Ελλάδα Κοινωνία

Ευρωεκλογές 2024: Βαριά τραυματισμένη η κυβέρνηση, χαμηλότερες των προσδοκιών οι επιδόσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ / τα τελικά αποτελέσματα

Σοκάρει η πτώση της ΝΔ στις ευρωεκλογές, καθώς τα επίσημα αποτελέσματα την φέρνουν πιο κάτω και από το ποσοστό που προέβλεψε το exit poll, καθώς διαμορφώνεται κάτω από το 28%. Χάνοντας το ένα τρίτο της δύναμής της από τις περσινές εθνικές εκλογές, βρέθηκε περισσότερες από πέντε μονάδες κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019, που η ηγεσία της είχε βάλει ως στόχο στις τωρινές κάλπες.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο αποτέλεσμα για τη ΝΔ, που «διορθώνει» ίσως την παντοκρατορία, την οποία έλαβε τον Ιούνιο του 2023, με την εντολή του 41%.

Τα επίσημα αποτελέσματα καταγράφουν όμως και μία ισορροπία τρόμου στην κεντροαριστερά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται αισθητά, με το ΠΑΣΟΚ να έχει μία ελαφρά άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, κάτι που μειώνει τη διαφορά μεταξύ τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κερδίζει μεν τη δεύτερη θέση, αλλά δεν πρόκειται για μία κυρίαρχη κατάσταση – τουναντίον.

Η συζήτηση ήδη αρχίζει να αφορά την ανάγκη για συνεργασία των πόλων της κεντροαριστεράς, προκειμένου να υπάρξει πειστική, κοινή απάντηση στην πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έφτασε εκείνο της ΝΔ – το 2023 απείχε κατά πολύ.

Η μάχη για την τέταρτη θέση ήταν σκληρή με την Ελληνική Λύση να προσπερνά οριακά το ΚΚΕ και, ενώ η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, εξασφάλισαν έδρα στην ευρωβουλή.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια που κάνει η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου να λάβει έδρα, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 3,06%.

Οι διάφορες εκφάνσεις της ακροδεξιάς φαίνεται να κινούνται αθροιστικά στην περιοχή του 16%-18%, αρκετά πάνω από το 13% των περσινών εθνικών εκλογών.

Με την ενσωμάτωση στο 93,25% τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Νέα Δημοκρατία 27,88% και 7 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 14,92% και 4 έδρες
ΠΑΣΟΚ 12,90% και 3 έδρες
Ελληνική Λύση 9,53% και 2 έδρες
ΚΚΕ 9,29% και 2 έδρες
Νίκη 4,43% και 1 έδρα
Πλεύση Ελευθερίας 3,42% και 1 έδρα
Φωνή Λογικής 3,06% και 1 έδρα

Λοιπά 14,57%

Η συμμετοχή ανέρχεται σε μόλις 40,68% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

 topontiki.gr

Η εκτίμηση you τελικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών 2024 του Υπουργείου Εσωτερικών έδειχνε τη ΝΔ να πιάνει 28,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει στο 14,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ στο 12,9% και επτά κόμματα να μπαίνουν στην Ευρωβουλή.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας