθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ η υπόθεση είναι στον εισαγγελέα από το 2018, χωρίς ωστόσο να έχει εκδικαστεί ούτε πρωτοδίκως μέχρι και σήμερα.

Όπως εξηγεί ο Νίκος Ασλάνογλου, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης μιλώντας στη «Ζούγκλα», όλα ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια όταν η διαχείριση του βιολογικού καθαρισμού δόθηκε σε ιδιώτη εργολάβο ο οποίος ακύρωσε τη γραμμή επεξεργασίας ιλύος. Μάλιστα, ο εργολάβος υποστηρίζει πως χρησιμοποιεί μια μέθοδο που εξαφανίζει τη λάσπη, πράγμα που όπως εξηγεί ο κ. Ασλάνογλου «καταργεί τους φυσικούς κανόνες».

Επί επτά έτη έριχναν στο ποτάμι λάσπη και από βιολογικούς καθαρισμούς άλλων πόλεων

Και σαν να μην έφτανε το ήδη υπάρχον περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται από τον βιολογικό καθαρισμό της Βέροιας, επί μια επταετία έφερναν λάσπη των βιολογικών από κάθε γωνιά της Ελλάδος και την έριχναν μέσα στο ποτάμι. Όλα αυτά φυσικά έναντι αντιτίμου.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με στοιχεία στην «Ζούγκλα» ο κ. Ασλάνογλου ο οποίος μιλά για μια κατάσταση την οποία Δημοτικές Αρχές γνωρίζουν αλλά σκοπίμως δεν την αντιμετωπίζουν.

Ακούστε τι μας είπε:

Σημειώνεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει δεκάδες φορές σε μετρήσεις στον ποταμό διαπιστώνοντας και καταγράφοντας τις μεγάλες ποσότητες λυμάτων που καταλήγουν στα νερά του.

Δείτε τα έγγραφα με τις μετρήσεις και τις διαπιστώσεις των ειδικών που εξασφάλισε η «Ζούγκλα»: 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν πιστοποιούν την σοβαρότητα του προβλήματος που χρίζει άμεσης αντιμετώπισης:

banner-article

Ροη ειδήσεων