Βέροια

Ο Παύλος Πυρινός για τους Κώδικες Μουφτείας Βέροιας

Είναι γνωστό σε όλους σχεδόν ότι πάνω από 70 χρόνια η ερευνητική μου προσπάθεια παρουσιάζει ενδιαφέρον (εκκλησιαστικό, εκπαιδευτικό, προσωπογραφικό), ιδιαίτερα τα Βεροιώτικα Σημειώματα (5 Τόμοι πολλών σελίδων).

Αποφάσισα

Ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού τμήματος Ενεργών Πολιτών, περί της ανάγκης μετάφρασης των κωδίκων της Μουφτείας Βέροιας.

Υπάρχουν 129, μοναδικής παλαιότητας, σπουδαιότητας και σπανιότητας στην παλαιοτουρκική, των τουρκικών  ετών 1011-1303 και ελληνικών ετών 1602-1882, που αποτελούν ένα νέο παράθυρο γνώσης της ιστορίας μας και άλλα πολλά.

Προκειμένου να γίνει δωρεά και ψηφιοποίηση του αρχειακού και μη υλικού που κατέχω και να διασωθεί ως ιστορικό πληροφοριακό γεγονός για τις μέλλουσες γενεές της πόλης μας, δωρίζεται σε αξιόπιστες ομάδες της Βέροιας που παράγουν έργο πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξής της (εκκλησιαστικά, εκπαιδευτικά, προσωπογραφικά, βεροιώτικα και ναουσαίικα σημειώματα, ιδιαίτερα χρήσιμα).

  1. Δίδεται για ψηφιοποίηση και δωρεά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (Διευθυντή και πρόεδρο της εφορείας και σύμβουλο Βιβλιοθήκης).
  2. Ιερά Μητρόπολη Βεροίας (Δωρεά Μουσείου Δοβρά, Μουσείο του Μακεδονικού αγώνος αδελφών Βλαχογιάννη).
  3. Μουσείο εκπαίδευσης Τσολάκη (Σπάνιο υλικό)
  4. Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη Βεροίας).
  5. Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας (Βιβλία και για αγορά 5 ωραίων βιβλίων αξίας 25 ευρώ).

Για την ψηφιοποίηση και δωρεά στην δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και περιφερειακή εφορεία Προσκόπων Βέροιας να χειριστούν το θέμα η κ. Σίμπου και ο κ. Ν. Ουσουτζόγλου αντίστοιχα.

Συγκρότηση  επιτροπής με σκοπό την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση της δωρεάς αυτής.

Η παράδοση και παραλαβή θα γίνει με πρωτόκολλα σύμφωνα με την επιθυμία των Ενεργών Πολιτών Βέροιας ως προς την κατανομή της δωρεάν παραχώρησης βιβλίων.

Προκειμένου να γίνει η δωρεά του αρχειακού και λοιπού υλικού που κατέχω, αποφασίστηκε να δοθούν σε φορείς της πόλης μας 150 βιβλία , 5 τόμοι στην  περιφερειακή εφορεία προσκόπων Βεροίας για έξοδά της και 150 στην Ένωση Παλαιών Προσκόπων Βεροίας.

Επειδή αυτοί που τιμώνται για τις εξαιρετικές υπηρεσίες τους από τιμήσαντες, η τιμή που αποδίδεται επιστρέφει από τους τιμωμένους στους τιμήσαντες.

Επειδή άνδρώθηκα και άνδρωσα όσο μπορούσα την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Βέροιας, χαρίζω όλα τα μετάλλια στους δωρητές μου σε αιώνια ανάμνηση έκφρασης αγάπης και ευγνωμοσύνης.

Θα κρατήσω  μόνον αντίγραφα. Μπορούν οι απονεμητές μεταλλίων να τα εκθέσουν στα μουσεία τους με όποιο τρόπο θέλουν.

Τέλος θα ήταν παράλειψη και αγνωμοσύνη, αν δεν ευχαριστούσα τον Γεράσιμο Καλλιγά, αγαπητό φίλο, καθηγητή, εκδότη που τύπωσε τα βιβλία σε 350 αντίτυπα και τα δώρησε στην Ένωση Παλαιών Προσκόπων Βέροιας και τνη περιφέρεια Προσκόπων κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, από τις εκδόσεις  ‘’SUPER COURSE’’.

Είναι επίσης μεγάλη αχαριστία και αγνωμοσύνη να μην ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Νικόλαο Αντωνιάδη, ιατρό, που και αυτός δώρισε 50.000 ευρώ για το σκοπό της μετάφρασης των κωδίκων Μουφτείας Βέροιας.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου

Παύλος Δ. Πυρινός

………………………..

Συνέντευξη του Παύλου Πυρινού στη Φαρέτρα μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια:

Παύλος Πυρινός. Με το πάθος για την ιστορική έρευνα και την προσφορά στην πόλη του, τη Βέροια / συνέντευξη στη Δήμητρα Σμυρνή

banner-article

Ροη ειδήσεων