Κόσμος

Κανένα νέο από τις έρευνες για το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου

«Να μην ανησυχούν και να προσευχηθούν για τον Εμπραχίμ Ραΐσι και του συντρόφους του» κάλεσε τον ιρανικό λαό ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ● Οι Ισραηλινοί έσπευσαν να ανακοινώσουν τον θάνατο του Ιρανού προέδρου ● Δεν επιβεβαιώνει εντοπισμό ελικοπτέρου ή επιβαινόντων η Ερυθρά Ημισέληνος που συμμετέχει στις έρευνες ● Ενεργοποιήθηκε ο «Κοπέρνικος» ● Έτοιμες να βοηθήσουν δηλώνουν Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ

Ομάδες έρευνας εντόπισαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και συνετρίβη σήμερα κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, που επικαλείται το Reuters, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση του Ραΐσι και των υπόλοιπων επιβαινόντων.

Νωρίτερα Ιρανός αξιωματούχος, ο Mohsen Mansouri, αναπληρωτής του προέδρου για εκτελεστικές υποθέσεις, είχε δηλώσει ότι είχε γίνει επαφή με έναν επιβάτη και ένα μέλος του πληρώματος που επέβαιναν στο ελικόπτερο. Ο αξιωματούχος είπε ότι είχε υπάρξει επανειλημμένα επαφή.

Σύμφωνα ωστόσο με το Al Jazeera που επικαλείται αξιωματούχο της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας, από τουλάχιστον 65 ομάδες, «τοπικά μέσα ενημέρωσης» κρύβονται πίσω από τις ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι το ελικόπτερο είχε βρεθεί. Άλλωστε και το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε να διαψεύσει ότι σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει ή προσεγγίσει το ελικόπτερο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της νύχτας

Ρεπόρτερ της κρατικής τηλεόρασης στην περιοχή επικαλέστηκε επίσης τον υπουργό Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Μεραμπιάν ότι δεν υπάρχουν ενημερώσεις και πρόσθεσε ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης πιστεύεται ότι βρίσκονται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από μια περιοχή όπου υπάρχει πιθανότητα να έχει πέσει το ελικόπτερο.

Νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τους Ιρανούς να «μην ανησυχούν», καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν, στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

«Ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να ανησυχεί, δεν θα υπάρξει αναταραχή»« στη χώρα, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν και πρόσθεσε σε ομιλία του ενώπιον των οικογενειών μελών των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA: «Ελπίζω ο Θεός να φέρει τον πρόεδρο και τους συντρόφους του πίσω στην αγκαλιά του έθνους. Προσευχηθείτε όλοι για την υγεία αυτών των υπηρετών».

Δεν θα υπάρξει αναστάτωση στις κρατικές υποθέσεις του Ιράν, τόνισε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Την ίδια ώρα, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Τουρκία δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις έρευνες.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποιεί την υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης για να βοηθήσει στις προσπάθειες έρευνας μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών του. Είχε προηγηθεί αίτημα για βοήθεια από την Τεχεράνη, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Σύμφωνα πάντως με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, που επικαλείται «δυτικές πηγές ο Ραΐσι είναι νεκρός… Δεν είναι ακόμη σαφές τι συνέβη με το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου, αλλά διπλωματικές πηγές στη Δύση εκτιμούν ότι ο Ραΐσι δεν επέζησε από τη συντριβή», ανέφερε χαρακτηριστικά η ισραηλινή τηλεόραση.

Νωρίτερα η ιρανική κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι η συντριβή του ελικοπτέρου οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος, και οι διασώστες προσπαθούσαν να φθάσουν στο σημείο του συμβάντος.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας