Άρθρα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Ο λαός αποδοκίμασε το πολιτικό προσωπικό της χώρας που κυβέρνησε, χωρίς να ξεχνά / γράφει ο Τεύκρος

// Αυτό το κόμμα, μ’ αυτό το ισχνό ποσοστό, ούτε 12% επί του εκλογικού σώματος, όχι μόνο βρίσκεται στη κυβέρνηση, αλλά αφενός στο εσωτερικό σκορπά φτώχεια και δυστυχία και τη δημόσια περιουσία, ό,τι απ’ αυτήν απέμεινε, ενώ στο εξωτερικό πρωτοστατεί σε ενέργειες που σίγουρα βλάπτουν τη χώρα οικονομικά και πολιτικά //

Είναι γεγονός ότι και τα τρία κόμματα εξουσίας «παραμιλούν» -άσχετα αν εμφανίζονται …νικητές”- από τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Έχασαν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους μέσα σ΄ ένα χρόνο. Ειδικά το κόμμα που σήμερα κυβερνά έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους. Συγκεκριμένα:

Η ΝΔ του Μητσοτάκη από 2.408.000 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές το Μάιο του 2023, πήγε στις 1.226.000 τον Ιούνιο του 2024. Έχασε 1.182.000, δηλαδή έχασε σχεδόν τις μισές ψήφους. Και αν πάρουμε υπόψη μας τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που είναι 9.815.000, προκύπτει αβίαστα ότι το ποσοστό της ΝΔ σήμερα επί του εκλογικού σώματος δεν φτάνει ούτε το 12%!

Αυτό το κόμμα, μ’ αυτό το ισχνό ποσοστό, όχι μόνο βρίσκεται στη κυβέρνηση, αλλά αφενός στο εσωτερικό σκορπά φτώχεια και δυστυχία και τη δημόσια περιουσία, ό,τι απ’ αυτήν απέμεινε, ενώ στο εξωτερικό πρωτοστατεί σε ενέργειες που σίγουρα βλάπτουν τη χώρα οικονομικά και πολιτικά. Εμπάργκο στη Ρωσία, όπλα στην Ουκρανία, στήριξη του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, που… “έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα”, φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα, σπατάλη χρημάτων από την άγρια φορολογία του ελληνικού λαού.

Βέβαια, στην ουσία δεν εκπροσωπεί κανέναν λαό αλλά τράπεζες, ομίλους, εφοπλιστές που περνούν μια χρυσή εποχή κερδών, ενώ ταυτόχρονα είναι η φωνή των κυρίων του (his master voise) ξεπερνώντας κατά πολύ τους προκατόχους του.

Αλλά, όμως, ας θυμηθούμε την εκλογική τύχη των κομμάτων που κυβέρνησαν και ερήμην μας μάς φόρτωσαν τρία μνημόνια, τους καρπούς των οποίων δρέπουμε σήμερα ποικιλοτρόπως εμείς, αλλά θα δρέπουν και πολλές ακόμη επόμενες γενιές. Η αποδοκιμασία είναι καθολική και για τα τρία αυτά κόμματα, απ’ τη στιγμή που έγινε αντιληπτό το πραγματικό τους πρόσωπο.

Ο Παπανδρέου μάς εξαπάτησε με το «λεφτά υπάρχουν», δημιουργώντας προσδοκίες για καλύτερες μέρες  σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση λιτότητας του Καραμανλή. Μας φόρτωσε το 1ο μνημόνιο και τα επόμενα δύο.  Κέρδισε τις εκλογές του 2009 , με 3.013.000 ψήφους, για να πάρει με αρχηγό τώρα τον Βενιζέλο,  833.000 τον Μάιο του 2012, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015  κατάντησε να πάρει 290.000 ψήφους, χάνοντας στην ουσία σχεδόν όλη την εκλογική του δύναμη, ακόμα κι αυτό το όνομα, κι έγινε ΚΙΝΑΛ με αρχηγό τώρα τη Φώφη Γεννηματά, με την προσδοκία ότι ο λαός θα ξεχάσει!  Για να φτάσει το 2024, με αρχηγό τώρα τον -που οι σύντροφοί του τού τα φορτώνουν-  Ανδρουλάκη στις 508.000 ψήφους, 2.500.000 περίπου λιγότερες από το 2009, από τότε που εξαπάτησε το ΠΑΣΟΚ τον ελληνικό λαό.

Στη συνέχεια, μετά σχεδόν δυο χρόνια κατέρρευσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Παπαδήμος με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 που ακολουθούν, ο μέχρι τότε «αντιμνημονιακός» Σαμαράς της ΝΔ βγαίνει πρώτος παίρνοντας το… 18% επί των ψηφισάντων και 1.192.000 ψήφους με τρίτο τον Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13% και 833.000 ψήφους. Τα δύο κόμματα σχηματίζουν κυβέρνηση και ψηφίζουν το 2ο μνημόνιο. Ο τότε… αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ, που εξαιτίας των δυο μνημονίων ανέβηκε στα “κάγκελλα” σ’ αυτές τις εκλογές είναι δεύτερο κόμμα με ποσοστό περίπου 18% και 1.063.000 ψήφους.

Ακολουθούν οι εκλογές τον Ιανουάριο του 2015  -αφού δόθηκαν όλα τα διαπιστευτήρια ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού-  ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύει, ο λαός χαμογελά και ελπίζει. Το ποσοστό που παίρνει είναι λίγο πάνω από 36% και οι ψήφοι 2.246.000. Ο… αριστερός ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, του «σχίζω τα μνημόνια» και το “η Ελπίδα έρχεται”, σχηματίζει κυβέρνηση με το ακροδεξιό ΑΝΕΛ και τον Καμμένο.

Το παζλ των φωτογραφιών είναι από τη Βουλή το βράδυ από 13 με 14 Αυγούστου του 2015. Είναι η βραδιά που αυτοί οι βουλευτές -με τη μεγάλη υπευθυνότητα που τους διέκρινε, όπως δείχνει και η εικόνα -222 στο σύνολο τους- και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και μετέτρεψαν ουσιαστικά τη χώρα σε αποικία για 100 τουλάχιστον χρόνια. Με πρωτεργάτη τον άνθρωπο που κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα η “Ελπίδα έρχεται” & “σχίζω τα μνημόνια”!

Κορυφαίες στιγμές εξαπάτησης σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις! Ακολουθεί η ψήφιση του 3ου μνημονίου από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), αφού προηγήθηκε η ανατροπή του δημοψηφίσματος, όπου το 63% και 3.358.000 ψηφοφόροι, με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπαν ΟΧΙ στα μνημόνια. Όλα τα άλλα μνημονιακά κόμματα έλεγαν ΝΑΙ. Δεν φτάνει μόνο το θράσος ενός πολιτικού για να κάνει μια τέτοια βρώμικη δουλειά. Προφανώς είχε τη στήριξη όλων των άλλων μνημονιακών κομμάτων και των λοιπών κέντρων εξουσίας μέσα και έξω από τη χώρα, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποικία.

Ύστερα απ’ αυτές τις τραγικές για το λαό εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ, προκήρυξε εκλογές και τις κέρδισε, με τη ΝΔ να κάνει πάσο για να ολοκληρωθεί εξ… “αριστερών” η βρώμικη δουλειά. Τις κερδίζει με περίπου 35% και 1.927.000 ψήφους, ενώ η ΝΔ με τον Μεϊμαράκη να παίρνει ποσοστό 28% και  1.526.000 ψήφους.  Σχηματίζει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ (κυβέρνηση μακράς πνοής πλέον με τους ΑΝΕΛ και πάλι.)

Οι μειώσεις επί των μειώσεων για τις συντάξεις και το εισόδημα των ασθενέστερων, η υψηλή φορολογία, η συμφωνία με τους δανειστές για πλεονάσματα έως το… 2060,  διαβολικά καλός(!) Τραμπ, μ’ ότι  αυτό επί της εξωτερικής πολιτικής συνεπάγεται!

Μια πολιτική αποδεκτή στο ακέραιο απ’ όλα τα μνημονιακά κόμματα, μ’ αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μεταξύ τους υπαρκτές διαφορές.

Έτσι το μόνο πολιτικό επιχείρημα του κόμματος τη… “Ελπίδας” και του “σχίζω τα μνημόνια”, όταν έφτασε ή ώρα των εκλογών του 2019 ήταν: «Τον Κούλη θα ψηφίσετε για πρωθυπουργό;» Τα αποτελέσματα γνωστά. Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε 1.781.000 και ο “Κούλης” πρωθυπουργός. 2.252.000 ψήφους.

Τις εκλογές του 2023 τις κερδίζει η ΝΔ με 2.408.000 και ο ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στους 1.185.000 ψήφους!

Για να φτάσουμε στο 2024 και την καθολική πανωλεθρία των μνημονιακών κομμάτων, με τα γνωστά αποτελέσματα. ΝΔ (Μητσοτάκης) 1.226.000, ΣΥΡΙΖΑ (Κασσελάκης) 593.000 και ΠΑΣΟΚ (Ανδρουλάκης) 508.000 ψήφους.

Αν συγκρίνουμε τον μεγαλύτερο και το μικρότερο αριθμό ψήφων που πήραν τα κόμματα που κυβέρνησαν, προκύπτει το μέγεθος της αποστροφής του εκλογικού σώματος απ’ αυτά.

ΠΑΣΟΚ: 3.013.000 (2019) & 290.000 (2015). Απώλεια 2.723.000 ψήφους.

ΝΔ: 2.408.000 (2023) & 1.192.000  (2012). Απώλεια 1.216.000 ψήφους

ΣΥΡΙΖΑ: 2.246.000 (2015) & 508.000 (2024) Απώλεια 1.738.000 Ψήφους

Αλλά, όταν ήρθαν οι εκλογές της προπερασμένης Κυριακής, το 41% σκορπίστηκε στους πέντε ανέμους. Από  τη μια η πανωλεθρία της ΝΔ αλλά και των άλλων μνημονιακών συμμάχων είναι καθολική, απ΄ την άλλη πέτυχαν να προκαλέσουν το ρεκόρ της αποχής του 60%. Αηδιασμένο απ’ αυτούς και την πολιτική τους το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων δεν προσήλθε στις κάλπες, μη βλέποντας λύσεις, μην έχοντας (δυστυχώς) ελπίδα.

Κι όμως ο πρωθυπουργός έλαβε μήνυμα να επιταχύνει την πολιτική… που εξαθλιώνει και φτωχοποιεί, την πολιτική της υποτέλειας!

Είναι προφανές ότι τη θέληση του λαού που είπε για μια ακόμη φορά ΟΧΙ στην πολιτική τους, τη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Αυτοί την εξουσία τους, εξάλλου, δεν την αντλούν από το λαό, αλλά από τους “προστάτες “και σ΄αυτούς ομνύουν. Η δε… «δημοκρατία» τους είναι κενό γράμμα!

ΥΓ. α) Ένα ακόμη “κατόρθωμα” αυτών των κομμάτων είναι η συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος και η άνοδος της ακροδεξιάς, φαινόμενο γνωστό, αναμενόμενο, αλλά και άκρως επικίνδυνο για το οποίο θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις.

β) Το ερώτημα είναι: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και είχαμε αυτό το ρεκόρ του 60% της αποχής; Οι ψηφοφόροι επί της ουσίας είπαν όχι. Αν ήταν διαφορετικά θα πήγαιναν να ψηφίσουν. Συνεπώς κάτι δεν πάει καλά και για κείνους που προτείνουν άλλη πορεία και αυτό θα πρέπει να απαντηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εικάζεται ότι υπάρχει μια εκτίμηση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων γι αυτό. Ας μην επιρρίπτονται, λοιπόν, οι ευθύνες μόνο στους ανθρώπους του “καναπέ”. Αν υπάρξει έμπνευση και πραγματική ελπίδα, αν φύγουμε από το εύκολο “ΝΑ” και πάμε στο δύσκολο “ΠΩΣ”, τότε αυτή η στάση πολλών θα αλλάξει μονομιάς, και τότε καμιά εξουσία δεν μπορεί αντισταθεί στη λαϊκή θέληση, όταν αυτή εκφραστεί οργανωμένα και δυναμικά.

γ) Επειδή μνημονεύονται μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ακέραια την ευθύνη για την ψήφιση όλων των μνημονίων, την ανατροπή του δημοψηφίσματος και εν γένει όλων των νόμων που μετέτρεψαν τη χώρα σε αποικία φέρει στο ακέραιο και ο καθένας βουλευτής χωριστά. Είναι οι άνθρωποι του “ναι σε όλα”!

δ) Αναφέρονται ως επί το πλείστον οι ψήφοι των κομμάτων και όχι τα ποσοστά. Επειδή τα ποσοστά μπορεί να δίνουν και λανθασμένες εντυπώσεις. Για παράδειγμα: Ο Σαμαράς το 2012 και με ποσοστό 18% πήρε 1.192.000 ψήφους, ο Μητσοτάκης το 2024 με ποσοστό 28% πήρε 1.226.000  (μεγάλη διαφορά ποσοστών, μικρή σε ψήφους), γιατί έχουμε διαφορετικό εκλογικό σώμα!

ε) Οι αριθμοί των ψήφων από τις εκλογικές αναμετρήσεις έχουν στρογγυλοποιηθεί στην πλησιέστερη χιλιάδα.

Σημείωση: Η πρώτη φωτογραφία είναι λεπτομέρεια από σκίτσο του Αρκά.

—–

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας