Πολιτισμός

Θανάσης Βέγγος: Το αφιερωματικό βίντεο της Φίνος Φιλμ για τον σπουδαίο ηθοποιό

Σαν σήμερα, στις 29 Μαΐου του 1927, ήρθε στη ζωή ο Θανάσης Βέγγος, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και της τηλεόρασης.

Ένας ηθοποιός που έμελε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο για την καλλιτεχνική του πορεία όσο και για την προσωπικότητά του.

Με ένα αφιερωματικό βίντεο, η Φίνος Φιλμ έκανε μια αναδρομή σε μερικές από τις χαρακτηριστικές σκηνές του στη μεγάλη οθόνη.

«Ονειρέψου σαν παιδί, ζήσε σαν τρελός, αγάπα σαν άνθρωπος, μικρός ο κόσμος κι εμείς περαστικοί”. – Θανάσης Βέγγος (29 Μαΐου 1927 – 3 Μαΐου 2011)» αναφέρεται στη λεζάντα.

Ποιος ήταν ο Θανάσης Βέγγος

Αθόρυβος, διακριτικός, όπως άλλωστε έζησε τη ζωή του, ο «καλός μας άνθρωπος» όπως τον αποκαλούσαν ανήκει στους τελευταίους της γενιάς που

Αν και δεν επιδίωκε να στρέφει τα φώτα πάνω του, αποφεύγοντας τόσο τις δημόσιες εμφανίσεις όσο και τις συνεντεύξεις, ο Θανάσης Βέγγος αφοσιώθηκε με λατρεία στον κινηματογράφο -σχεδόν αγνοώντας- τη μικρή οθόνη, στην οποία δέχτηκε να εμφανιστεί ελάχιστες φορές.

Απέφευγε τις συνεντεύξεις και οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν λιγοστές και μετρημένες.

Ο Θανάσης Βέγγος υπήρξε καλός οικογενειάρχης, καλός επαγγελματίας, καλός συνάδελφος και φυσικά, ένας σπουδαίος ηθοποιός με αστείρευτο ταλέντο που χάρισε στην μεταπολεμική Ελλάδα άφθονο γέλιο και γνήσια ψυχαγωγία. Υπήρξε, επίσης, ο «άνθρωπος του λαού» που έχοντας ταλαιπωρηθεί στο νεανικό του βίο, σε μεγάλη ηλικία έγινε σοφός.

Δεν σπούδασε ηθοποιός. Υπήρξε αυτοδίδακτος. Μετά τη στρατιωτική του θητεία του στη Μακρόνησο, τα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου, έκανε διάφορες δουλειές. Η γνωριμία του με τον Νίκο Κούνδουρο είναι αυτή που του χαρίζει τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στην «Μαγική Πόλη».

Στη συνέχεια, αφού πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, συμμετείχε σε ταινίες-σταθμούς για το ελληνικό σινεμά, μεταξύ των οποίων οι εξής: «Δράκος», «Ποτέ την Κυριακή», «Κορίτσι με τα μαύρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Ηλίας του 16ου», «Μανταλένα».

Λίγα χρόνια αργότερα, ο «Πράκτωρ Θου βου» απογειώνει τον Βέγγο ο οποίος μέσα από πολλές ταινίες γνωρίζει την απόλυτη επιτυχία σε μια εποχή που ο κινηματογράφος αποτελούσε την πρώτη επιλογή ψυχαγωγίας για τον ευρύ κοινό.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας