Άρθρα Κόσμος

“Ο Ζελένσκι αποθεώνεται, ο στρατός του παραπαίει” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Η προοπτική μιας μη αντιστρέψιμης στρατιωτικής κατάρρευσης ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει την… αχάμπαρη γερμανική και γενικότερα την ευρωπαϊκή ελίτ
Απίστευτο σόου του Ουκρανού προέδρου στη γερμανική Μπούντεσταγκ, υπό ενθουσιώδεις επευφημίες και χειροκροτήματα, με εύκολα τσιτάτα περί ήττας του Πούτιν στον πόλεμο, ο οποίος πάντως δεν πάει πολύ καλά για το Κίεβο. ● Αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα το ακροδεξιό AfD γυρίζοντας την πλάτη στον Ζελένσκι.

Σχιζοφρένεια! Μόνον έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον η στάση της συλλογικής Δύσης γύρω από το ουκρανικό ζήτημα, καθώς ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι γνώρισε άλλη μια υποκριτική αποθέωση καταχειροκροτούμενος για τη γεμάτη ψυχροπολεμικά τσιτάτα ομιλία του στη γερμανική Μπούντεσταγκ, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα καταλαμβάνοντας δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις κάθε εβδομάδα.

Τι είπε ο Ζελένσκι μιλώντας στη διεθνή «Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», η οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο; Μα φυσικά βροντοφώναξε: «Σε ευχαριστώ, Γερμανία», για να τονίσει στη συνέχεια με ύφος βέβαιου νικητή πως «είναι κοινό συμφέρον όλων μας να χάσει προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον πόλεμο […] που πρέπει να τελειώσει κατά τρόπο που να μην αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με το ποιος κέρδισε… Η Ρωσία πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την έναρξη του πολέμου και να πληρώσει για τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε. Η ώρα των συμβιβασμών πέρασε»!

Καλές οι ηρωικές παρόλες που συνοδεύουν τη συνεχιζόμενη άρνηση του Ζελένσκι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά πώς συμβιβάζονται με τη ζοφερή κατάσταση στα μέτωπα; Η απάντηση είναι απλή: όχι μόνον ο Ουκρανός πρόεδρος, αλλά και οι επίμονοι σπόνσορες του πολέμου σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα! Οι χάρτες των επιχειρήσεων «κοκκινίζουν» μέρα με τη μέρα σε ολόκληρη τη «γραμμή επαφής», που πλέον ξεπερνά τα 1.200 χιλιόμετρα (!), ενώ ο ίδιος ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αλεξάντρ Σίρσκι σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την κατάσταση στο βορειοανατολικό μέτωπο, κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ, «εξαιρετικά δύσκολη […] λόγω της υψηλής έντασης των εχθροπραξιών», χωρίς φυσικά να πει πως ο ρωσικός στρατός έχει διασπάσει τις αμυντικές γραμμές και προωθείται από δύο κατευθύνσεις προς το Χάρκοβο…

Ταυτόχρονα χθες έγινε γνωστό ότι το περασμένο 48ωρο επίλεκτες ρωσικές δυνάμεις –ανάμεσά τους και Τσετσένοι πολεμιστές της μονάδας «Αχμάτ»– δημιούργησαν νέο μέτωπο στην περιοχή του Σούμι, καταλαμβάνοντας οικισμούς στα σύνορα με τη ρωσική επαρχία Κουρσκ, από όπου είχαν αποχωρήσει την άνοιξη του 2002. Και βέβαια συνεχίζονται οι σκληρότατες μάχες για την κατάληψη της πόλης Βολτσάνσκ, βορειοδυτικά της πόλης του Χαρκόβου, αλλά και του Τσάσοβ Γιαρ στο κεντρικό Ντονμπάς – δύο περιοχές όπου οι Ουκρανοί επιτελείς έχουν αναγκαστεί να στείλουν τις στρατηγικές εφεδρείες τους από άλλα μέτωπα και όπου οι καθημερινές απώλειες φαίνεται πως σε στρατιώτες αλλά και πανάκριβο ΝΑΤΟϊκο πολεμικό υλικό είναι τρομακτικές. Δεινή είναι η θέση των Ουκρανών μαχητών και στην περιοχή δυτικά της Αβντίιβκα και της πόλης του Ντονέτσκ, όπου τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές μονάδες έχουν προχωρήσει σε βάθος ώς και 13 χιλιόμετρα και πλησιάζουν σε απόσταση βολής την πόλη-κλειδί Κοσταντινόβκα…

Η προοπτική μιας μη αντιστρέψιμης στρατιωτικής κατάρρευσης ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει την… αχάμπαρη γερμανική και γενικότερα την ευρωπαϊκή ελίτ: χθες ο («μετέωρος», μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές) καγκελάριος της Γερμανίας και ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους των ευρωεκλογών, Ολαφ Σολτς, υποσχέθηκε για άλλη μια φορά «ευρεία και μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας», χαρακτηρίζοντάς τη «μελλοντικό κράτος–μέλος της Ε.Ε.» που «θα πρέπει να ανοικοδομηθεί». Αντίστοιχες υποσχέσεις έδωσε από το βήμα της γερμανικής Βουλής και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πώς θα γίνει αυτό; Η απάντηση είναι με… ρωσικά λεφτά, και συγκεκριμένα με τα εκατοντάδες «παγωμένα» από την αρχή της σύρραξης δισεκατομμύρια στα οποία ετοιμάζονται τώρα να βάλουν χέρι οι Ευρωπαίοι, για να αγοράσουν όπλα και κυρίως χρόνο στον χρεοκοπημένο Ζελένσκι.

Έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι σχεδόν ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που βγήκε δεύτερη στις ευρωεκλογές, αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα γυρίζοντας την πλάτη στον Ζελένσκι, τον οποίο αποκάλεσαν «έκπτωτο» και «πρόεδρο του πολέμου και της επαιτείας»! Το ίδιο έκαναν και οι βουλευτές της αντιπολεμικής συμμαχίας BSW της (πρώην συμπροέδρου του Die Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας