Αγροτικά Οικονομία Τοπικά

Επίσκεψη στο ΥΠΑΑΤ επιτροπής ροδακινοπαραγωγικών φορέων από πέντε νομούς

Με πρωτοβουλία μας, η  επιτροπή  Ροδακινοπαραγωγικών  φορέων από τους πέντε  νομούς όπου η καλλιέργεια  βιομηχανικού ροδάκινου  θεωρείται  βασική παραγωγή, επισκεφθήκαμε το ΥΠΑΑΤ και συγκεκριμένα τους Υφυπουργούς κ. Διονύση  Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα  και θέσαμε  τα καίρια ζητήματά μας τα οποία αφορούν :

Α) Τον καθορισμό και την ανακοίνωση της τιμής παραγωγού  .

Κάθε χρόνο μαθαίνουμε την τιμή του παραγωγού μονομερώς   και καθυστερημένα δηλ.  από την βιομηχανία συνήθως   προς  το τέλος της συγκομιδής.   Πράγμα απαράδεκτο.

Β) Την μεγάλη απόκλιση της τιμής από τα πραγματικά κόστη της καλλιέργειας  και την λογική του λογικού εισοδήματος του παραγωγού.

Γ) Τις απώλειες  από τα καιρικά φαινόμενα (άκαιρα και έντονα τα οποία δεν αναγνωρίζονται από τους υπευθύνους του ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα  τεράστιες ποσότητες , να μένουν  χωρίς την ανάλογη αποζημίωση).

Δ)  Το κόστος Παραγωγής . (πανάκριβο πετρέλαιο, εφόδια , κλπ)

Με αυτά τα αιτήματα επιδιώξαμε και επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό διάλογο  με την άλλη πλευρά (βιομηχανία) και ζητούμε την  καθοριστική παρέμβαση του ΥΠΠΑΤ κοστολογώντας έγκυρα τις δαπάνες και των δύο μερών,  να οδηγήσει  τις εξελίξεις άμεσα στην κατεύθυνση  μιας δίκαιης  τιμής  για τους παραγωγούς  .

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση η αδυναμία συνέχισης της καλλιέργειας μας  οδηγεί στην  διεκδίκηση  από το Υπουργείο, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος  αναδιάρθρωσης,   το οποίο θα πρέπει να τρέξει άμεσα, με γενναία   χρηματοδότηση  από τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης.

Επιτροπή ροδακινοπαραγωγικών  Φορέων 

banner-article

Ροη ειδήσεων