Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ημαθίας για τα 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο

Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη διαίρεση του νησιού.

Από το 1974, η Τουρκία διατηρεί παράνομη κατοχή της Βόρειας Κύπρου, η οποία παραμένει μη αναγνωρισμένη διεθνώς εκτός από την ίδια την Τουρκία.

Η σύγκρουση έχει αφήσει βαθιά σημάδια και συνεχίζει να επηρεάζει την πολιτική και την κοινωνία της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έχει δείξει επιμονή και συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για να διατηρήσει το Κυπριακό στη διεθνή ατζέντα υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στηρίξει την Κύπρο ενάντια στην παράνομη τουρκική κατοχή:

Κατά τις επισκέψεις του στην Κύπρο, ο π. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ενέργειες και οι δηλώσεις του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη αντικατοπτρίζουν τη συνεπή στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υπεράσπιση του τερματισμού της κατοχής και της διχοτόμησης της Κύπρου, ευθυγραμμίζοντας με τους ευρύτερους στόχους εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Κατά τις επισκέψεις του στην Κύπρο τον Οκτώβριο 2023 και τον Ιούλιο 2024 , ο Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με την τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής Ρένα Δούρου και τον τομεάρχη Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, τόνισε τη σημασία των ισχυρών δεσμών Ελλάδας-Κύπρου και επανέλαβε την υποστήριξή του για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως λύση στο Κυπριακό.

Είναι η πρώτη φορά που έλληνας πολιτικός, ο Στέφανος Κασσελάκης,  επισκέφτηκε την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Η επίσκεψή του υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν το 2017 στο Crans-Montana.

Μάλιστα δήλωσε:

«Δεσμεύομαι στον κυπριακό λαό ότι εμείς, ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με την ίδια θέρμη μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με επανεκκίνηση από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά το 2017.

Στόχος μας, μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή, έχει προβεί σε μια σειρά διπλωματικών ενεργειών τον μήνα Ιούλιο για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό με διεθνοποίηση και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλόγου και την καταδίκη της Τουρκικής εισβολής:

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε η τροπολογία του Φάμελου Σωκράτη, προέδρου Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον ΟΑΣΕ για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου αλλά και για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, που κατέθεσε στη διακήρυξη της ετήσιας συνέλευσης την 1η Ιουλίου 2024 στην συνεδρίαση του Βουκουρεστίου.

Αφού κατέθεσε την επιχειρηματολογία του, δήλωσε:

«Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και να αποφεύγουμε την αναφορά σε μια παράνομη κατοχή, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρά τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Εάν θέλουμε πραγματικά να υποστηρίξουμε την επίλυση συγκρούσεων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και να προτρέψουμε όλα τα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειες για να εξευρεθεί μια λύση, πρέπει να συμπεριλάβουμε αυτή την τροπολογία στην απόφασή μας».

Με βάση την εγκριθείσα τροπολογία η σχετική παράγραφος της απόφασης της ΚΣ του ΟΑΣΕ διαμορφώνεται ως εξής:

«Ζητούμε την επέκταση των διεθνών προσπαθειών για τη μεσολάβηση και την επίλυση συγκρούσεων στην περιοχή της Μεσογείου με τη χρήση διπλωματικών διαύλων και διεθνών νομικών πλαισίων για την προώθηση του διαλόγου και της συμφιλίωσης στη βάση του διεθνούς δικαίου και στην περίπτωση της τουρκικής κατοχής της Κύπρου στις σχετικές αποφάσεις το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Εξασφαλίστηκε δέσμευση της προέδρου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρ. Μέτσολα, από τους ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για καταδίκη τουρκικής εισβολής & κατοχής στην Κύπρο στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο 15-16 Ιουλίου 2024 κατόπιν της επιστολής  του Κώστα Αρβανίτη και ερώτησής του Νικόλα Φαραντούρη.

Επιπλέον, ζητήθηκε από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  να υψωθεί η κυπριακή σημαία σε όλα τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ημέρα της επετείου, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό.

Η Ρ. Μέτσολα καταδίκασε την 50χρονη κατοχή στην Κύπρο και έκανε λόγο για “σκοτεινή σελίδα” στην Ευρώπη. «Δεν νοείται ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την Κύπρο κατεχόμενη.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εργάζεται για την η επανένωση του νησιού μέσω μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαίο διεθνές νομικό καθεστώς.

20/07/2024

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας