Κοινωνία Πολιτική Υγεία

Στο ίδρυμα Στ. Νιάρχος τα προγράμματα ψυχικής υγείας για νέους και εφήβους / αρνητική η θέση του ΚΚΕ

Η κύρωση της σύμβασης με το ίδρυμα εντάσσεται στο πλαίσιο διάλυσης των δημόσιων προγραμμάτων ψυχικής υγείας, λίγες μέρες πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα στη Βουλή – Καταψήφισε τη σύμβαση το ΚΚΕ

«Οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, η ανάπτυξή τους και η απολύτως και καθολική αξιοποίησή τους από το λαό, δεν μπορεί να εξαρτάται από τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό και την ατομική διάθεση προσφοράς. Αποτελεί λαϊκό δικαίωμα και κρατική ευθύνη που απορρέουν από το χαρακτήρα που πρέπει να έχουν αυτές οι υπηρεσίες και επιπλέον από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που παράγουν τον πλούτο στη χώρα». Τα παραπάνω τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Βουλή με αφορμή την κύρωση συμβάσεων που αφορούν την «δωρεά» του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», υποτίθεται «για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας».

Ο Γ. Λαμπρούλης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο με μέτρα τα οποία μπορεί να βελτιώσουν τις παροχές υγείας. Ωστόσο, «τέτοια μέτρα πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά ευθύνη του κράτους. Να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξασφαλίζεται η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να εξασφαλίζεται επαρκής και σύγχρονος ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός και όλα αυτά να αποτελούν μέρος του πανελλαδικά αναπτυγμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, προκειμένου να μπορούν να παρέχονται έγκαιρα, με ασφάλεια και απολύτως δωρεάν, όλες οι προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, σε όσους φυσικά έχουν ανάγκη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις». 

«Το κράτος ποτέ δεν έχει λεφτά για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων ούτε στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης ούτε στη φάση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Διότι ξεκάθαρα αποτελεί πολιτική επιλογή η παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων», είπε.

Αναδεικνύοντας πλευρές αυτής της σύμβασης, εξήγησε πως «τα χρήματα που που θα διαθέσει το Ίδρυμα, είτε για την συγκεκριμένη σύμβαση που συζητούμε, είτε για το σύνολο της σύμβασης από το 2018, αποτελούν ένα μικρό μέρος των κερδών που προέκυψαν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και από τον απλήρωτο χρόνο εργασίας τους».

Υπογράμμισε ακόμη πως το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σύμβασης από τους συνολικούς στόχους της «δωρεάς» και τον σχετικό νόμο που είχε καταψηφίσει.

Το ίδρυμα θα αποφασίζει για τα προγράμματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα που διαλύει την δημόσια ψυχική υγεία, η συγκεκριμένη σύμβαση που ήρθε για κύρωση στη Βουλή αφορά την υλοποίηση πενταετούς επιστημονικού προγράμματος για την «ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων» στην Ελλάδα.

Προβλέπει, δε, τη δημιουργία σε έξι πόλεις της Ελλάδας αντίστοιχων κέντρων αναφοράς, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος». Αυτά τα κέντρα αναφοράς θα δραστηριοποιηθούν γύρω από το ερευνητικό, κλινικό και εκπαιδευτικό έργο. «Πρόκειται δηλαδή για ένα μηχανισμό στον οποίο εκχωρείται η προσαρμογή του περιεχομένου και της κατεύθυνσης των προγραμμάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων», όπου «περίοπτη θέση» θα έχουν οι «βέλτιστες πρακτικές», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Μετά την πάροδο της πενταετίας, όπως προβλέπετε στη συμφωνία, και στο πιλοτικό στάδιο εφαρμογής αυτού, τα κέντρα αναφοράς μαζί με το προσωπικό τους θα ενσωματωθούν στις δημόσιες μονάδες υγείας και θα αναλάβει πλέον το δημόσιο να χρηματοδοτήσει και να λειτουργήσει αυτούς τους τομείς ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων», σημείωσε, προσθέτοντας πως «οι δημόσιες δομές υγείας, με την εμπορευματοποίηση και την συνεχώς αυξανόμενη επιχειρηματική τους δράση, έχουν χάσει πλέον τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα τους». 

Πρακτικά, «ανατίθεται σε ένα ιδιωτικό φορέα εκτός δημοσίου συστήματος, να αναμορφώσει τον προσανατολισμό, το περιεχόμενο και τις προτεραιότητες σχετικά με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, καθώς και την αντίστοιχη εκπαίδευση του παιδιού», υπογράμμισε.

Ο Γ. Λαμπρούλης έθεσε μια σειρά ερωτήματα: «Το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό των πανεπιστημίων, των δημόσιων νοσοκομείων, είναι ή δεν είναι επαρκές προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να επικαιροποιεί το περιεχόμενο της παρέμβασης; Έχει ή δεν έχει την ικανότητα αυτό το προσωπικό να ασχοληθεί με την εκπαίδευση των σχετικών κλάδων των υγειονομικών;. Αν έχει, γιατί δεν το αναλαμβάνουν αυτοί οι επιστήμονες που έχουμε;», σημείωσε, καθώς εδώ «δεν έχουμε απλά μία διάθεση χρηματοδότησης από ένα ίδρυμα για να βελτιωθούν έστω δημόσιες υποδομές με την ανάπτυξή τους, τη στελέχωσή τους, αλλά στην ουσία πρόκειται για ευθεία παρέμβαση με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στον έλεγχο του περιεχομένου και των κριτηρίων της ψυχής υγείας παιδιών και εφήβων». Όπως είπε, το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο και θα το καταψηφίσει.

Ο δεύτερος λόγος της αρνητικής ψήφου του ΚΚΕ είναι ότι αυτή η σύμβαση προωθείται ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο που φέρνει αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της ψυχικής υγείας, κλείνοντας ψυχιατρικά νοσοκομεία και παραδίδοντας την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση στις ΜΚΟ και στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση. «Έτσι, λοιπόν, και η δωρεά αποτελεί ξεκάθαρα το προκάλυμμα, το ”τυράκι” για να μην φαίνεται η φάκα που ετοιμάζεται», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα.

Λίγα λόγια για τη Σύμβαση

Η σύμβαση δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το Κέντρο Αναφοράς Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή.

Με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η από 28.03.2024 Επιμέρους Σύμβαση Δωρεάς – Έργο ΧΙΙ της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4564/2018, καθώς και τα συνημμένα σε αυτή Παραρτήματα Ι και ΙΙ, που υπεγράφησαν μεταξύ των ανωτέρω μερών και του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ως εκ τρίτου συμβαλλόμενου.

Στόχος είναι η υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος που αφορά στη μελέτη, την ανακατασκευή, την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό ενός υφιστάμενου κτιρίου επί του ως άνω νοσοκομείου, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στέγασης και υλοποίησης, στην περιφέρεια Αττικής, του Έργου ΧΙ, στο πλαίσιο ενός πενταετούς επιστημονικού προγράμματος για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα.

Η συνολική δαπάνη ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ.

 imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων