Άρθρα Κόσμος

Είναι πολλά τα λεφτά, Βολόντια! / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Είπαμε όμως: Αυτοί που πρωτίστως θα κληθούν να πληρώσουν την αναπόδραστη λυπητερή του Νέου Ψυχρού Πολέμου είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, μέσα από τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και γενικά της ζωής, αλλά και για να χρηματοδοτηθεί η νέα κούρσα των εξοπλισμών, που αποφασίστηκε ερήμην μας

Υστερα από 28 μήνες αδιάκοπου πολέμου φθοράς, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, ο «υβριδικός πόλεμος» του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας πηγαίνει κατά διαβόλου εκεί που μετράει περισσότερο – δηλαδή στα πολυάριθμα «μαρμαρένια αλώνια» της ανατολικής Ουκρανίας, όπου παρά την ασταμάτητη ροή δυτικών όπλων οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν συνεχώς λόγω των τεράστιων απωλειών και ιδιαίτερα λόγω της δραματικής έλλειψης (διάβαζε: του συστηματικού αφανισμού) εμπειροπόλεμων στρατιωτών και αξιωματικών, που αναγκάζουν το Κίεβο να προχωρήσει σε νέα μαζική επιστράτευση.

Κι όμως: ο πραγματικός στρατηγικός στόχος αυτού του πολέμου για τους Αμερικανούς αρχιτέκτονές του, δηλαδή το βίαιο διαζύγιο μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και η ολική επαναφορά στον Ψυχρό Πόλεμο 2.0, που κατά τους νεοσυντηρητικούς εγκεφάλους της Ουάσινγκτον θα εξασφαλίσει τη διαιώνιση της παγκόσμιας ηγεμονικής της θέσης, έχει ουσιαστικά επιτευχθεί – και αυτές τις μέρες «σφραγίζεται» με μια σειρά από δραματικές αποφάσεις και εξελίξεις, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου είναι βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πληρώσουν πανάκριβα και σε βάθος πολλών γενεών.

Εν αρχή, λοιπόν, είχαμε την «ιστορική» απόφαση για ντε φάκτο κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη σύνοδο κορυφής του G7 στο Φαζάνο της Ιταλίας – εκεί όπου φάνηκε ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά πόσο γερά δεμένοι είναι οι ιδανικοί αυτόχειρες Ευρωπαίοι ηγέτες στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Και τι ηγέτες – λαοπρόβλητοι όλοι τους! Ποιον να πάρεις και ποιον να αφήσεις: Τον όλο και πιο… Αλτσχάιμερ Τζο Μπάιντεν, που βλέπει ήδη την πλάτη του Τραμπ; Τον ήδη χαμένο από τα αποδυτήρια Ρίσι Σούνακ; Τον ετοιμόρροπο Ολαφ Σολτς, που κατάφερε να βγει τρίτος και καταϊδρωμένος στις ευρωεκλογές, πίσω και από το ακροδεξιό (αλλά «αντιπολεμικό», στα λόγια τουλάχιστον) AfD; Τον… γελαδερό γόνο Τριντό, που πριν από λίγες μέρες κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ δημοτικότητας 50ετίας; Τη «σκανδαλιάρα» και λαομίσητη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον ανύπαρκτο Σαρλ Μισέλ, που ακόμα κάνουν ότι δεν κατάλαβαν τον πανευρωπαϊκό σεισμό της περασμένης Κυριακής; Ή μήπως τον… «μικρό Ναπολέοντα» Μακρόν, που παρά το νέο εκκωφαντικό χαστούκι που του άστραψε ο γαλλικός λαός εμφανίστηκε στην Ιταλία με ύφος στρατηλάτη, έτοιμος να εκστρατεύσει αυτοπροσώπως στην Οδησσό για να τη σώσει από τα νύχια του κακού Πούτιν; «Κουτσά άλογα» όλοι τους – με μόνη εξαίρεση την οικοδέσποινα Μελόνι, την ανανήψασα νεοφασίστρια που νίκησε στις ευρωεκλογές και ετοιμάζει κοινό μέτωπο με τη Λεπέν και τον Ορμπαν…

Λοιπόν, όλοι αυτοί οι φωτισμένοι ηγέτες, παρέα φυσικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψαν στα αρχεία τους τις προειδοποιήσεις των νομικών τους συμβούλων και κατέληξαν σε συμφωνία για να χρησιμοποιήσουν, λέει, τα κέρδη κεφαλαίου από τα «παγωμένα» (διάβαζε: κλεμμένα) περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ώστε να συνεχίσουν να εξοπλίζουν και να χρηματοδοτούν τη χρεοκοπημένη Ουκρανία. Η συμφωνία, που εδώ και δύο χρόνια πασχίζει να επιβάλει η Αμερική, αφορά την παροχή «εκτάκτων δανείων περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων… ώς το τέλος του έτους» στην Ουκρανία, και φυσικά θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που ουδέποτε ρωτήθηκαν – παράλληλα με τα 40 έξτρα δισ. σε όπλα και χρήματα, από την τσέπη μας αυτά, που πιέζονται ασφυκτικά να εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι ως μέλη του ΝΑΤΟ, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, στις αρχές Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, ένας εμφανώς εξασθενημένος Μπάιντεν ανακοίνωνε νέο γύρο αμερικανικών κυρώσεων που στοχοθετούν όχι μόνο τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και πλήθος άλλες χώρες, και ιδιαίτερα «ανυπάκουους» συμμάχους των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για την ακρίβεια, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο συναλλάσσεται πλέον με ρωσικές τράπεζες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, θα υποστεί και η ίδια κυρώσεις. Και γαία πυρί μιχθήτω!

Είπαμε όμως: Αυτοί που πρωτίστως θα κληθούν να πληρώσουν την αναπόδραστη λυπητερή του Νέου Ψυχρού Πολέμου είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, μέσα από τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και γενικά της ζωής, αλλά και για να χρηματοδοτηθεί η νέα κούρσα των εξοπλισμών, που αποφασίστηκε ερήμην μας. Κι ας είναι πια ηλίου φαεινότερον πως η διχαστική και φιλοπόλεμη πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, με τελική αιχμή του δόρατος –και εκ των προτέρων καταδικασμένο πιόνι στη «Μεγάλη Σκακιέρα» του Μπρεζίνσκι– την Ουκρανία, όχι μόνο δεν κατέστρεψε οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά τη Ρωσία, όπως σχεδίαζαν οι ΝΑΤΟϊκοί φωστήρες, αλλά όπως συχνά συμβαίνει στην Ιστορία είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Επιταχύνοντας τελικά –σε συνδυασμό και με τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Μέση Ανατολή– την παρακμή της υπερφίαλης «μοναδικής υπερδύναμης».

Αυτό που παρακολουθούμε λοιπόν δεν είναι η χιλιοτραγουδισμένη παλινόρθωση της δυτικής ηγεμονίας, αλλά η συνεχής γιγάντωση της στρατηγικής συνεργασίας της Μόσχας με το Πεκίνο, μιας συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα που απλώνεται συνεχώς μέσω των BRICS+ σε ολόκληρο τον «συλλογικό Νότο», όπως αποκαλείται πια ο αναπτυσσόμενος κόσμος. Ετσι, αυτές τις μέρες –και σε αντιπαράθεση με το θέατρο σκιών της Ιταλίας, αλλά και την επερχόμενη δήθεν ειρηνευτική σύνοδο στην Ελβετία, όπου η Ρωσία δεν κλήθηκε καν– πραγματοποιήθηκε στη δήθεν… απομονωμένη και διαβολική Ρωσία σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των BRICS, στην οποία έγινε γνωστό αφ’ ενός ότι ακόμα τριάντα (!) χώρες από την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, ανάμεσά τους και η Τουρκία, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να μπουν στη νέα λέσχη και αφ’ ετέρου ότι η περίφημη «αποδολαριοποίηση» του διεθνούς εμπορίου προχωρά πολύ ταχύτερα από το προβλεπόμενο.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής για τη ραγδαία απαξίωση του δολαρίου, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σταματά άμεσα τις εμπορικές συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ και πως υιοθετεί και επίσημα το κινεζικό γουάν ως «νόμισμα αναφοράς». Ταυτόχρονα, σε μια ακόμα εξέλιξη-κλειδί, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στη Δύση, η Σαουδική Αραβία (που είναι πλέον και επίσημα μέλος των BRICS+) ανακοίνωσε στις 9 Ιουνίου πως έπειτα από 50 χρόνια δεν ανανέωσε τη στρατηγική της συμφωνία με τις ΗΠΑ που προέβλεπε πως όλες οι πωλήσεις πετρελαίου της θα πραγματοποιούνταν σε δολάρια, ή σωστότερα σε… πετροδολάρια! Και βέβαια η δικαίως εξοργισμένη Μόσχα ετοιμάζει τη δική της δέσμη αντιποίνων και κυρώσεων κατά των ΗΠΑ και, κυρίως, της Ευρώπης, τις οποίες πολύ σύντομα θα νιώσουμε στις τσέπες μας…

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας