Αγροτικά Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις αγροτών τον Οκτώβριο

Χάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη διαπίστευση πληρωμών στον αέρα το ΟΣΔΕ, σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις αγροτών τον Οκτώβριο.

Το χειρότερο σενάριο, δείχνει να επιβεβαιώνεται στο μέτωπο που έχει σχέση με τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών, καθώς, η επιτήρηση στην οποία έχει ήδη τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, σε άρση της διαπίστευσης του Οργανισμού Πληρωμών, που σημαίνει ότι για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα μπορεί να γίνει καμιά πληρωμή επιδοτήσεων.

Τί σημαίνει αυτό; Ότι για να αποκατασταθεί η τάξη και να αποκτήσει ξανά ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιστοποίηση, θα πρέπει να βελτιώσει με θεαματικό τρόπο μια σειρά από αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας του, τις οποίες με «μπαλώματα» προσπαθούσε να κρύψει εδώ και αρκετά χρόνια.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον Οργανισμό Πληρωμών αλλά και όλο το σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα, καθώς, παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές του 2023 άνω των 250 εκατ. Ευρώ (μέχρι το τέλος Ιουνίου), δεν έχει ξεκινήσει (για πρώτη φορά τέτοια εποχή) η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, έχει ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα καταλογισμός ύψους 280 εκατ. Ευρώ για προηγούμενες χρήσεις (2019, 2020, 2021) και είναι πολύ κοντά νέες ποινές για τις δύο τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τελεί υπό αποχώρηση, εν όψει ανασχηματισμού που έρχεται μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, οι «διευθετήσεις» μεταξύ τεχνικών συμβούλων που επιχείρησε να προωθήσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν απέδωσαν καρπούς, το προεδρείο του Οργανισμού είναι προσωρινό και δεν τυγχάνει ευρείας εμπιστοσύνης.

Οι διαχειριστικές ανικανότητες του Υπουργείου βάζουν σε απίστευτες περιπέτειες τον αγροτικο κόσμο, που με αγωνία παρακολουθεί το πρόγραμμα επιδοτήσεων και ενισχύσεων της αγροτικής παραγωγής να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Θεματική Αγροτικής πολιτικής

                                                                    Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας