Βέροια Εκδηλώσεις Θέατρο

ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας: “Διδυμάνες” / Θέατρο Άλσους, Δευτέρα 8 Ιουλίου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024

 «ΔΙΔΥΜΑΝΕΣ»

ΔΕΥΤΕΡΑ 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

στις 21:00

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με τη Δήμητρα Τρυπάνη, τους συμμετέχοντες του «Διαθεματικού εργαστηρίου πολυφωνικής πράξης – Διδυμάνες» και την ηθοποιό Μάγδα Πένσου, παρουσιάζουν στο θέατρο Άλσους – Μελίνα Μερκούρη  το έργο Διδυμάνες, για μία μοναδική παράσταση, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, στις 21:00.

—————————————————-

Λίγα λόγια για το έργο

Η μουσική παράσταση «ΟΙ ΔΙΔΥΜΑΝΕΣ» βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Σπύρου Μπογδάνου (Συλλογή Διηγημάτων «Η ΔΕΠΑΙΝΑ») το οποίο με τη σειρά του είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία του 19ου αιώνα από την περιοχή Μαγαζιά των Παξών.

Η αληθινή αυτή ιστορία, συγκινητική και συνταρακτική χωρίς φανφάρες και υπερβολές, ακούγεται στην παράσταση από τα στόματα δύο γυναικών, που έχοντας καθαρθεί πια μετά το πέρας της ιστορίας, μπορούν πια να μιλήσουν για το τι συνέβη στις ζωές τους και για το πώς απέκτησαν αυτό το όνομα: «Διδυμάνες». Ισότιμος συνομιλητής τους σε όλη τη διάρκεια της παράστασης είναι ένας Χορός Γυναικών, που επίσης θυμάται, αναρωτιέται, πενθεί και γιορτάζει μαζί τους, καθώς η ιστορία ξετυλίγεται.

Το έργο εμπεριέχει επτά πρωτότυπες πολυφωνικές επεξεργασίες ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών. Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν και τα οποία έχουν υποστεί πολλές επεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσουν ως νέος, σύγχρονος ήχος μέσα στο έργο, είναι κατά κύριο λόγο από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, αλλά και από τις περιοχές των Παξών και της Κρήτης. Το κοινό τους χαρακτηριστικό, πέραν του ότι προέρχονται από την ελληνική μουσική παράδοση, είναι η δυνατότητα που μου παρείχαν να δημιουργήσω πάνω στο μελωδικό καμβά τους ένα ηχόχρωμα και μια αίσθηση που να παραπέμπει σε χορικά αρχαίας τραγωδίας, εξού και η αποκλειστική χρήση φωνών και κρουστών στα περισσότερα απ’ αυτά.

Δήμητρα Τρυπάνη

 

—————————————————-

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Σπύρος Μπογδάνος

Διασκευή κειμένου / Μουσική σύνθεση / Μουσική διδασκαλία: Δήμητρα Τρυπάνη

Επιμέλεια σκηνοθεσίας  / κίνησης: Καλλιόπη Σίμου

Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Εικαστικό αφίσας: Ιωάννα Στεφανοπούλου

Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος

Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Καροτσέρης

Βοηθός μουσικής διδασκαλίας: Ζωή Μάντζου

Φωτογραφίες / Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Τάσος Θώμογλου

Video / μοντάζ: Παύλος Τσανακτσίδης

Βοηθός σκηνοθέτη / χορογράφου: Γιώργος Παπαδόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Ελένη Τσίλη

Οργάνωση / Επικοινωνία / Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

 

Επί σκηνής (αλφαβητικά):

Μαρία Αηδονίδου, Άννα Μαρία Ακριτίδου, Φωτεινή Γεωργουδάκη, Αίθρα – Γεωργία Γραμματικού, Φωτεινή Κανελλίδου, Αναστάσιος Κετίκογλου, Ηλέκτρα Κόντογλου, Ανθή Κυρτσόγλου, Ζωή Μάντζου, Έφη Μούζη, Αλεξάνδρα Μπερίσα, Όλγα Παπαδοπούλου, Μάγδα Πένσου, Σάνυ Σερεμέτα, Καλλιόπη Σίμου, Μαρία Σίμου, Ηλιάνα Τσίλη, Αλεξία Φωτιάδου

 

Διαλεχτή: Μάγδα Πένσου

Μορφούλα: Καλλιόπη Σίμου

Μουσικό σύνολο:

Βιολί –  Ανθή Κυρτσόγλου

Τσέλο – Άννα Μαρία Ακριτίδου

Κρουστά – Αναστάσιος Κετίκογλου

—————————————————-

INFO

Ημερομηνία: Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Ώρα: 21:00

Χώρος: Θέατρο Άλσους Μελίνα Μερκούρη

Τιμή Εισιτηρίου: 12€ (γενική είσοδος), 10€ (προπώληση), 8€  εκπτωτικό (ΑμΕΑ, άνεργοι, άνω των 67, παιδιά κάτω των 18, φοιτητές)

Προπώληση: Γραφεία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Παύλου Μελά και Μπιζανίου, 3ος όροφος Χώρου Τεχνών Δ. Βέροιας) | καθημερινές (εκτός αργιών) 08:00 – 14:00 | t: 2331078140 – 146

—————————————————-

H Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας επιχορηγείται με προγραμματική σύμβαση από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Βέροιας.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας