Ελλάδα Υγεία

Λάρισα: Ομαδική μήνυση γιατρών για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ / διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα

Δικαστικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, μετά και την αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και διασωστών του ΕΚΑΒ, καθώς 15 γιατροί του Κέντρου Υγείας Γόννων στη Θεσσαλία κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά, ζητώντας την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί εισαγγελική παρέμβαση και να διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, η αιτία της αντιπαράθεσης πηγάζει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψήφισε η κυβέρνηση στις 29.07.2023 και η οποία επιτρέπει σε υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν και στο ΕΚΑΒ, ως οδηγοί ασθενοφόρων, όποτε αυτό απαιτείται.

Πράξη που ως γνωστόν είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ που ζητούσαν προσλήψεις οδηγών, όσο και αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές ενώσεις στρατιωτικών.

Στο όνομα, λοιπόν, της «κατεπείγουσας ανάγκης» ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του ΕΚΑΒ, από τον Ιούλιο του 2023 στο Κ.Υ. Γόννων -σύμφωνα και με την ΠΝΠ μετακινούνται κάθε μήνα δύο στρατιωτικοί που εκτελούν χρέη οδηγού ασθενοφόρου, ενώ από τον περασμένο Μάιο έχουν προσληφθεί (με μπλοκάκι) δύο επαγγελματίες οδηγοί ως οδηγοί ασθενοφόρων, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες διακομιδών της περιοχής του Δήμου Τεμπών και περιοχών του Δήμου Αγιάς.

Αυτό, ωστόσο, που σημειώνουν οι γιατροί του Κ.Υ. Γόννων είναι πως οι διασώστες του ΕΚΑΒ δουλεύουν ανά δύο στη βάρδιά τους και πάντα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί οδηγοί ή οι δύο προσληφθέντες με μπλοκάκι επαγγελματίες οδηγοί να κάνουν βάρδια, αλλά χωρίς πλήρωμα διασώστες.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι οι γιατροί σε αυτές τις βάρδιες ενώ βρίσκονται σε εφημερία, να εγκαταλείπουν τη θέση τους επί ώρες, προκειμένου να συνοδεύσουν ασθενή σε διακομιδή, ακόμη και για προγραμματισμένες εξετάσεις ή θεραπείες. Οι γιατροί, όπως είναι γνωστό, σε κρίσιμες περιπτώσεις συνοδεύουν τους ασθενείς ως θεράποντες ιατροί, αλλά στις περιπτώσεις που καταγγέλλουν στο Κ.Υ. Γόννων ουσιαστικά αντικαταστούν τους διασώστες πληρώματα του ασθενοφόρου.

Στη μηνυτήρια αναφορά τους οι 15 γιατροί του Κ.Υ. Γόννων περιγράφουν αναλυτικά το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί μετά την εφαρμογή της ΠΝΠ, εξηγώντας επίσης τι ισχύει σε άλλα Κ.Υ. με τα προγράμματα εφημεριών και εν τέλει ζητούν την ποινική διερεύνηση της αναφοράς τους, ώστε «να αποτραπούν περιστατικά που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή ασθενών, τόσο κατά τη μεταφορά ασθενών όσο και κατά την εγκατάλειψη της θέσης τους κατά τη διάρκεια της εφημερίας».

Η μηνυτήρια αναφορά προκάλεσε την παρέμβαση του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης διοικητικά στελέχη της Υγειονομικής Περιφέρειας και του ΕΚΑΒ θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις με βάση τα όσα καταγγέλλουν οι γιατροί.

banner-article

Ροη ειδήσεων