Άρθρα Βιβλίο Πολιτισμός

Γιώργης Έξαρχος – Βιβλιοφιλικά ταξίδια: Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης / «Διαβάζω και χαρίζω Βιβλία!»

Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε στα περίπτερα 15 (Φ) 13 και 14, στο γνωστό  Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από 16-19 Μάη

ΓΙΩΡΓΗΣ Σ. ΕΞΑΡΧΟΣ – ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

«Διαβάζω και χαρίζω Βιβλία!»

  • Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι μία από τις επαγγελματικές εκθέσεις βιβλίου στην Ελλάδα, ανοικτή στο ευρύ κοινό, αλλά και με τη φιλοδοξία της αλληλογνωριμίας συμμετεχόντων πνευματικών δημιουργών (ποιητών/τριών, πεζογράφων αρρένων και θηλέων κ.λπ.) με τους «φίλους αναγνώστες» και γενικά με τους φίλους του βιβλίου, καθώς και με την προσδοκία αύξησης των πωλήσεων των εκδοτών της «εκδοτικής πραμάτειας» τους.
  • Όμως, πέρα από τις βιβλιοπαρουσιάσεις, που αποτελούν το κυρίαρχο «μοτίβο» της Έκθεσης, γίνεται και διοργάνωση ποικίλων συζητήσεων, με θέματα ενδιαφέροντα, και με «τραπέζια ομιλητών» με γνωστούς ή λιγότερο γνωστούς ή και καθόλου γνωστούς συγγραφείς και μεταφραστές και γενικότερα «διανοούμενους». Τα ακροατήριά αητών των εκδηλώσεων ποικίλουν σε μέγεθος, άμεσα εξαρτώμενα από το συζητούμενο θέμα, το παρουσιαζόμενο βιβλίο, ή τους αναφερόμενους… παρουσιαστές.

  • Η ΔΕΒΘ, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2004 με την επωνυμία Scripta, κι από το 2005 είναι γνωστή ως Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ετήσια εκδήλωση κατά τον μήνα Μάιο στον χώρο της ΔΕΘ–HELEXPO στα περίπτερα 13, 14 και 15. Έως το 2013 την ευθύνη διοργάνωσης είχε αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ), και από το 2014 και έπειτα η διοργάνωσή της γίνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε.Ι.Π). Η 17η διοργάνωση του 2020, προγραμματισμένη για τις 7 με 10 Μαΐου, μετατέθηκε από 29 Οκτωβρίου με 1 Νοεμβρίου, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Από το 2008 και εντεύθεν, υπάρχει και περίπτερο χώρας τιμώμενης ξενόγλωσσης λογοτεχνίας.
  • Η 20ή ΔΕΒΘ είχε ως τιμώμενη χώρα την Σάρτζα, την πνευματική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου 2024. Τα στατιστικά στοιχεία που επισήμως έχουν δοθεί, μας πληροφορούν ότι: είναι τα εξής: –φιλοξενούνται περισσότεροι από 850 εκθέτες, –περισσότεροι από 1500 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, –περισσότερες από 500 εκδηλώσεις θα γίνουν σε 14 αίθουσες ενός χώρου 16.000 τετραγωνικών μέτρων.
  • Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και με υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Επίσης, η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP, και τελεί υπό την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
  • Είχα συμμετοχή σε παρουσιάσεις βιβλίων Μολδαβών και Ρουμάνων συγγραφέων μεταφρασμένων στην Ελληνική γλώσσα από τους εξαίρετους Σταύρο Δελληγιώργη και Άντζελα Μπράτσου, μαζί με άλλους συν-Έλληνες συγγραφείς, και συμμετοχή των μεταφρασμένων «αλλοδαπών φίλων», μα και συμμετοχή σε δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις με Έλληνες και Μολδαβούς και Ρουμάνους συγγραφείς: α) «Ο ρόλος των συγγραφέων στον αγώνα κατά της δικτατορίας», β) «90 λεπτά σύγχρονης ρουμάνικης λογοτεχνίας: το ενδιαφέρον γι’ αυτήν».
  • Ως πνευματικός δημιουργός –στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής ενασχόλησης μου με αυτό που ονομάζεται λογοτεχνία ή δημιουργική γραφή κ.λπ.– έχω να κάνω τις εξής δημόσιες «εξομολογήσεις»: 1) Επισκέπτομαι πάντοτε την ΔΕΒΘ γιατί πέρα από τις αγορές βιβλίων συναντώ παλιόφιλους από την Αθήνα, κινούμενους σε χώρους πνευματικούς και με αγωνίες για το αύριο των κοινωνιών μας, που τις εκδηλώνουν δημόσια με τη γραφή τους.

  • 2) Συμμετείχα στις εκδηλώσεις του Ρουμάνικου Περιπτέρου εκδηλώνοντας εμπράκτως ένα εσωτερικό μου χρέος προς ανώνυμο Ρουμάνο χωρικό που γνώρισα τον Φλεβάρη του 1977 σε διάδρομο τραίνου, πηγαίνοντας από Βουκουρέστι για Κλουζ Ναπόκα, με σκοπό να συναντήσω τους εκεί Έλληνες φοιτητές για διοργάνωση Φοιτητικών Συλλόγων όσων σπουδάζαμε τότε εκεί. Όταν ο χωρικός με ρώτησε από πού είμαι και του είπα από Ελλάδα, δήλωσε πως δεν γνώριζε τη χώρα μου. Στο θολό από υδρατμούς τζάμι του διαδρόμου του τραίνου «ζωγράφισα τα Βαλκάνια», όλες τις χώρες, τον Δούναβη, Τη Ρουμανία, την Ελλάδα, τις άλλες χώρες. Δάκρυσε και μου είπε σιγανόφωνα: «Θα ήθελα να κατεβείς μαζί μου, να πάμε σπίτι μου, να σε γνωρίσει η γυναίκα μου και τα παιδιά μου, και να ιδούν από κοντά έναν Έλληνα. Δεν μπορώ όμως να το κάνω αυτό, γιατί θα με κλείσουν φυλακή…» Σε αυτόν τον άγνωστό μου Ρουμάνο (που έχω την εικόνα του στη μνήμη μου καρφωμένη, από τον Φλεβάρη του 1977) αποτίνω φόρο τιμής –για την λευτεριά που του είχαν στερήσει– με τις διά ζώσης παρουσίες μου σε αυτές τις εκδηλώσεις στην ΔΕΒΘ, καθώς επίσης θέλω να δείξω και την έμπρακτη εκτίμησή μου σε δυο βαθυστόχαστους Έλληνες, τον Σταύρο και την Άντζελα, για το σπουδαίο έργο που επιτελούν στην αλληλογνωριμία των δύο λαών: Ελληνικού και Ρουμάνικού, με το «διπλό» μεταφραστικό τους έργο. γ) Φρονώ πως όσο το πνευματικό αγαθό που λέγεται βιβλίο (με ποίηση, πεζογραφία κ.λπ.) μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε «εμπορευματικό προϊόν» και μετράται έτσι η «αξία» του όλο και περισσότερο με «τεχνικούς όρους», τόσο και πιο πολύ θα χάνει από την «πνευματικότητα» και την «μυσταγωγία» του, εκφυλιζόμενο σε ένα «εμπόρευμα» προώθησης της τεχνικής της γραφής, «αποστειρωμένο» από βαθιούς ουμανιστικούς οικουμενικούς στοχασμούς, και μακριά από τις ανθρώπινες αγωνίες… ως κάτι καταναλώσιμο από την αδηφάγα «μάζα των καταναλωτών»!…
  • Ασφαλώς, δεν είναι αναγκαίο να συμμερίζεται κάποιος αυτές τις εκτιμήσεις μου.

Φωτογραφίες κειμένου: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων