ΕφΑ Ημαθίας – Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: Ξενάγηση στο Ιερό της Λευκόπετρας με τη συνοδεία διονυσιακών ήχων
Έβδομη και τελευταία δράση η σημερινή για την ΕφΑ στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, αφιερωμένη αυτήν τη φορά στο Ιερό της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα Βερμίου, ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της αρχαίας πόλης, στις ανατολικές πλαγιές του Βερμίου.
Με αρκετό κόσμο, που φαίνεται να ενδιαφέρεται για την Ιστορία της Ημαθίας, το αρχαιολογικό της παρελθόν, αλλά και τη φύση της, (“Οι πράσινες διαδρομές” τα συνδέουν και τα τρία γόνιμα), αλλά και με συνεργείο της ΕΡΤ να κάνει τις απαραίτητες λήψεις, η τελευταία διαδρομή παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γιατί;
Επειδή ο χώρος ήταν άγνωστος στους περισσότερους. Η φυσική του θέση λουσμένη στον καλοκαιρινό ήλιο, με το πράσινο της φύσης και το γαλάζιο του ουρανού να προδιαθέτει θετικά και τελικά οι ήχοι από τα όργανα της “Ζυγιάς των Πιερίων”, (τύμπανο και γκάιντα), συνέδεε τη διονυσιακή μουσική του τότε με τα γλέντια στα χωριά των Πιερίων του τώρα! Σίγουρα μια αλλιώτικη εμπειρία!
Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕφΑ Ημαθίας Γεωργία Στρατούλη, πριν δώσει το λόγο στον αρχαιολόγο Γιάννη Γραικό, υπεύθυνο για την ξενάγηση, μίλησε για τους στόχους των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, που θέλουν να συνδέσουν το πολιτιστικό παρελθόν με το παρόν του τόπου, είτε στην περιοχή των Αιγών είτε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ημαθίας.
“Στόχος είναι να μάθουμε τον τόπο και να επανακινήσουμε μια δημιουργικότητα σύμπραξης της Αρχαιότητας με τη Νεότερη Ιστορία. Έτσι καλέσαμε τον κόσμο του τόπου να συμμετέχει στις εκδηλώσεις μας.”
Αναφερόμενη στο μυθικό βασιλιά Μίδα είπε ότι καταγόταν από τη μητέρα των θεών, που ονομάζεται “Αυτόχθων”. Σ’ αυτήν είναι αφιερωμένο αυτό το σημαντικό ιερό της Λευκόπετρας.
Κλείνοντας, επικαλέστηκε τη σημαντικότατη δουλειά που έχει γίνει στις Αιγές, η οποία, σε συνεργασία με το Δήμο της Βέροιας και τις περιφερειακές αρχές, θα μπορούσε να ανοίξει ίσως το δρόμο για την ανακήρυξη της πόλης αργότερα σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Ο Γιάννης Γραικός, υπεύθυνος για την ανασκαφή μετά την πρώτη του Φώτη Πέτσα, ανέτρεξε στο μύθο του Περδίκα, όπως τον αναφέρει ο Ηρόδοτος.
Ο Περδίκας, πρώτος αργότερα βασιλιάς των Μακεδόνων και απόγονος του Ηρακλή, περνά διωκόμενος τον Αλιάκμονα και εγκαθίσταται στη χώρα του Μίδα με τα περίφημα τριαντάφυλλα και θεούς σαν το Σειληνό. Η μητέρα του Μίδα είναι λοιπόν “αυτόχθων θεά” και για αιώνες και μετά, (ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια), διατηρεί τη δύναμή της στο θρησκευτικό πάνθεον με απόδειξη τα πάμπολλα αφιερώματά της. Τα ιερά της στις Αιγές είναι στο κέντρο της πόλης.
Το ιερό της Λευκόπετρα, όπως αναστηλώθηκε, ανήκει στα ρωμαϊκά χρόνια, που η Βέροια πια είναι μητρόπολη όλων των Μακεδόνων. Εδώ γίνονται πανηγύρια και το μεγαλύτερο τάμα είναι η αφιέρωση δούλων στη Θεά. Δηλαδή τους απελευθερώνουν.
Δείχνοντας τους χώρους, όπως διαμορφώνονται μετά τους κίονες της εισόδου, με τον πρώτο να λειτουργεί ως χώρος εστιατορίου και τον τρίτο ως χώρο λειτουργικής ένωσης της θεάς με τον άνθρωπο, καθώς φτάνει στην πράξη της αφιέρωσης, ο Γιάννης Γραικός έδωσε πολλές πληροφορίες σχετικά με τη θέση και τη μοίρα των δούλων εκείνη την εποχή, εξήγησε τον όρο “απελεύθερος” και φυσικά αναφέρθηκε και στις επιγραφές που έχουν χαραχθεί και πάνω στους κίονες αλλά και πάνω στην αρχική τράπεζα, πριν τους κίονες.
Απορίες που είχαν όσοι συμμετείχαν στην ξενάγηση λύθηκαν από το Γιάννη Γραικό με τη “Ζυγιά” να ξαναπαίζει στο τέλος της ενημέρωσης, και όσους άντεξαν τον δυνατό μεσημεριανό ήλιο να συνεχίζουν με ένα πικ- νικ, πλάι στο ιερό της θεάς.
Παρελθόν και παρόν, λοιπόν, μαζί για μια ακόμη φορά, με οδηγό την ΕφΑ Ημαθίας!
Φωτογραφίες: faretra.info
……………………….
Την προηγούμενη “Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή” της ΕφΑ μπορείτε να τη δείτε εδώ:
……………………………………………………………………………….
……………………………..