Βέροια Διάφορα Υγεία

Ο λαιμός της χελώνας – Κατανόηση και διαχείριση του συνδρόμου “text neck”

Το σύνδρομο «λαιμός της χελώνας», ή αλλιώς text neck, αφορά αυτόν τον επίμονο πόνο στον αυχένα σας, που συχνά υποτιμάται από πολλούς. Η αιτία του είναι ευρέως αναγνωρισμένη και συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινή χρήση των κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών μικροσυσκευών (tablet, κονσόλες παιχνιδιών, κ.ά). Τα ποσοστά ανθρώπων που πάσχουν από text neck κυμαίνονται από 46% στο γενικό πληθυσμό και αγγίζουν μέχρι και το 73% σε φοιτητές πανεπιστημίου, σύμφωνα με έρευνες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Τι προκαλεί τον λαιμό της χελώνας;

Όταν σκύβουμε για να κοιτάξουμε τις οθόνες των τηλεφώνων μας, ο αυχένας μας παίρνει φυσιολογικά μια θέση κάμψης. Αυτή η στάση μπορεί να οδηγήσει σε άμεσο πόνο στον αυχένα, περιορισμένη κίνηση, έντονο πόνο στους ώμους, χρόνιους πονοκεφάλους, μυϊκή αδυναμία και αυξημένη καμπυλότητα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η διαδικασία διαρκούς ενασχόλησης με τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση στην αυχενική μοίρα, άρα και σε έντονους πόνους.

Ο μηχανισμός πίσω από τον πόνο

Το ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει μεταξύ 4,5 και 6 kg όταν κρατιέται όρθιο. Καθώς το κεφάλι παίρνει κυρτή θέση προς τα εμπρός, το πραγματικό του βάρος γίνεται σχεδόν διπλάσιο και η καταπόνηση αυξάνεται αναλογικά με τη γωνία της κλίσης. Αυτή η πρόσθετη πίεση στους σπονδύλους μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει σε κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Αυτό συμβαίνει καθώς το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο για να στέκεται όρθιο, να περπατά και να ξαπλώνει, όχι για παρατεταμένες περιόδους καθίσματος σε καρέκλες ή σε καναπέδες με το κεφάλι λυγισμένο προς τα εμπρός. Τέτοιες θέσεις προορίζονται μόνο για βραχυπρόθεσμα σενάρια ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Επιπτώσεις στα παιδιά

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν σημαντική ανησυχία για τη νεότερη γενιά. Τα αναπτυσσόμενα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς η παρατεταμένη χρήση του τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της σπονδυλικής στήλης, με πιθανό αποτέλεσμα χρόνια προβλήματα στον αυχένα.

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο κρεβάτι και την έλλειψη ολοκληρωμένης σωματικής δραστηριότητας, μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα. Ειδικά από τη στιγμή που ένα μεγάλο πλήθος των νέων αυτών θα οδηγηθεί σε δουλειά γραφείου, όπου θα διατηρείται η ίδια στάση του αυχένα.

Ρόλος της φυσικοθεραπείας:

Η φυσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση – αν όχι την πρόληψη – των τραυματισμών που προκύπτουν από το «λαιμό της χελώνας». Ένα τυπικό πρόγραμμα αποκατάστασης διαρκεί 2-4 εβδομάδες και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Κινητοποίηση των μαλακών μορίων,
  • Παθητικές και ενεργητικές διατάσεις για τους σφιγμένους μύες,
  • Κινητοποίηση των αρθρώσεων,
  • Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης,
  • Επανεκπαίδευση της στάσης,
  • Ρουτίνες άσκησης στο σπίτι.

Ακολουθώντας ένα δομημένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, μπορεί κανείς να ανακουφιστεί από τον πόνο και να αποτρέψει περαιτέρω επιπλοκές που σχετίζονται με σύνδρομο text neck.

Διαβάστε περισσότερα στο blog του All about body

banner-article

Ροη ειδήσεων