Κόσμος

The Lancet: «Καταμετρώντας τους νεκρούς στη Γάζα / έως και 186.000 ή και περισσότεροι θάνατοι»

Πρόσφατη έκθεση του The Lancet που δημοσιεύθηκε με τίτλο «Καταμετρώντας τους νεκρούς στη Γάζα: Δύσκολο αλλά αναγκαίο», υποδηλώνει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρει το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε σχεδόν 38.200, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Παλαιστινίων.

Μεγαλύτερος ο πραγματικός αριθμός

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του The Lancet, ο πραγματικός αριθμός πιθανότατα περιλαμβάνει χιλιάδες ακόμη παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια και όσους έχουν υποκύψει στις συνέπειες του πολέμου, όπως ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης.

Αναλύοντας επιστημονικά τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεραίνει ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα μπορεί να είναι τετραπλάσιος από όσους πέθαναν απευθείας από τα ισραηλινά πυρά και τους βομβαρδισμούς.

Πρόκειται για τους λεγόμενους «έμμεσους θανάτους», αυτούς που προκλήθηκαν από τις συνέπειες του πολέμου – όπως ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που θάφτηκαν κάτω από τα ερρείπια και δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε σχεδόν 38.200, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών της Lancet «δεν είναι απίθανη η εκτίμηση ότι έως και 186.000 ή και περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα». Ο αριθμός αυτός  αντιστοιχεί στο 7%-9% του πληθυσμού που ζούσε στη Γάζα πριν τον πόλεμο (2,379.259 άτομα).

Στις εκτεταμένες απώλειες ζωών συνέβαλαν οι 14.000 βόμβες, που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Αυτές οι βόμβες όχι μόνο έχουν προκαλέσει άμεσες απώλειες, αλλά έχουν επίσης καταστρέψει τις υποδομές της Γάζας, επιδεινώνοντας τις συνθήκες που οδηγούν σε επιπλέον θανάτους.

Σε επικίνδυνη κατάσταση ο πληθυσμός

Η καταστροφή των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, των δικτύων διανομής τροφίμων και των συστημάτων υγιεινής έχει αφήσει τον πληθυσμό σε επικίνδυνη κατάσταση.

Το Lancet υπογραμμίζει τη δυσκολία συλλογής ακριβών δεδομένων λόγω της εκτεταμένης καταστροφής.

«Ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων είναι πιθανώς κατά πολύ μεγαλύτερος. Η μη κυβερνητική οργάνωση Airwars δέχεται λεπτομερείς αξιολογήσεις περιστατικών στη Λωρίδα της Γάζας και συχνά διαπιστώνει ότι δεν περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα των αναγνωρίσιμων θυμάτων στον κατάλογο του υπουργείου. Επιπλέον, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι: Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, το 35% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε καταστραφεί, επομένως ο αριθμός των σορών που εξακολουθούν να είναι θαμμένοι στα ερείπια είναι πιθανότατα σημαντικός, με εκτιμήσεις πάνω από 10.000», ανέφερε.

Η έκθεση προειδοποιεί: «Ο συνολικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μεγάλος λαμβάνοντας υπόψη την ένταση αυτού του πολέμου, τις κατεστραμμένες υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και στέγη, την αδυναμία του πληθυσμού να διαφύγει σε ασφαλή μέρη και την διακοπή χρηματοδότησης της UNRWA, μιας από τις ελάχιστες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας».

Εννέα μήνες μετά τον ισραηλινό πόλεμο, που πυροδοτήθηκε από τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ τεράστιες εκτάσεις της Λωρίδας Γάζας έχουν ισοπεδωθεί και έχουν μετατραπεί σε ερείπια, με τον παλαιστινιακό θύλακα να τελεί υπό πολιορκία με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Όπως αναφέρει η έρευνα, παραπέμποντας σε επιστημονικά δεδομένα, οι  ένοπλες συγκρούσεις έχουν έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία πέραν της άμεσης βλάβης από τη βία. Ακόμη και αν η σύγκρουση τερματιστεί αμέσως, θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολλοί έμμεσοι θάνατοι τους επόμενους μήνες και χρόνια από μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες.

Η έρευνα αναφέρει ότι στις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις, οι έμμεσοι θάνατοι κυμαίνονται από 3 ως και 15 φορές περισσότεροι από τον αριθμό των άμεσων θανάτων. Εφαρμόζοντας μια συντηρητική εκτίμηση τεσσάρων έμμεσων θανάτων ανά έναν άμεσο θάνατο, στους 37 396 θανάτους που αναφέρθηκαν, δεν είναι απίθανο να εκτιμηθεί ότι έως και 186 000 ή και περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα

Η Lancet δηλώνει ουδετερότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των τριών ερευνητών που συνυπογράφουν την έκθεση της Lancet, ο Μάρτιν Μακ Κι, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της ισραηλινής επιστημονικής επιθεώρησης Israel Journal of Health Policy Research. Επιπλέον είναι μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτικής Υγείας του Ισραήλ, αλλά όπως σημειώνει γράφει με την προσωπική του ιδιότητα. Συνεργάζεται με ερευνητές από το Λίβανο και την Παλαιστίνη. Ο όμιλος Lancet διευκρινίζει ότι «παίρνει ουδέτερη θέση όσον αφορά τις εδαφικές διεκδικήσεις στο δημοσιευμένο κείμενο και τις θεσμικές σχέσεις».

Πηγή ΑΜΠΕ
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας