Κοινωνία Οικονομία

Σούπερ μάρκετ: Φαρμάκι οι τιμές σε 4.000 προϊόντα τον Ιούνιο / έως 300% το καπέλο από το χωράφι στο ράφι 

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και τα επικοινωνιακά σόου ότι η ακρίβεια ελέγχεται, τα πράγματα εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο. Με ξέφρενους ρυθμούς θα συνεχίσουν οι ανατιμήσεις και τον Ιούνιο σε βασικά προϊόντα διατροφής και πρώτης ανάγκης!

Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος Απόστολος Ραυτόπουλος, από την 1η Ιουνίου επανέρχονται στα προ μηνών επίπεδά τους, οι τιμές 4.000 προϊόντων που ήταν σε μόνιμη μείωση και υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν από 5 έως 10%!

Επισημαίνει δε, ότι πρόκειται για προϊόντα που έλεγε το υπουργείο και σύμφωνα με τη Eurostat και ξένους οίκους ότι έχουν μειωθεί. Μάλιστα η Κυβέρνηση τόνιζε ότι οι τιμές θα είναι μειωμένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και του 2025! Φευ!

Στράφι τα μέτρα για έλεγχο από το χωράφι στο ράφι

Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις στα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πετάξει από το χωράφι στο ράφι με αυξήσεις που ξεπερνούν και το 300%.

Συγκεκριμένα η τιμή παραγωγού σε 1 κιλό βερίκοκα ανέρχεται σε 1 ευρώ, ενώ στο ράφι η τιμή ανέρχεται σε 2,5 ευρώ το κιλό.
Η τιμή παραγωγού σε 1 κιλό ροδάκινα ανέρχεται σε 0,8 ευρώ, ενώ στο ράφι η τιμή φτάνει τα 3,25 ευρώ το κιλό.
 Η τιμή παραγωγού σε 1 κιλό κεράσια φτάνει τα 2 ευρώ, ενώ στο ράφι διαμορφώνεται σε 6 με 7 ευρώ.

Παράλληλα σε… οικονομικό “δηλητήριο” για τους καταναλωτές έχει μετατραπεί ο καφές αφού στους τελευταίους 6 μήνες μόνο η χρηματιστηριακή αξία του αυξήθηκε κατά 74%… Κάποιο τέλος στην κατάσταση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αφού και τον επόμενο μήνα τον Ιούνιο δηλαδή παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι θα καταγράφουν και νέες ανατιμήσεις!

«Η αύξηση, η οποία επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά είναι της τάξεως του 10-15% », διευκρινίζει ο Δαβερώνης Ιωάννης, πρόεδρος της Ένωσης εστιατορίων και συναφών Αττικής.

Όσο για τη φέτα για την οποία γίνεται τις τελευταίες ημέρες πολύς λόγος η τιμή της κυμαίνεται μεταξύ με 11 και 18 ευρώ παρά το γεγονός ότι ο βασικός κωδικός (η φέτα) περιλαμβάνεται στο καλάθι του νοικοκυριού, όταν πέρυσι πωλούνταν 6 και 7 ευρώ το κιλό!

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας